Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Υποχρεωτική η καταχώρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα βιβλιάρια ασθενείας.

-Ο ΕΟΠΥΥενημερώνει όλους τους φορείς οτι είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα βιβλιάρια ασθενείας.
-Έγγραφο του Οργανισμού, που κοινοποιήθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες, τους ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους, υπενθμίζει οτι οι γιατροί πρέπει να καταχωρούν και στο βιβλιάριο όσα καταχωρούν στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.
-Οι δε φαρμακοποιοίπρέπει να τσεκάρουν τα αναγραφόμενα και να καταχωρούν με τη σειρά τους την εκτέλεση της συνταγής. Έτσι, κάθε συνταγή πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από το βιβλιάριο.  
-Ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ακόμη ότι έαν δεν τηρούνται τα παραπάνω, προβλέπονται κυρώσεις, τόσο για τους γιατρούς που συνταγογραφούν, όσο και για τους φαρμακοποιούς που εκτελούν τις συνταγές.
-Κι όλα αυτά ενώ - θεωρητικά - τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση των βιβλιαρίων ασθένειας.
-Πριν λίγο καιρό, ειχε γίνει γνωστό ότι για τις παροχές θα χρησιμοποιείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με εξαίρεση τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για οποία προβλεπόταν διατήρηση των βιβλιαρίων.
-Μάλιστα, φαίνεται πως έχει σταματήσει η έκδοση νέων βιβλιαριών, και στο εν λόγω έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, αναφερεται πως ενδέχεται να μην μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση και πως στην περίπτωση αυτή, θα χρησιμοποιούνται ως βιβλιάρια υγείας τα παλαιού τύπου συνταγολόγια του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: