Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Έμειναν εκτός προγράμματος Νέοι απόφοιτοι αγροτικών σχολών.


Να διατηρούν τουλάχιστον σταθερή την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσή τους οφείλουν οι Νέοι Αγρότες κατά τη διάρκεια της πενταετίας, σύµφωνα µε εγκύκλιο Κασίµη.

-Την απαξίωση του ρόλου των κρατικών αγροτικών σχολών, προκαλεί η κατεύθυνση στην αξιολόγηση των Νέων Αγροτών, µε µία σειρά αποφοίτων να µένουν εκτός πίνακα δικαιούχων καθώς δεν µοριοδοτήθηκαν για την εκπαίδευσή τους.

-∆εν είναι λίγοι οι νεαροί που φοίτησαν για παράδειγµα σε Αβερώφειο και Γαλακτοκοµική Ιωαννίνων και είδαν να τους προσπερνούν υποψήφιοι που πληρούσαν κριτήρια ανεργίας και µηδενικού εισοδήµατος. Έτσι η πολιτεία ουσιαστικά πριµοδοτεί για κάποια χρόνια άτοµα µε αµφίβολο µέλλον στον αγροτικό τοµέα (σύµφωνα και µε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρώπης) µειώνοντας παράλληλα τους δείκτες της ανεργίας.

-Επιπλέον οι νέοι αυτοί χάνουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο µέλλον σε παρόµοιο πρόγραµµα, εφόσον ήδη έχουν κάνει την πρώτη τους εγκατάσταση, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει όµως, αν πληθύνουν οι φωνές. Άλλωστε, τέτοια φόρµουλα έχει βρεθεί για τη 2η πρόσκληση των Νέων Αγροτών σε Περιφέρειες µε λιγοστές αιτήσεις, όπου φάκελο µπορούν να προσκοµίσουν και οι απορριπτόµενοι της πρώτης προκήρυξης.

Αφορµή οι επιλαχόντες για καυγά

-Γύρω από αυτή τη δεύτερη ευκαιρία και τα αδιάθετα κονδύλια (περίπου 25 εκατ. ευρώ) που τη συνοδεύουν έχει ξεσπάσει καυγάς µεταξύ διαχειριστικών αρχών και µερίδας περιφερειαρχών µε µπροστάρη των πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, ο οποίος επισηµαίνει ότι «πώς να το κάνουµε δεν είναι όλες οι περιοχές αγροτικές», ζητώντας ουσιαστικά να αξιοποιηθούν τα χρήµατα αυτά ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους 3.123 επιλαχόντες. Βέβαια η φασαρία αυτή έχει προεκτάσεις και αφορά ολόκληρη την προγραµµατική περίοδο και Μέτρα όπως η αγροτική οδοποιία και τα Σχέδια Βελτίωσης κάτι που θα φανεί στο µέλλον.

∆εσµεύσεις Τσίπρα

Προς το παρόν για τη ∆υτική Μακεδονία

-Αναφορικά µε το τι µέλλει γενέσθαι µε τους επιλαχόντες, οι αρχές περιµένουν τις ενστάσεις για να δουν πόσα χρήµατα θα υπερδεσµεύσουν. Πάντως, την υπόσχεση ότι δεν θα µείνουν εκτός του προγράµµατος Νέων Αγροτών οι 359 της ∆υτικής Μακεδονίας που κρίθηκαν υπεράριθµοι, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την οµιλία του στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, που πραγµατοποιήθηκε στην Κοζάνη την Τετάρτη 12 Ιουλίου.

-Μάλιστα, όπως είπε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των Νέων Αγροτών υποστηρίζοντας πως η αρχές έχουν βρει τον τρόπο για να µην µείνουν εκτός οι υπεράριθµοι της ∆υτικής Μακεδονίας.

-Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε αν αυτή η επιλογή αφορά τους συνολικά πάνω από 3.000 ανά τη χώρα.

Ελκυστική η τριετία αλλά οι οικονοµικές υποχρεώσεις πολλές

-Με αφορµή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδεικνύεται ακόµα ένα θέµα που αφορά τα κριτήρια µοριοδότησής τους και συγκεκριµένα αυτά που αφορούν την επιστηµονική κατάρτιση των νέων αγροτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) σχετικά µε τα αποτελέσµατα της πρόσκλησης.

-Ως εκ τούτου η Ένωση ζητά τη µοριοδότηση και των απόφοιτων γεωργικών σχολών που φαίνεται να αδικούνται στην αξιολόγηση, τονίζοντας παράλληλα ότι η µείωση της χρονικής δέσµευσης σε σχέση µε τα προηγούµενα προγράµµατα στα τρία χρόνια ήταν καταλυτικός παράγοντας για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ατόµων που δεν είχαν ασχοληθεί µε τα αγροτικά και σκέφθηκαν να το δοκιµάσουν. Ωστόσο αναφέρει πως όσοι έκαναν αίτηση αποκλειστικά ή κυρίως για το λόγο αυτό, καλό θα είναι να είναι προσεκτικοί, γιατί οι οικονοµικές υποχρεώσεις που απορρέουν, εφόσον ενταχθούν δεν µπορούν να παραλειφθούν.

Να µη χάσουν ούτε στρέµµα  στην 5ετία υποχρεούνται  οι δικαιούχοι

-Να διατηρούν τουλάχιστον σταθερή την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσή τους οφείλουν οι Νέοι Αγρότες κατά τη διάρκεια της πενταετίας, σύµφωνα µε εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να διατηρούν σταθερό ή να αυξάνουν το ζωικό κεφάλαιο και στρεµµατική τους έκταση, σύµφωνα µε την αρχική παραγωγική τους δυναµικότητα την οποία δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησής τους.

-Συγκεκριµένα κατ’ έτος και ανελλιπώς καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου, ο δικαιούχος πρέπει:

-Να υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Να διατηρήσει τη βαθµολογία που επιτυγχάνει βάσει των κριτηρίων επιλογής σε επίπεδο ανώτερο από το επίπεδο της βαθµολογίας του πρώτου επιλαχόντα, εφόσον υπάρχουν επιλαχόντες. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επιλαχόντες να διατηρήσει την βαθµολογία που επιτυγχάνει σε επίπεδο ανώτερο ή ίσο εκείνου της ελάχιστης επιλέξιµης βαθµολογίας.

-Να διατηρεί τουλάχιστον την αρχική παραγωγική δυναµικότητα της εκµετάλλευσης (σε όρους τυπικής απόδοσης) µε την οποία εγκρίθηκε για το Υποµέτρο 6.1.

Κοντονής Γιώργος|  17/07/2017 - 08:46 πμ
Πηγή:http://www.agronews.gr/business/programmata/arthro/158242/emeinan-ektos-neoi-apofoitoi-agrotikon-sholon-/


Δεν υπάρχουν σχόλια: