Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη συνολικά από (146) μέλη, που δραστηριοποιούνταν στην πρωτογενή παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, εμπορία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης και υδροπονικής κάνναβης, ηρωίνης και κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, στο κέντρο των Αθηνών.

-Από τις μεγαλύτερες Αστυνομικές επιχειρήσεις  που αφορά στην πλήρη αποδόμηση εγκληματικού δικτύου, το όποιο κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια στην εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
-Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά (97) άτομα, αφρικανικής, αλβανικής, ελληνικής, βουλγαρικής, ρουμανικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

-Συγκεκριμένα τα (59) άτομα συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου 2016, με τη συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, κατά την οποία διενεργήθηκε πλήθος ερευνών σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

-Τα υπόλοιπα (38) μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη συλληφθεί για την εμπλοκή τους σε ομοειδής υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αστυνομικών επιχειρήσεων και κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και (2) ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

-Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται, για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα (46) άτομα τα οποία και αναζητούνται.

-Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένων που προέκυψαν, από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.

-Πιο αναλυτικά, από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη ιεραρχικά σε (7) επίπεδα ως εξής:

-Στο ανώτατο επίπεδο τοποθετείται υπήκοος Αλβανίας, ευρισκόμενος στην Αλβανία, ο οποίος και αποτελεί το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης,

(4) υπήκοοι Αλβανίας, αποτελούν τα ηγετικά στελέχη – εντολείς της οργάνωσης,

(7) άτομα από τα οποία (3) υπήκοοι Αλβανίας και (4) ημεδαποί, δραστηριοποιούνταν στη πρωτογενή παραγωγή και καλλιέργεια κάνναβης,

(3) ημεδαποί ήταν επιφορτισμένοι με την διαμετακόμιση ποσοτήτων ναρκωτικών δια της Ελληνοαλβανικής μεθορίου,

(20) άτομα από τα οποία (17) υπήκοοι Αλβανίας, ημεδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας και υπήκοος Ρουμανίας, είχαν καθοριστεί ως υπεύθυνοι των χώρων αποθηκεύσεως των ναρκωτικών ουσιών,

(10) άτομα από τα όποια (6) υπήκοοι Αλβανίας, (3) ημεδαποί και υπήκοος Βουλγαρίας, αποτελούσαν τους μεταφορείς ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές - (dealers) και στο τελικό επίπεδο,

τοποθετείται το «δίκτυο» των διαφόρων υποομάδων διακινητών των ναρκωτικών ουσιών, σε διάφορα σημεία του Κέντρου της Αθήνας.

-Αναφορικά με το «δίκτυο» των υποομάδων διακίνησης των ναρκωτικών, διακριβώθηκε η διασύνδεση μεταξύ τους, αφού κάποια μέλη μιας ομάδας δραστηριοποιούνταν με εναλλασσόμενους ρόλους και σε άλλες ομάδες. Ορμητήριο και χώρος συγκεντρώσεως των διακινητών, αποτελούσε καφετέρια στην Πλατεία Αμερικής, της οποία ο προσωρινά υπεύθυνος και μέλος της οργανώσεως, είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

-Επίσης ταυτοποιήθηκαν (30) και πλέον άτομα, κυρίως Αφρικανικής καταγωγής, που προέβαιναν στην πώληση των ναρκωτικών ουσιών και είχαν τον ρόλο των διακινητών ( dealers ) σε διάφορα σημεία του Κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα: Πλατεία Αμερικής, Δροσοπούλου, Προπύλαια, Νομική Σχολή – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Βικτωρίας και περιμετρικώς του Κέντρου των Αθηνών.

-Επίσης διαπιστώθηκε η εγκληματική δράση ενός εκ των συλληφθέντων, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος προμήθευε με ναρκωτικές ουσίες τους μικροδιακινητές και δρούσε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των εγκληματικών ομάδων συμπατριωτών του, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή στη Χώρα μας, ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, την αποθήκευσή τους σε διάφορους χώρους στην Αττική, αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή κάνναβης και κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.

-Κατά τη διάρκεια αποδόμησης - εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν συνολικά σαράντα πέντε (45) κατ’ οίκον έρευνες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(433) κιλά και (400) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

(6) κιλά κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας,

(100) γραμμάρια ηρωίνης,

φυτεία κάνναβης (1300) δενδρυλλίων (σχετικό το από 8-9-2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής),

(2) φυτείες κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας, συνολικά (300) δενδρυλλίων και πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (σχετικό το από 18-10-2016 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής)

μεγάλος αριθμός ζυγαριών ακριβείας,

το χρηματικό ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ,

μεγάλος αριθμός κερδισμένων δελτίων του Ο.Π.Α.Π (με τα οποία εκτιμάται ότι η οργάνωση νομιμοποιούσε μέρος των εσόδων της από τις εγκληματικές δραστηριότητες) καθώς και

(10) αυτοκίνητα, (2) μοτοσυκλέτες και φορτηγό.

-Εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της έχει διακινήσει επιπλέον:

1 τόνος και 235 κιλά κάνναβης,

1 κιλό και 600 γραμμάρια κοκαΐνης,

μισό κιλό ηρωίνης,

μισό κιλό MDMA και

8 κιλά κάνναβης , υδροπονικής καλλιέργειας.

-Παράλληλα, το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε κατά τη δραστηριότητά, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

-Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου και παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια Κύριας Ανάκρισης. 
-Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τα κατασχεθέντα ναρκωτικά και εγκαταστάσεις καλλιέργειας κάνναβης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: