Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Τι αλλάζει σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία από το νέο σχολικό έτος 2017 – 2018.


-Τις καινοτομίες του Νέου Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 για την Οργάνωση και Λειτουργεία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων παρουσιάζει με σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας.

-Μετά από 19 χρόνια, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά αποκτούν έναν νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας. Τα τελευταία Π.Δ είχαν εκδοθεί το 1998 (ΠΔ200/1998 & ΠΔ201/1998).

-Το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διότι απεικονίζει την οργάνωση και λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου προσαρμοσμένο στις νέες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες.

-Με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται εμφανής ο ενιαίος  χαρακτήρας της Α/θμιας Εκπαίδευσης σε καθημερινό πρακτικό πεδίο ενώ για πρώτη φορά δε διαχωρίζεται η λειτουργία του Νηπιαγωγείου από αυτή του Δημοτικού σχολείου. Το Π.Δ αποσαφηνίζει και συγκεκριμενοποιεί σημεία για τα οποία εδώ και χρόνια δεν υπήρχε απάντηση και καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του σημερινού σχολείου. Τέλος, ενισχύει με αρμοδιότητες το Σύλλογο Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Σχολικής Μονάδας.

Καινοτόμα Σημεία

-Απλουστεύεται η διαδικασία ορισμού ορίων των σχολικών περιφερειών καθώς και ο ορισμός των ορίων της σχολικής περιφέρειας των Τμημάτων Ένταξης.

-Αλλάζει η διαδικασία των εγγραφών και γίνεται με τον ίδιο τρόπο τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό σχολείο.
•    Οι εγγραφές γίνονται εγκαίρως (1-20 Μαΐου), με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

•    Η διαδικασία απλουστεύεται τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

•    Αναλαμβάνει η διοίκηση σε μεγάλο βαθμό τη διευθέτηση των εγγραφών, αποδεσμεύοντας τους εκπαιδευτικούς από τις διενέξεις και αντιπαραθέσεις που είχαν με γονείς για αυτό το θέμα.

•    Η διαδικασία των εγγραφών δεν αφήνει περιθώρια για να μείνουν τα προνήπια εκτός νηπιαγωγείου.

•    Τέλος, το πληροφοριακό σύστημα επισφραγίζει τη διαδικασία των εγγραφών.

-Απλοποιείται και διευκρινίζεται η διαδικασία της μετεγγραφής των μαθητών του νηπιαγωγείου και δημοτικού.  

-Στην αρχή κάθε διδακτικού έτους δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόζονται ομαλά τα νήπια-προνήπια στο νέο σχολικό περιβάλλον με ένα ευέλικτο ωράριο για 2 εβδομάδες. Αυτή η ρύθμιση είναι ένα μέτρο παιδαγωγικό και δείχνει σεβασμό στην ιδιαιτερότητα αυτής της ηλικιακής -εκπαιδευτικής ομάδας.

-Αποδίδονται αρμοδιότητες στο Σύλλογο Διδασκόντων. Ο Σύλλογο Διδασκόντων αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο για όλα τα θέματα που απασχολούν τη σχολική μονάδα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει τακτικά, προγραμματίζει και αποτιμά το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας. Έχει τη δυνατότητα να αναμορφώνει το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου /Δημοτικού και να το προσαρμόζει στις  ανάγκες της σχολικής μονάδας.

-Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης στοχεύοντας στη δημιουργία θετικού παιδαγωγικού κλίματος στη σχολική μονάδα και αποφεύγοντας τους ανταγωνισμούς και τις διενέξεις  μεταξύ των μαθητών.

-Η αποτύπωση- αναφορά, για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα, σε ΠΔ του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος Νηπιαγωγείου και Δημοτικού έχει πρακτικό, λειτουργικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και έχει ως στόχο να διευκολύνει την εκπαιδευτική κοινότητα μειώνοντας την πολυνομία. Παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναμόρφωσης του ΕΩΠΔ με απόφαση συλλόγου διδασκόντων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Σχολικής Μονάδας.

-Για πρώτη φορά γίνεται σαφής αναφορά στο 14 άρθρο του ΠΔ και ορίζονται Παιδαγωγικές συναντήσεις για να υπάρξει στενή συνεργασία νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης των μαθητών/τριών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

-Δίνονται στο άρθρο 16 του ΠΔ σαφείς ορισμοί και διευκρινίζονται θέματα που αφορούν τις  Σχολικές Δράσεις, τις Διδακτικές Επισκέψεις, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τις Ημερήσιες Εκδρομές στο πλαίσιο της σχολικής ζωής. Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο της παρουσίας τρίτων προσώπων στο χώρο της Σχολικής Μονάδας.

-Δίνεται έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών και δίνονται σαφείς οδηγίες για την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/τριών από/προς τη Σχολική Μονάδα.

-Ειδικότερα σύμφωνα με το ΠΔ τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ή απρόβλεπτων καταστάσεων και γεγονότων, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή του οικείου Αντιπεριφερειάρχη αν πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα.
-Διακοπή μαθημάτων πέραν των δεκαπέντε (15) ερ-γάσιμων ημερών είναι δυνατή μόνο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και για τις αιτίες της προηγούμενης παραγράφου.

-Αν τα σχολεία δεν λειτουργήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, το διδακτικό έτος μπορεί να παραταθεί για αντίστοιχο ή μικρότερο χρονικό διάστημα με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

-Τα μαθήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία μπορεί να διακοπούν μέχρι τρεις (3) συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες με απόφαση του οικείου Δημάρχου, εφόσον πρόκειται για σχολικές μονάδες που ανήκουν στον ίδιο δήμο και συντρέχουν συνθήκες που καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση και την παραμονή των μαθητών στο σχολείο.

-Στο νηπιαγωγείο εγγράφονται δύο (2) ηλικίες νηπίων. Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών, για τα οποία η φοίτηση είναι υποχρεωτική. Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών.

-Ο μέγιστος αριθμός νηπίων ανά τμήμα είναι τα είκοσι πέντε (25) νήπια-προνήπια.

-Στο Δημοτικό Σχολείο εγγράφονται οι μαθητές που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία έξι (6) ετών και διαθέτουν Πιστοποιητικό Φοίτησης από το Νηπιαγωγείο.

-Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25).

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

ΩΡΕΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ

07.00-07.15

Υποδοχή μαθητών Πρωινής Ζώνης
07.15-08.00
45'
Προαιρετική Πρωινή Ζώνη
08.00-08.15
15'
Υποδοχή μαθητών
08.15-09.40
85'
1η διδακτική περίοδος (1η διδακτική ώρα 45'-2η διδακτική ώρα 40')
09.40-10.00
20'
Διάλειμμα
10.00-11.30
90'
2η διδακτική περίοδος
11.30-11.45
15'
Διάλειμμα
11.45-12.25
40'
5η διδακτική ώρα
12.25-12.35
10'
Διάλειμμα
12.35-13.15
40'
6η διδακτική ώρα (Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)
13.15-13.20
5'
Μετάβαση μαθητών Ολοήμερου στην αίθουσα σίτισης
13.20-14.00
40'
1η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος - Σίτιση - Χαλάρωση
14.00-14.15
15'
Διάλειμμα
14.15-15.00
45'
2η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος Μελέτη - Προετοιμασία
15.00-15.15
15'
Διάλειμμα
15.15-16.00
45'
3η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος
Επιλογή διδακτικού αντικειμένου (ΤΠΕ, Αθλητισμός, Αγγλικά, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων)

-Το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται για 2 ώρες στις Γ' και Δ' τάξεις και για 1 ώρα στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.

-Το μάθημα της Γλώσσας διδάσκεται για 9 ώρες στις Α' και Β' τάξεις, 8 στις Γ' και Δ' και για 7 ώρες στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.

-Το μάθημα των Μαθηματικών διδάσκεται για 5 ώρες στις Α' και Β' τάξεις και για 4 ώρες στις Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεις.

-Το μάθημα της Ιστορίας διδάσκεται για 2 ώρες στις Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεις.
-Η Μελέτη Περιβάλλοντος διδάσκεται για 4 ώρες στις Α' και Β' τάξεις και για 2 ώρες στις Γ' και Δ' τάξεις.

-Το μάθημα της Γεωγραφίας διδάσκεται για 2 ώρες στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.
-Το μάθημα των Φυσικών διδάσκεται για 3 ώρες στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.
-Το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής δι-δάσκεται για 1 ώρα στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.

-Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής διδάσκεται για 3 ώρες στις Α', Β', Γ', και Δ' τάξεις και για 2 ώρες στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.

-Το μάθημα των Αγγλικών διδάσκεται για 1 ώρα στις Α' και Β' τάξεις και για 3 ώρες στις υπόλοιπες τάξεις.

-Η δεύτερη ξένη γλώσσα διδάσκεται για 2 ώρες στις Ε' και ΣΤ' τάξεις.
Το μάθημα των Τ.Π.Ε. διδάσκεται για 1 ώρα εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις.
Η Ευέλικτη Ζώνη διδάσκεται για 3 ώρες στις τάξεις Α' και Β' και για 2 ώρες στις τάξεις Γ' και Δ'.

-Ολοήμερο Πρόγραμμα Ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Α/Α
ΩΡΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ


13.15-13.20
5'
Χρόνος μετάβασης στην αίθουσα σίτισης
1η ώρα
13.20-14.00
40'
Σίτιση-Χαλάρωση
Σίτιση-Χαλάρωση
Σίτιση-Χαλάρωση
Σίτιση-Χαλάρωση
Σίτιση-Χαλάρωση

14.00-14.15
15'
Διάλειμμα
2η ώρα
14.15-15.00
45'
Μελέτη-Προετοιμασία
Μελέτη-Προετοιμασία
Μελέτη-Προετοιμασία
Μελέτη-Προετοιμασία
Μελέτη-Προετοιμασία

15.00-15.15
15'
Διάλειμμα
3η ώρα
15.15-16.00
45'
Επιλογή
διδακτικού
αντικειμένου
Επιλογή
διδακτικού
αντικειμένου
Επιλογή
διδακτικού
αντικειμένου
Επιλογή
διδακτικού
αντικειμένου
Επιλογή
διδακτικού
αντικειμένου

Κάντε scroll για να δείτε όλο τον πίνακα

-Σύμφωνα με το ΠΔ δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρωινής Ζώνης (7:00-8:00), για υποδοχή (7:00-7:15) και ώρα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (7:15-8:00), σε σχολεία όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.

-Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής Ζώνης μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/ θέσια και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω.

-Η συγκρότηση και η λειτουργία τμήματος Πρωινής Ζώνης μαθητών γίνεται ύστερα από σχετική τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων και θετική εισήγηση του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγκριση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

-Ο χρόνος απασχόλησης των μαθητών που συμμετέχουν στο τμήμα Πρωινής Ζώνης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ορίζεται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων. Η ημερήσια ευθύνη λειτουργίας του τμήματος Πρωινής Ζώνης δύναται να ανατίθεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου.

-Παιδαγωγικές συναντήσεις και ενημέρωση για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών και μαθητριών

-Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν παιδαγωγικές συ-ναντήσεις σχετικά με θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών με πρωτοβουλία και ευθύνη του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου του σχολείου, οι οποίες σκοπεύουν στην ανταλλαγή πληροφοριών, την καταγραφή προβλημάτων, τη λήψη συλλογικών αποφάσεων και την υιοθέτηση κοινών πρακτικών που εκτιμώνται ως πλέον αποτελεσματικές για τη βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης, την καλύτερη οργάνωση της σχολικής ζωής, την ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και εν γένει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

-Οι παιδαγωγικές συναντήσεις για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών πραγματοποιούνται υποχρεωτικά ανά τρίμηνο και όποτε κρίνεται αναγκαίο από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου ή/και τον Σύλλογο Διδασκόντων εκτός διδακτικού και εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών. Στις συναντήσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει ο Σχολικός Σύμβουλος μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων.

-δείτε εδώ ολο το ΠΔ με τις αλλαγές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Πηγή:http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/168273/ti-allazei-se-nipiagogeia-kai-dimotika-sxoleia-apo-to-neo-sxoliko-etos-2017-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: