Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Φωτογραφίες μιας άλλης εποχής στο Καλαμπάκι (33)

-Από το Βιβλίο Καλαμπάκι 1914 – 2014 Μαρτυρίες, της Κυράνθης Στράντζαλη
 
-Στη βρύση για νερό, μπροστά στο σημερινό παλιό Διοικητήριο, 1957. Αριστερά: Σοφούλα «Παπαδιά», Δεξιά:Χρυσούλα Πετρά-Βέτου, κάτω Μαρίκα Λουλούδη.   
-Κοινοτικοί άρχοντες με τους Γραμματείς της Κοινότητας Καλαμπακίου, διορισμένοι επί Μεταξά κατά πληροφορίες του κ.Παναγιώτη Αραμπατζή, (έτος γέννησης 1915), ο οποίος χρονολογεί την φωτογραφία στο 1938… 1)Κων/νος Μαύρος, 2)Δημήτριος Κολέτσκας, 3)Γεώργιος Κοσμίδης (1898-1985), 4)Πρόδρομος Σωφρόνογλου, 5)Παναγιώτης Στράντζαλης, 6)Ηλίας Σκιούλας, 7)Χρήστος Μαρτιάδης, 8)Κωνσταντινος Μαγοπουλος, 9)(ίσως δάσκαλος, ίσως βοηθός Γραμματέα, ίσως ο Πρόδρομος Ιορδανίδης, που αναφέρεται πίσω αλλά δεν αναγνωρίσθηκε από κανέναν), 10)Ιωάννης Αθανασιάδης, Γραμματέας της Κοινότητας.
-1938: Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου. Νηπιαγωγός Άννα Κασάπη. Στην αγκαλιά της κρατά την Ευτέρπη Κωνσταντέλη (με τη μαντήλα) και την Ανθούλα Σωτηρέλη (με το γιλεκάκι). Με την στολή τσολιά σε πρώτο πλάνο δεξιά η Φούλα Στράντζαλη. Δίπλα (δεξιά) ένας «Κανελλάς». Πάνω από την Ανθούλα Σωτηρέλη η Ευθυμούλα Κετσιμπάση (με την άσπρη ποδιά). Δίπλα της (προς τα δεξιά) ο Σάκης Δημητριάδης. Πίσω στον τοίχο, με σκούρα ρούχα είναι η Θεανώ Τζιβανάκη – Αλβανοπούλου.
-Η Δέσποινα και Καλογιάννης Γεωργιτσόπουλος το έτος 1943…
-Γάμος στο Καλαμπάκι το έτος 1947… Γαμπρός ο Πολυχρόνης Λεμοντζής και νύφη η Σουλτάνα.
-Ο Παντελέρης Κων/νος πριν το 1940… στο δάσος του Καλαμπακίου…
30 Ιουνίου 1936. Η Αθλιώ (Ανθούλα) Αργυροπούλου στον κήπο του σπιτιού της κόρης της Δέσποινας Κωνσταντινίδου.
-Από αριστερά: Ελισσώ Αντωνίου, αργότερα Καπετανοπούλου και Βενετία Ιωαννίδου, αργότερα σύζυγος Γιώργη Τσομπανίδη. Κάτω κόρη της οικογενείας Μυλωνά.
-1925 περίπου: Κιαράνν΄Αντωνίου, αργότερα σύζυγος Σωτηρίου Στράντζαλη και Μαρ΄γώ Στανίτσα, αργότερα σύζυγος Γ.Λουλούδη (Γκάλη).
-1922: Δημητρός Τουρλιανίδης (Φυλαχτός), στρατιώτης.
1922: Ιωσήφ Κωνσταντινίδης στρατιώτης (1897 – 1930)
-Ο Σωφρονίδης Χαράλαμπος στρατιώτης στα Οχυρά το έτος 1941…
-1927- Ο παππούς Νικητόπουλος Γεώργιος με την εγγονή του Άννα.
-Γερμανός αξιωματικός παραδίδει την Κοινότητα Καλαμπακίου που διακρίνεται στο βάθος, στον Βούλγαρο Μπίρνικα τον Μάϊο του έτους 1941…
-Ο Ιωαννίδης Παναγιώτης στρατιώτης την 19-5-1950…
-Μπροστά στην Κοινότητα Καλαμπακίου το έτος 1939...
-Ανοίγοντας γεώτρηση το έτος 1955… Από αριστερά Δημητρίου Θεόδωρος, Τρικόπουλος Σάββας, Κοσμίδης Νικόλαος και Ιωαννίδης Δημητρός (Μουστακάς).
-Έτος 1943 (Βουλγαρική κατοχή) στην είσοδο του 1-ου Δημοτικού Σχολείου που φέρει Βουλγαρική επιγραφή…
-Θεοφύλαχτος (Φυλαχτός) Τουρλιανίδης, γεννημένος στα μέσα του 19-ου αιώνα.
-Από δεξιά ο Στέφανος Τζιβανάκης Στρατιώτης…
-Ο Γιώργης Τσομπανίδης το έτος 1942… πατέρας του Κώστα Τσομπανίδη, μπροστά στο παλιό κτίριο της Κοινότητας προτού κατασκευαστεί η υπερυψωμένη στρογγυλή πλατεία.
-1939: από αριστερά: Ελευθερία, αργότερα σύζυγος παπα-Νίκου Διαμαντάκη, Αναστασία Τουρλιανίδου (Φυλαχτέσα) και Θεόφιλος Τουρλιανίδης, εγγονός της Αναστασίας. Ο εγγονός βαπτίστηκε Θεόφιλος και όχι Θεοφύλακτος, όπως ο παππούς του.
-Πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας του Αβοκάτου Ιωάννη (αντί ταυτότητας). Υπογράφει ο Πρόεδρος Δ. Αργυρόπουλος την 6 Νοεμβρίου 1936…
-Γάμος στο Καλαμπάκι την 9 Δεκεμβρίου 1951…
-Δίπλωμα Ευγνωμοσύνης για την υπεράσπιση του οχυρού ΜΑΛΙΑΓΚΑ το 1940 στον τότε στρατιώτη Θεοδωράκογλου Πασχάλη του Χρήστου, γεν. 1914 στο Κρυόνερο Ανατ.Θράκης, κάτοικο Καλαμπακίου, απενεμήθη το έτος 2003…
-Εύζωνοι ο Κώστας Νερατζάκης αριστερά και ο Γιώργης Μαρτιάδης δεξιά το έτος 1948 στην Ρόδο, στον επίσημο εορτασμό για την Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα…
-1935. Η Δέσποινα, χήρα Ιωσήφ Κωνσταντινίδη.
-Οικογένεια Αλέξανδρου και Μελαχροινής Μποζούδη…(1)Μαρίκα, (2)Θοδωράκης, το τρίτο αγόρι της οικογενείας, (3)Ζαχαρίας, (4)Αλέξανδρος Μποζούδης (καταγόμενος από τον Χορτιάτη, ήρθε στο Καλαμπάκι το 1928), (5)Αθανάσιος, ο πρωτότοκος γιός, εδώ σε ηλικία μεταξύ 15 και 17 ετών, (6)Ελισάβετ, (7)Μελαχροινή Μποζούδη, θυγατέρα του Χριστόφορου Δουλγέρη ή Σταθάκη από το Καλαμπάκι, (8)Χριστόφορος, ο δευτερότοκος γιός, εδώ σε ηλικία περίπου 10-11 ετών.
-Η τραγική ιστορία για την οικογένεια: Την 2 Σεπτεμβρίου 1944, η μητέρα Μποζούδη Μελαχροινή μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, τον πρωτότοκο και τα τρία μικρότερα, ήταν ανάμεσα στα 130 θύματα που έκαψαν ζωντανά οι Γερμανοί στον Χορτιάτη.
1930 – 1931. Τα ορφανά του Ιωσήφ Κωνσταντινίδη λίγο μετά τον θάνατό του. Από αριστερά: Μαριάνθη, Μήτσος με την Ανθούλα στην αγκαλιά και Θοδωράκης.
Aπολυτήριο Δημοτικού από το 1-ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου το έτος 1947 της Χρυσούλας (και όχι Χρυλούλας όπως λανθασμένα γράφεται) Κρικοπούλου.
-Φύλλο Πορείας του Ιωαννίδη Παναγιώτη το έτος 1947 (εποχή Εμφυλίου)…
 -Πανήγυρις Αγ.Κων/νου & Ελένης το έτος 1956 στο Καλαμπάκι… από αριστερά Χρήστος Στράντζαλης, με την κόρη του Κυράνθη στην αγκαλιά, Μαριάνθη Στράντζαλη, Ανθούλα Κωνσταντινίδου, ο μικρός Ιωσήφ (Φούλης), Κωνσταντινίδης, Τασούλα Σωτηρέλη Αργυροπούλου με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αργυρόπουλο και τέλος Κυράνθη και Μήτσος Κωντσαντινίδης, γονείς του Ιωσήφ και των μικροτέρων Ρίτας και Γιώργου.
-Η μοδίστρα Μαριάνθη Στράντζαλη στην αυλή του σπιτιού της με την κόρη της και την μαθήτρια Μαρίκα Παπαδοπούλου (εγγονή της Ντουντούς), το έτος 1955 περίπου…
-Από μία τάξη στο 1-ο Δημοτικό Σχολείο το έτος 1953 με τον Καλαμπακιώτη Δάσκαλο Αργυρόπουλο Θεόδωρο του Αργυρίου…
-Ο Γιάννης Βέτος το έτος 1954…
-Γυμναστικές επιδείξεις Νηπιαγωγείου στο Καλαμπάκι το έτος 1957…
-Απαγγελία ποιήματος από την Κυράνθη Στράντζαλη σε εθνική εορτή στην πλατεία του Καλαμπακίου το έτος 1959… Διακρίνεται ο παπα-Κώστας Σταθάκης…
-Καλοκαίρι 1967 στο 1-ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου… Γυμναστικές επιδείξεις Α΄τάξης Δημοτικού. Τα τρία κορίτσια στην πρώτη σειρά είναι η Βούλα Κετσιμπάση, η Ρούλα Δερέμπεη και η Δέσποινα Στράντζαλη. Το αγόρι πίσω είναι ο Αργύρης Αναγνωστίδης και η ξανθή μητέρα στο βάθος η Κατίνα Μποζίνη Κατσικάρη.
-Μάθημα κοπτικής το έτος 1966 στο Καλαμπάκι… από αριστερά είναι οι Κούλα Βασιλειάδου, Χαρίκλεια Αναγνώστου, η μοδίστρα Ανθούλα Σωφρονίδου, Μαρίκα Τζιβανάκη και Μαγδαληνή Καρολίδου. Το κοριτσάκι είναι η ανηψιά της μοδίστρας, η Δέσποινα Στράντζαλη.
-Στον γάμο του Δημητρού Ιωαννίδη και της Σοφούλας Αποστολίδου το έτος 1962 στο Καλαμπάκι… στην αυλή του γαμπρού οι Αλ΄σαβές, οι θυγατέρες δηλ. της Ελισάβετ (Αλ΄σαβώς) Αντωνίου. Από αριστερά: Η πρωτοξαδέλφη τους Χρυσάνθη Καρλάκη, και οι αδελφές Κυράνθη (Κιαράνν΄)Στράντζαλη, Καλλιόπη (Καλ΄γιόπ΄)Ιωαννίδου, μητέρα του γαμπρού, Αναστασία Σωτηρίου και Χαρ΄τώ Ασλανίδου, μητέρα της Μαρίκας Αζά. Στο κάρο όρθιος ο μικρός Κώστας Ιωαννίδης του Παναγιώτη και καθισμένος με το πηλίκιο ο Κώστας Τσομπανίδης, ανεψιός εκ μητρός του γαμπρού.
-Καλοκαίρι 1962 στο Καλαμπάκι… Στάθης και Βασούλα Στράντζαλη σε ανάπαυση μετά το μάζεμα των καρπουζιών…
-Έτος 1953 στο Καλαμπάκι… πλημμύρα από τα νερά που υπερπηδήσανε τις όχθες στο «τσάϊ»… 1)Άννα Κεχαγιά, 2)Κούλα Θωμαϊδου-Ανθοπούλου, 3)…Θωμαϊδου, 4)Ουρανία Μενίκη, αργότερα σύζυγος Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, 5)Σούλα Μενίκη, 6)Πελαγία Λουλούδη, αργότερα σύζυγος Θεοδώρου (Μπέμπη)Μαυρομάτη.
-Στην πανήγυρι του Αγ.Κων/νου & Ελένης το έτος 1970… η Σοφούλα και ο Δημητρός Ιωαννίδης με την παρέα τους…
-Έτος 1967 Δεκαπενταύγουστος… επιβίβαση στο φορτηγό για το μοναστήρι της Ειοσιφοίνισσας
-Οργανοπαίκτης ο Καρλάκης Γιώργος το έτος 1955…
-Στη Ρόδο το έτος 1948 στον επίσημο εορτασμό για την Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα… Ο Γιώργης Μαρτιάδης Εύζωνας, φαίνεται να συνομιλεί με την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: