Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Η τρομολαγνεία με τις αρπαγές παιδιών στο Facebook και το «φάντασμα» του λευκού βαν.

-Η «είδηση» ότι ένα λευκό βαν κυκλοφορεί σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή και κάποιοι αποπειρώνται να αρπάξουν, να κλέψουν ή να απαγάγουν παιδιά κυκλοφορεί πολύ συχνά σε διάφορες ιστοσελίδες που αποκαλούνται ενημερωτικές. Τις «ειδήσεις» αυτές την «ψαρεύουν» βέβαια πάντα από αναρτήσεις στο facebook ( με πολλές κοινοποιήσεις ) που έκαναν λόγο για ένα περίεργο άσπρο βαν και κάποιους περίεργους τύπους οι οποίοι πλησίασαν παιδιά με δράστες συνήθως , ένας άντρας , μια γυναικα κ.α , με σκοπό να τα απαγάγουν και να πάρουν τα όργανά τους.
  -Το λευκό βαν πάντως θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το όχημα σε μια road movie. 
-Είναι παντού: Σε διάφορες πόλεις της χώρας με σκοπό πάντα να αρπάξει παιδιά με διάφορα δολώματα, όπως με ένα playstation. Όσον αφορά τις ιστορίες για απόπειρες απαγωγών, σε αυτές σχεδόν πάντα υπάρχει ένα βαν, και μάλιστα λευκό, και ενίοτε ένα μαύρο αυτοκίνητο.
-Οι εξαφανίσεις παιδιών τείνουν να γίνουν στην Ελλάδα μέσω του facebook ένα τεράστιο πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν γίνονται απαγωγές παιδιών. -Γίνονται. Όμως αφορούν γονικές απαγωγές. Αν κανείς κοιτάξει τη σελίδα της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού», θα δει πάντως ότι τα παιδιά που παραμένουν εξαφανισμένα, είναι παιδιά τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι σήμερα τα προσφυγόπουλα. Και εκεί δυστυχώς είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Οι ιστορίες
-Το σενάριο, είναι γνωστό και έχει πολλές παραλλαγές: Στην πρώτη, ένα λευκό βαν, με μια ηλικιωμένη στη θέση του συνοδηγού πλησιάζει παιδιά στο δρόμο και, είτε με «υποσχέσεις», είτε με τη βία, τα επιβιβάζει στο αυτοκίνητο. -Από εκεί και πέρα, τα παιδιά πωλούνται για εμπόριο οργάνων κ.α.
-Στη δεύτερη παραλλαγή, παιδιά «στοχοποιούνται» σε εμπορικά κέντρα, καταστήματα παιχνιδιών, λούνα παρκ. -Όταν διαφεύγουν της προσοχής των γονιών, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα, μια γυναίκα –το σενάριο τη θέλει τσιγγάνα- τα αρπάζει. 
-Μάλιστα, το σενάριο θέλει την απαγωγέα με τους συνεργούς της, να οδηγεί το παιδί που έχει αρπάξει στην τουαλέτα, να το κουρεύει και να του αλλάζει ρούχα, ώστε να διαφύγει εύκολα.
-Υπάρχει και η άλλη ιστορία: Αυτή του μαύρου αυτοκινήτου (συνήθως BMW ή Mercedes) με τα φιμέ τζάμια, στο οποίο επιβαίνει ένα καλοντυμένο ζευγάρι, το οποίο αρπάζει παιδιά. «Μαρτυρίες» μάλιστα έχουν καταγράψει το ζευγάρι να αρπάζει παιδιά το ίδιο 24ωρο από την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Πάτρα, την Ελευσίνα, το Μεταξουργείο, τον Κολωνό, τη Θεσσαλονίκη, τον Πύργο, την Καλαμάτα και άλλες πόλεις. «Αρκετες» αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, που κοινοποιούνται από χιλιάδες θύματα, θέλουν τρία από τα απαχθέντα παιδιά να έχουν βρεθεί νεκρά, με χειρουργικές τομές, αφού τους είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα για να πουληθούν στη μαύρη αγορά. 
-Η ιστορία αυτή είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που ανάγκασαν τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και την ΕΛΑΣ να βγάλουν ανακοινώσεις και να ξεκαθαρίσουν ότι ουδέποτε έχει υπάρξει τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.
-Αυτοί οι αστικοί μύθοι, οι οποίοι «κυκλοφορούσαν» από στόμα σε στόμα, από τη δεκαετία του ’80, ακόμα, τώρα διαδίδονται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, καθώς υπάρχει και το Διαδίκτυο. Έτσι, σχεδόν καθημερινά, blogs, sites, αλλά κυρίως λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα διασπείρουν τις ιστορίες, τις οποίες υποτίθεται πως έζησε κάποιος κοντινός άνθρωπος του εκάστοτε γράφοντα. 
-Και γιατί να το κάνει κάποιος αυτό; Το Like Farming, η προσέλκυση επισκεψιμότητας, η κάκιστη αίσθηση του χιούμορ ή τα… πέντε λεπτά δημοσιότητας, είναι αρκετοί λόγοι για να το δικαιολογήσουν.
«Αρπαγές ανηλίκων από εξαφανίσεις δεν έχουν καταγραφεί, δεν έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν διαπιστωθεί ούτε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ούτε για βιασμό, ούτε για εμπόριο οργάνων ή κάτι παρόμοιο. Κάποια περιστατικά που μιλούν για συγκεκριμένα βαν, αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο ποτέ δεν αποδείχθηκαν ούτε μας καταγγέλθηκε μία συγκεκριμένη αρπαγή ή κάποια περίεργη εξαφάνιση ανηλίκου», τονίζει στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Παπαντώνης, επικεφαλής του Τμήματος Αναζήτησης Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
-Το ότι πρέπει ως γονιός κανείς να προσέχει το παιδί του και να λαμβάνει κάποια μέτρα είναι λογικό. Ειδικά όταν είναι μαζί με το παιδί σε μεγάλους χώρους, δεν πρέπει να το αφήνει από κοντά του και πρέπει να φροντίζει να είναι συνεχώς μαζί του. Και από τέτοια περίπτωση, όμως, δεν έχει τύχει να υπάρξει αρπαγή», υπογραμμίζει ο κ. Παπαντώνης, βάζοντας τέλος στα σενάρια τρόμου που αναπαράγονται από δεκάδες ιστοσελίδες.
-Φυσικά η αξία μιας ζωής είναι ανεκτίμητη και δεν πρέπει να χάνετε ούτε μία και Καλό είναι να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας και εννοείται πως πρέπει να υπάρχει πάντα η μέριμνα και ο φόβος , αλλά αυτή η βλακώδης δημιουργία πανικού , δεν βοηθά . Ίσα – ίσα , κάνει μεγάλο κακό και , αν όντως κάποτε συμβεί ( που ευχόμαστε να μην συμβεί), να μην δοθεί η δέουσα προσοχή
Συμβουλές :
-Για τόσο σοβαρά θέματα μην κοινοποιείτε  χωρίς κανένα έλεγχο ό,τι δείτε
-Κάντε έναν έλεγχο στα γνωστά έγκυρα τοπικά ειδησεογραφικά sites και όχι το κάθε blog που έκανε ο Μπάμπης και η Μαρίκα και το katoraxoula.blogspot.gr
-Ενημερωθείτε απο την σελιδα της Ελληνικής Αστυνομίας http://www.astynomia.gr/ .
-Δεν είναι δυνατόν να γίνει απόπειρα απαγωγής παιδιών και να μην βγει δελτίο τύπου από την ΕΛ.ΑΣ
-Επικοινωνηστε με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής που θα αναφέρει το αρθρο για εξακρίβωση . Τηλέφωνα θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της ΕΛ.ΑΣ http://www.astynomia.gr/ και στα δεξιά »αναζήτηση υπηρεσίας»
-Επικοινωνηστε με το Χαμόγελο Του Παιδιού http://www.hamogelo.gr/
-Ψάξτε σοβαρά στοιχεία στα άρθρα που διαβάζετε . Ένα βαν άσπρο ή κίτρινο παλιό αυτοκίνητο ,  με μια γυναίκα ή δυο άντρες στην ταδε περιοχή δεν είναι σοβαρά στοιχεία και τρέχα γύρευε
-Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές τέτοιες ιστορίες – μαύρο τζιπ, άσπρο βαν, γύφτοι, γριές και άλλα γραφικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια: