Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Αντιμέτωποι με τρείς κάλπες αύριο οι ψηφοφόροι – Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους.


Πως ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές κάλπες; Με ποια ποσοστά εκλέγονται οι ευρωβουλευτές;

-Άυριο Κυριακή 25 Μαΐου οι ψηφοφόροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τρεις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν δήμαρχοι περιφερειάρχη και ευρωβουλευτές.

-Μόνο στην Ήπειρο δεν θα τοποθετηθούν κάλπες για την εκλογή περιφερειάρχη, αφού εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, και σε 108 δήμους που εξέλεξαν δημάρχους από την πρώτη Κυριακή.

-Στα ειδικά τμήματα που έχουν διαμορφωθεί μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι έχουν εγγραφεί σε καταλόγους για ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες

-Όσοι έχουν εγγραφεί σε καταλόγους ετεροδημοτών μπορούν να ψηφίσουν ΜΟΝΟ για τις ευρωεκλογές στα ειδικά τμήματα που έχουν διαμορφωθεί στους τόπους κατοικίας τους. Για δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές πρέπει να μεταβούν στους δήμους τους προκειμένου να ψηφίσουν για δήμαρχο ή περιφερειάρχη.

-Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους σαν ετεροδημότες εφόσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους.

-Οι στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα Σώματα ασφαλείας ψηφίζουν είτε στον τόπο της βασικής τους εγγραφής είτε στον τόπο όπου υπηρετούν με ειδικές καταστάσεις, μόνο για τις ευρωεκλογές.

Δημοτικές – περιφερειακές εκλογές

-Τα ψηφοδέλτια δεν χρειάζονται σταυρό. Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Σε αυτήν τη διαδικασία κρίνεται ο συνδυασμός που θα λάβει πάνω από το 50% και θα αναδείξει τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη για την επόμενη πενταετία.

Ευρωεκλογές

-Για πρώτη φορά στη χώρα θεσμοθετήθηκε ο σταυρός προτίμηση για την εκλογή των ευρωβουλευτών. Όλη η επικράτεια λογίζεται ως μία περιφέρεια και οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους.

-Για πρώτη φορά επίσης, στις φετινές ευρωεκλογές η χώρα θα επιλέξει συνολικά 21 μέλη για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει τον πρόεδρο της Ε.Ε. Κάθε συνδυασμός, μπορεί να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα.

-Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».

Τα ποσοστά που οδηγούν σε εκλογή ευρωβουλευτή

-Για την κατανομή των εδρών ισχύει η απλή αναλογική, δηλαδή οι 21 έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα. -Όλη η χώρα είναι μια εκλογική περιφέρεια.

Το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη ευρωβουλευτή στην Α” κατανομή είναι το 4,7% (δηλαδή 100 δια του αριθμού των ευρωβουλευτών, δηλαδή 100:21). Για να βρούμε τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει το κάθε κόμμα στην α” κατανομή διαιρούμε το ποσοστό που έλαβε με το εκλογικό μέτρο.

-Για παράδειγμα αν ένα κόμμα πάρει ποσοστό 5,5% θα το διαιρέσουμε με το 4,7% και θα βρούμε ότι από την Α” κατανομή εκλέγει έναν ευρωβουλευτή και θα έχει και ένα ελάχιστο υπόλοιπο. Αν ένα κόμμα πάρει 10% θα εκλέξει αυτομάτως δύο ευρωβουλευτές και θα έχει και ένα υπόλοιπο που θα του δίνει μικρές πιθανότητες για εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή στη Β” κατανομή.

-Και στις ευρωεκλογές ισχύει το εκλογικό κατώφλι του 3% για ένα κόμμα προκειμένου να έχει δικαίωμα εκλογής ευρωβουλευτή. Στην περίπτωση που ένα κόμμα λάβει 3,2% έχει πιθανότητα να εκλέξει βουλευτή από τη Β” κατανομή καθώς το ποσοστό του προσμετράται στα υπόλοιπα των κομμάτων.

-Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα

-Η διαδικασία ξεκινάει στις 7:00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 7 μ.μ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψηφίσαν οι εκλογείς την προηγούμενη Κυριακή.

-Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.
TheTOC.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: