Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Διήμερη εντυπωσιακή ΒΡΟΧΗ από πεφταστέρια!


-Άλλη μια βροχή από διάττοντες αστέρες, των Λεοντιδών, θα κορυφωθεί τα χαράματα της...Δευτέρας 17 και της Τρίτης 18 Νοεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Τότε, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο στον ουρανό!

-Οι Λεοντίδες παραδοσιακά θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές. Πέρσι το θέαμα δεν ήταν εντυπωσιακό, επειδή συνέπεσε με την πανσέληνο, αλλά φέτος η λάμψη του μισογεμάτου φεγγαριού δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την πτώση των μετεώρων στον νυκτερινό ουρανό - εφ’ όσον βεβαίως δεν υπάρχουν σύννεφα.

-Οι Λεοντίδες συνήθως δίνουν 15 έως 40 πεφταστέρια ανά ώρα, ενώ κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Οι πιο θεαματικές χρονιές τους ήταν το 1833 και το 1966, όταν τα μετέωρα έφθασαν τις πολλές χιλιάδες ανά ώρα, ενώ η τελευταία «βροχή» συνέβη το 2001.

-Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά της, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη Τέμπλ - Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

-Όταν τα απομεινάρια του κομήτη, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες, τα «πεφταστέρια».

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: