Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με ανάρτηση αγγελιών στο διαδίκτυο, με απατηλό - παραπλανητικό περιεχόμενο, για δήθεν ευκαιρίες ενοικίασης κατοικιών από ιδιώτη σε ιδιώτη.


Πρόκειται για «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing), με σκοπό να πείσουν τους ανυποψίαστους ενοικιαστές να καταβάλουν χρήματα ως προκαταβολή ή/και να αποστείλουν προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

Οι χρήστες του διαδικτύου προτρέπονται να μην αποστέλλουν προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία τους σε άγνωστα άτομα, καθώς και να επιβεβαιώνουν τη φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.

Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 111 88, μέσω e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής (iOS-Αndroid) CYBERKID .
-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναρτηθεί αγγελίες στο διαδίκτυο με απατηλό - παραπλανητικό περιεχόμενο, σύμφωνα με τις οποίες προσφέρονται δήθεν ευκαιρίες μίσθωσης/ενοικίασης κατοικιών, ακόμη και στη χώρα μας, φερόμενες από ιδιώτη σε ιδιώτη.

-Προκειμένου να είναι «πειστικές» οι αγγελίες αυτές, συχνά γίνεται αναφορά για μεσολάβηση γνωστής επιχειρηματικής διαδικτυακής πλατφόρμας ενοικίασης σπιτιών ή μεσολάβηση επιχειρηματικών ιστοτόπων, που παρέχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ η επικοινωνία με τους υποτιθέμενους αγγελιοδότες, «επιδιώκεται» να πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

-Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι πολλές από αυτού του είδους οι αγγελίες έχουν απατηλό και παράλληλα παραπλανητικό περιεχόμενο και απώτερος σκοπός τους είναι να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν μέσω διαδικτύου να νοικιάσουν κατοικία, ώστε να αποστείλουν κατά περίπτωση:

σημαντικό χρηματικό ποσό, ως προκαταβολή για τη δήθεν προσφερόμενη προς ενοικίαση κατοικία, ζητώντας μάλιστα τα ποσά αυτά να αποστέλλονται συνήθως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών,

προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ. κ.λπ.), προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers) αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ κ.λπ.)

-Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιου είδους αγγελίες, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους.

-Επιπλέον, συστήνει και προτρέπει προς χρήστες του διαδικτύου να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα, καθώς και να διασταυρώνουν – επιβεβαιώνουν τη φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.

Ειδικότερα, συνιστάται:

-Να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου αγγελιοδότη και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου.

-Να διασταυρώνεται – επιβεβαιώνεται η φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.

-Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτύου ή σε σχετικά e-mail και να δίδεται προσοχή εάν υπάρχουν ανορθογραφίες ή κάποια διεύθυνση e-mail που δεν αναφέρει το όνομα της εταιρείας ή του αγγελιοδότη. Ακόμη να παρατηρείται εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, καθώς αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία.

-Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links) όταν ελέγχονται οι πηγές των διαδικτυακών αγγελιών. Επίσης, θα πρέπει να δίδεται προσοχή σε μία άλλη μορφή απάτης, που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση), η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (Web) σε «απομιμήσεις», με σκοπό την κλοπή προσωπικών τους στοιχείων.

-Να δημιουργείται εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας άλλος λογαριασμός για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες.

-Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση, ότι σύμφωνα με την κείμενη εθνική νομοθεσία, η ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων αποτελεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία διέπεται από ειδικό νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένες αστικές και φορολογικές προϋποθέσεις.

-Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Στον πενταψήφιο αριθμό: 111 88

-Στέλνοντας e-mail στο : ccu@cybercrimeunit.gov.gr

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android: CYBERKID

http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: