Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πρόσκληση για την εκδήλωση κατά της καύσης των καλαμιών στα Τενάγη Φιλίππων, στο Δήμο Δοξάτου.



-Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Δήμος Δοξάτου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., διοργανώνουν ενημερωτική εσπερίδα πληροφόρησης για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την καύση των καλαμιών στα Τενάγη Φιλίππων.

-Η πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας των Βαλκανίων και ο 5ος μεγαλύτερος στον πλανήτη με βάθος που ξεπερνά τα 190 μέτρα, πρόκειται δε για το 3ο πιο παχύ στρώμα τύρφης στον κόσμο το οποίο έχει έκταση 55 km2.

-Πρόκειται για μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, η οποία μαστίζεται κάθε χρόνο από την λανθασμένη πρακτική της καύσης των καλαμιών. Τα εδάφη της περιοχής είναι οργανικά, τυρφώδη και συνεπώς κατά την καύση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καίγεται και το επιφανειακό στρώμα του εδάφους με αποτέλεσμα την έντονη υποβάθμισή του, χωρίς να επιτυγχάνεται η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των καλλιεργειών μέσω αυτής της πρακτικής. Οι δυσμενείς επιπτώσεις αυτού του φαινομένου όμως επεκτείνονται απειλώντας την υγεία των κατοίκων της περιοχής, την παραγωγικότητα των εδαφών, εγκυμονούν πλημμύρες και εν γένει απειλούν το περιβάλλον της περιοχής.
-Για τους ανωτέρους λόγους διοργανώνουμε ενημερωτική εσπερίδα την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 στις 18:00 στην αίθουσα του ΚΑΠΗ της Δημοτικής κοινότητας Δοξάτου του Δήμου Δοξάτου, με το παρακάτω πρόγραμμα:

18:00 – 18:10 Προσέλευση συμμετεχόντων

18:10 – 18:20 Χαιρετισμοί

18:20 – 18:40 κ. Σίμογλου Κων/νο, Msc Γεωπόνο – Εντομολόγο, ΔΑΟΚ Δράμας, «Καταπολέμηση των εντόμων του καλαμποκιού, είναι λύση η καύση των υπολειμμάτων;»
18:40 – 19:00 Σιδηράς Νικόλαος, Ομότιμος καθηγητής Γεωργίας, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Μεταχείριση θεριζοαλωνιστικών υπολειμμάτων και το πώς αυτές επηρεάζουν την γονιμότητα των εδαφών και τις αποδόσεις των καλλιεργειών »
19:00 – 19:20 κα. Μπουσμουκίλια Σταυρούλα, Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο, Δ/ντρια Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας, «Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία λόγω της καύσης των καλαμιών»

19:20 – 19:30 Πγο κ. Στούπα Δανιήλ, Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, «Συνέπειες από την Πρόκληση Πυρκαγιάς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις – Μέτρα Πυρασφάλειας»

19:30-19:40 κα. Ιορδανίδου Μαρία, Γεωπόνο, Νομαρχιακό γραφείο ΟΠΕΚΕΠΕ Καβάλας, «Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Επιδοτήσεις»
19:40 – 20:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Καλούμε λοιπόν τους Αγρότες της περιοχής και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να παρακολουθήσει την ανωτέρω εσπερίδα που έχει σκοπό να συμβάλει στην αποτροπή αυτής της επικίνδυνης πρακτικής.

Ο Δήμαρχος Ο Πρόεδρος

Δοξάτου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας

Χατζηλαζάρου Αναστάσιος Ζαφείρης Μυστακίδης


http://www.dramini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: