Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Απινιδωτής – το σωτήριο μηχάνημα που σώζει από θανατηφόρα καρδιακή ανακοπή.

-Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών είναι παράγοντες που επιδράνε επικίνδυνα στην λειτουργία του βασικότερου οργάνου μας, της καρδιάς. Πολλές είναι οι περιπτώσεις απώλειας ανθρώπινης ζωής λόγω αιφνίδιας καρδιακής ανεπάρκειας που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια.
-Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή θεωρείται η ξαφνική απροσδόκητη απώλεια της αντλιτικής ικανότητας της καρδιάς, με αποτέλεσμα το θύμα να έχει απώλεια αναπνοής και αισθήσεων. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής οφείλονται σε απινιδώσιμους ρυθμούς δηλαδή η καρδιά μπορεί να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά μετά από έγκαιρη χορήγηση ηλεκτροσόκ (απινίδωση) με τη χρήση απινιδωτή, ενώ το υπόλοιπο 1/3 των περιπτώσεων οφείλεται σε μη απινιδώσιμους ρυθμούς.
-Η Κοιλιακή Μαρμαρυγή, είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία που συνδέεται άμεσα με την Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή. Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι μια ‘χαώδης’ ηλεκτρική δυσλειτουργία της καρδιάς (ινιδισμός), που έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία παροχής οξυγονωμένου αίματος στον εγκέφαλο και σε ολόκληρο το σώμα. -Ο εγκέφαλος εάν παραμείνει χωρίς οξυγόνο για περισσότερο από 5 λεπτά, τότε αρχίζει η εγκεφαλική βλάβη και θεωρείται μη αναστρέψιμη κατάσταση.
-Η μοναδική αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοιλιακής μαρμαρυγής είναι η χορήγηση ηλεκτροσόκ (απινίδωση) με τη χρήση απινιδωτή. Κάθε λεπτό που περνά από την Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης του θύματος μειώνονται κατά 10%. Εάν η απινίδωση πραγματοποιηθεί στο πρώτο λεπτό μετά την ανακοπή, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι 90% ενώ μετά τα 7-10 λεπτά, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο ελάχιστο.
-Το Χρονικό Περιθώριο Επιβίωσης του θύματος μετά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μέχρι την απινίδωση καθορίζεται σε λιγότερο από 4 λεπτά, ούτως ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες αποτελεσματικής απινίδωσης και να αποφεύγεται η εγκεφαλική βλάβη.
-Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από μόνη της, δεν μπορεί να διορθώσει την κοιλιακή μαρμαρυγή όμως αυξάνει το χρονικό περιθώριο επιβίωσης του θύματος έως και τρεις φορές περισσότερο μέχρι την απινίδωση.
-Όλα αυτά θα μπορούσαν σε ένα βαθμό να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμοι εκπαιδευμένοι ανανηπτές που με το κατάλληλο σωτήριο μηχάνημα τον απινιδωτή αντιμετωπιζόταν κατάλληλα το πρόβλημα.
-Στο Καλαμπάκι θα μπορούσαμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς διότι υπάρχει μία ομάδα από τέσσερις (4) κυρίες, την Αγγελική Καλαγκάνη, την Στρατηγέλη Παγώνα (Νέλη), την Γκόλνα Αθανασία και την Λεονταρίδου Μαρία οι οποίες είναι πιστοποιημένες ανανήπριες και διαθέσιμες να προσφέρουν την βοήθεια και τις γνώσεις τους ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε καρδιακή ανακοπή, πνιγμός από ξένο σώμα ή νερό.
-Όλα αυτά όμως θα είχαν πραγματικό νόημα, εάν κάποιος φορέας Δημοτικός ή Ιδιωτικός μεριμνούσε για την απόκτηση και τοποθέτηση στο Καλαμπάκι ενός απινιδωτή.
-Ελπίζουμε να εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον για την απόκτηση του σωτήριου αυτού μηχανήματος και την τοποθέτησή του σε κεντρικό σημείο του Καλαμπακίου (π.χ.ΚΑΠΗ), ώστε να υπάρχει πρόσβαση και χρήση σ΄αυτόν από όσους έχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση όπως οι ανωτέρω αναφερόμενες κυρίες.-


Δεν υπάρχουν σχόλια: