Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εξαρθρώθηκε τετραμελής εγκληματική ομάδα η οποία εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένους, με το πρόσχημα τακτοποίησης υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων. Έδρασαν και στην Δράμα!


-Εξιχνιάστηκαν έξι (6) περιπτώσεις απάτης στη Θεσσαλονίκη

-Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 54, 29 (πατέρας-γιος) και 49 ετών, ενώ αναζητείται 40χρονος συνεργός τους

-Η δράση τους εκτείνεται στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Δράμας, όπου σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες από τις τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις

-Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν συνολικά, ξεπερνάει τις 56.000 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από τους παθόντες επιπλέον 12.350 ευρώ

-Σημειώνεται ότι ο 54χρονος άντρας που είχε απασχολήσει για τον ίδιο λόγο και κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές, είχε αναλάβει την εκπαίδευση των νεότερων μελών της εγκληματικής ομάδας

-Εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εγκληματική ομάδα, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα τακτοποίησης υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων.

-Συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 26-01-2014, σε χωριό του Νομού Ημαθίας, στο πλαίσιο επιχείρησης αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Ο.Π.Κ.Ε. Θεσσαλονίκης, τρείς ημεδαποί, ο 54χρονος διευθύνων την οργάνωση, ο 29χρονος γιος του και άντρας 49 ετών, ενώ αναζητείται 40χρονος συνεργός τους, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της Σύστασης Συμμορίας, Απάτης κακουργηματικής μορφής κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και τις κατά περίσταση κατηγορίες της Παραχάραξης, Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και παράβασης Νόμου Περί Προσωπικών Δεδομένων.

-Ειδικότερα , όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2013, είχαν συστήσει δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων κυρίως ατόμων, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

-Από την προανάκριση και τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι η δράση τους αφορά σε εννέα (9) συνολικά περιπτώσεις απάτης στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καρδίτσας και Δράμας.

Συγκεκριμένα , προσποιούμενοι τους εφοριακούς, αφού εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα, τα προσέγγιζαν και στηριζόμενοι στον ψυχολογικό τους αιφνιδιασμό, τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά προκειμένου να τακτοποιήσουν υποτιθέμενες οικονομικές εκκρεμότητες συγγενικών τους προσώπων. Οι παθόντες, μέρος των χρημάτων αναλάμβαναν από τραπεζικά υποκαταστήματα, υπό τη διακριτική συνοδεία - εποπτεία των κατηγορουμένων.

-Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 54χρονου, σε χωριό του Νομού Ημαθίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (74) τραπεζογραμμάτια δολαρίων, αμφίβολης γνησιότητας και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, με κάμερες που είχαν οπτική επαφή σε κοινόχρηστο χώρο.

-Κατασχέθηκε επίσης ΙΧΕ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, που χρησιμοποιούταν για τις μετακινήσεις των μελών της εγκληματικής ομάδας, στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους.

-Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν από την προαναφερόμενη δραστηριότητα και τους παθόντες στη Θεσσαλονίκη, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (26.000) ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματά τους, επιπλέον (12.350).

-Σε τρείς ακόμη περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Δράμας, κατάφεραν να αποσπάσουν (30.200) ευρώ, υποθέσεις για τις οποίες σχηματίστηκαν αντίστοιχες δικογραφίες από τις τοπικές Αστυνομικές Διευθύνσεις.

-Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, ο 54χρονος άντρας, είχε αναλάβει την “εκπαίδευση” των νεότερων μελών της οργάνωσης και σχεδίαζε τις παράνομες “επιχειρήσεις” τους, στις οποίες λάμβανε ενεργά μέρος.

-Επιπρόσθετα , διαπιστώθηκε ότι το ίδιο άτομο απασχόλησε τις Αστυνομικές Αρχές και κατά το παρελθόν, όταν συνελήφθη την 17-08-2012 στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης, επίσης για υποθέσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι τότε, εξιχνιάστηκαν δεκατέσσερις (14) περιπτώσεις απάτης (σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Υπηρεσία μας την 18-08-2012), ενώ ο 54χρονος συλληφθείς παρέμεινε σε κατάστημα κράτησης έως τον Ιούλιο του 2013.

-Οι συλληφθέντες , με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

-Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό επιπλέον παθόντων.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινόμενων από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, συνιστά :

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

-Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

-Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

-Για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ( www . astynomia . gr ) στο πεδίο Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές.
http://www.astynomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: