Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Δύο (2)Αιγύπτιοι αφού απέκτησαν παράνομη πρόσβαση σε σύνδεση διαδικτύου εταιρίας στη Β.Ελλάδα, κατεχώρησαν σε αγγελία την πώληση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος , πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρίας.


-Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας , εξιχνιάστηκε υπόθεση παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία , η οποία αφορούσε παράνομη κατοχή, διάθεση, πώληση και εγκατάσταση λογισμικού άνευ νόμιμης άδειας της αρμόδιας εταιρίας, που διαπράχθηκε μέσω του διαδικτύου.

-Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας , στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης , σε βάρος (2) υπηκόων Αιγύπτου , ηλικίας 29 και 32 ετών , για τα αδικήματα της παράβασης των διατάξεων του Νόμου «Περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καθώς και της παράνομης και αθέμιτης πρόσβασης - εισβολής σε σύνδεση διαδικτύου.

-Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έγκληση που υπέβαλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ιδιοκτήτρια εταιρίας, σύμφωνα με την οποία , άγνωστος χρήστης του διαδικτύου, είχε καταχωρήσει αγγελία σε ιστοσελίδα  για την πώληση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος , πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρίας της, χωρίς να κατέχει νόμιμη άδεια από το δημιουργό του .

-Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και παραγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για την ανακάλυψη των στοιχείων του δράστη .

-Επακολούθησε εμπεριστατωμένη ψηφιακή - διαδικτυακή αστυνομική έρευνα , και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με το διαχειριστή της επίμαχης ιστοσελίδας και τους ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και διαδικτύου, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι ο δράστης δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκαν και στοιχεία επικοινωνίας του.

-Σύμφωνα με τα παραπάνω , η υπόθεση διαβιβάστηκε λόγω τοπικής αρμοδιότητας , στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , προσωπικό της οποίας διακρίβωσε ότι ο φερόμενος δράστης είχε πραγματοποιήσει την ανάρτηση της επίμαχης αγγελίας , αλλά και τροποποίηση αυτής , χρησιμοποιώντας συνδέσεις διαδικτύου, από συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία της Αθήνας.

-Σε διαδοχικές κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πρωινές ώρες της 23-11-2016, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε κατοικία που διέμεναν (2) υπήκοοι Αιγύπτου, ηλικίας 29 και 32 ετών, από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκαν στα ψηφιακά μέσα που διέθεταν, διακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπόθεση.

-Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι είχαν αποκτήσει, αθέμιτη-παράνομη πρόσβαση σε σύνδεση διαδικτύου ημεδαπής, χωρίς την έγκρισή της και πραγματοποιούσαν τις κακόβουλες πράξεις τους.

-Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και (5) φορητές συσκευές αποθήκευσης (USB sticks).

-Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια , θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών , για τη διενέργεια των σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων , ενώ τα κατασχεθέντα έγγραφα θα αποσταλούν στο Τμήμα Πειστηρίων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης .

-Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους , υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

-Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

-Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο:


-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

-Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/


Δεν υπάρχουν σχόλια: