Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Πανήγυρις Αγίου Αθανασίου σήμερα Σαββάτο 18 Ιανουαρίου 2020 στο Καλαμπάκι.

-Με λαμπρότητα έγινε και φέτος στο Καλαμπάκι η πανήγυρις του Αγίου Αθανασίου σύμφωνα με το έθιμο που κληροδοτήθηκε από τους παππούδες μας που ήρθαν από το Κρυόνερο της Ανατ.Θράκης.
-Από το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου πρωτοστατούντος του Αρχιμανδρίτη κ.κ.Αλεξίου, την οποία παρακολούθηκε πλήθος κόσμου.
-Μετά την Θεία λειτουργία, με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου πέριξ της πλατείας δρόμους του Καλαμπακίου, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές με μία ηλιόλουστη ημέρα.
-Στη συνέχεια από τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας ξεκίνησαν οι παραδοσιακοί χοροί από μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμπακίου με τα νταούλια και τους ζουρνάδες, και κατευθύνθηκαν χορεύοντας στην κεντρική πλατεία του Καλαμπακίου όπου συνεχίσθηκαν οι χοροί.
-Παράλληλα ο κόσμος περνούσε μπροστά από τους πάγκους που έστησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου όπου κορίτσια του Συλλόγου τους κερνούσε το παραδοσιακό κουρμπάνι μαζί με τσίπουρο.
-Τηρώντας την παράδοση από το έθιμο του «κουρμπανιού» , μετά τον μέγα εσπερινό που τελέσθηκε χθές (17-1-2020) στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ.Παύλου, στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετήθηκαν τα καζάνια  όπου οι «κουρμπαντζήδες» με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, ανέλαβαν να παρασκευάσουν το «κουρμπάνι».
-Αφού  τεμαχίστηκε το κρέας τοποθετήθηκε στα καζάνια για να βράσει. Μετά το ολονύκτιο βράσιμο του κρέατος, στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το λεγόμενο πλιγούρι και όταν  βράσει και αυτό, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο.
-Σήμερα το απόγευμα μετά το κτύπημα της απογευματινής καμπάνας ώρα 15.00΄μοιράζεται το κουρμπάνι σε όλους τους κατοίκους και φιλοξενούμενους που παρευρέθηκαν  στην πανήγυρη του Αγ.Αθανασίου.
-Φυσικά το γλέντι με τους ζουρνάδες και τα νταούλια θα συνεχιστεί μέχρι πρωίας στα καταστήματα του Καλαμπακίου.
-Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθείστε βίντεο με αποσπάσματα από την σημερινή πανήγυρι!







Δεν υπάρχουν σχόλια: