Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Σε δυσμενή θέση ο πρωτογενής τομέας της χώρας.


-Σε δυσμενή θέση κινδυνεύει να περιέλθει ο πρωτογενής τομέας της χώρας και ιδιαίτερα η ελληνική κτηνοτροφία, εξαιτίας δυσλειτουργιών και παθογενειών της κρατικής μηχανής που ταλανίζουν την παραγωγική βάση από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

-Το πλήγμα αναμένεται να προέλθει από την Κομισιόν και σχετίζεται με τα βοσκοτόπια, καθώς τελικά οι Βρυξέλλες μετά από ελέγχους διαπίστωσαν ότι οι εκτάσεις που δηλώνονται κάθε χρόνο είναι σε πολλές περιπτώσεις δασικές. “Eτσι λόγω και της απουσίας εθνικού κτηματολογίου, έγινε χρήση του google earth, όπου όμως αποτυπώνεται η κατάσταση παλαιοτέρων ετών. Την ίδια στιγμή κοινοτικοί υπάλληλοι που έκαναν επιτόπιο έλεγχο στη Β. Εύβοια διαπίστωσαν πως οι εκτάσεις που δηλώνονταν για βοσκότοποι ήταν κυρίως δασικές.

-Ο πέλεκυς αναμένεται βαρύς από τις Βρυξέλλες, καθώς θα περικοπούν φέτος περί το 37% των δηλωθεισών εκτάσεων βοσκοτόπων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια κτηνοτροφία. Το 2013 εντωμεταξύ θα λογιστεί ως έτος αναφοράς για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1/1/2015 και μέχρι το 2021. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που λογίζονταν ως βοσκότοποι δεν θα επιδοτηθούν και οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι θα χάσουν περί τα 20 με 21 ευρώ ανά στρέμμα.

-Αυτό είναι το πρώτο πλήγμα. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις απειλές της Κομισιόν ότι φέτος δεν θα δοθεί εγκαίρως η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς λόγω του μπάχαλου που υπάρχει στα βοσκοτόπια. Οι εντολές είναι σαφείς: «Φτιάξτε εθνικό- αγροτικό και κτηνοτροφικό κτηματολόγιο και τότε θα εκταμιευτούν οι επιδοτήσεις σας». Οι αγρότες ανέμεναν τον Οκτώβριο περί τα 1,1 δις ευρώ επιδοτήσεις, ενώ άλλα τόσα έρχονται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Το θέμα είναι αρκούντως σοβαρό αφού κινδυνεύει με κατάρρευση όλη η αγροτική οικονομία της χώρας, η οποία αφού δεν κατάφερε να φτιάξει εθνικό κτηματολόγιο τα τελευταία 170 χρόνια καλείται να το πράξει αυτό σε λίγες εβδομάδες!

-Προφανώς ίσως απαιτηθεί παρέμβαση πρωθυπουργού ώστε να δοθεί πολιτική λύση αν οι κοινοτικοί υπάλληλοι επιμείνουν στην εξοντωτική αυτή ποινή. Όλα αυτά τα δυσάρεστα έρχονται σε μία περίοδο όπου η έλλειψη ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα καθώς καθυστερεί και η επιστροφή του ΦΠΑ αλλά και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, οδηγούν του περισσότερους αγρότες να παραδίδουν στους εμπόρους τη σοδειά τους σε τιμές εξευτελιστικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καλαμπόκι όπου οι τιμές που προσφέρονται στους παραγωγούς είναι στα 13 -16 λεπτά το κιλό, όταν μέχρι πριν λίγες ημέρες γινόταν εισαγωγή περσινού Βουλγάρικου καλαμποκιού προς 18 λεπτά το κιλό, ενώ οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν από τους ίδιους εμπόρους προς 28 λεπτά το κιλό!

-Προφανώς η κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας καθορίζουν το παιχνίδι στον αγροτικό τομέα, με την πολιτεία να παρακολουθεί απαθής, αλλά να αδυνατεί να προφυλάξει την εγχώρια παραγωγή ακόμη και με την τήρηση αυστηρών φυτο-υγειονομικών ελέγχων στα τελωνεία όπου πολύ πιθανό το εισαγόμενο από Βουλγαρία περσινό καλαμπόκι να περιέχει αφλατοξίνες (Σ.Σ. καρκινογόνες) , δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους κτηνοτρόφους αλλά και τις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίεw.

-Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπιστική θέση, καθώς πέρα από την έλλειψη ρευστότητας, από τις καθυστερήσεις πέρυσι είχαμε μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά 30% με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν και οι εξαγωγές γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα της φέτας που αποτελεί τη ναυαρχίδα της ελληνικής διατροφικής βιομηχανίας μαζί με το ελαιόλαδο. Φέτος εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα στο ζωικό κεφάλαιο θα επιδεινωθούν λόγω του υποσιτισμού με κίνδυνο να εμφανισθούν ασθένειες στα κοπάδι.

-Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μηνύματα είναι δυσάρεστα και από το μέτωπο της φέτας τόσο για την εγχώρια τυροκομία όσο και για τους κτηνοτρόφους, καθώς οι Καναδοί σχεδόν έχουν κατορθώσει μέσω ευρω-ατλαντικού οικονομικού συμφώνου να αρχίσουν να εξάγουν φέτα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι αυτή προστατεύεται ως προϊόν ΠΟΠ.

http://www.dramini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: