-Με λαμπρότητα έγινε σήμερα (18-1-2014) η πανήγυρις του
Αγίου Αθανασίου στο Καλαμπάκι-Δράμας. Το πρωϊ στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου
τελέσθηκε η θεία λειτουργία, και μετά το πέρας όλοι οι εκκλησιαζόμενοι και
πλήθος κόσμου γεύτηκαν το βρασμένο κρέας του «κουρμπανιού» με τσίπουρο που
πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου.Τηρώντας την παράδοση από το έθιμο
του «κουρμπανιού» , μετά τον μέγα εσπερινό που τελέσθηκε χθές (17-1-2014) χοροστατούντος
του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ.Παύλου και την περιφορά της εικόνας
του Αγίου Αθανασίου, στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετήθηκαν τα καζάνια
όπου οι «κουρμαντζήδες» ανέλαβαν να παρασκευάσουν το «κουρμπάνι». Αφού
τεμαχίστηκε το κρέας τοποθετήθηκε στα καζάνια για να βράσει.
- Μετά το ολονύκτιο
βράσιμο του κρέατος, στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το
λεγόμενο πλιγούρι. Όταν βράσει και αυτό, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου