Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό MERS.


-Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά το πρώτο κρούσμα λοίμωξης από MERS - κοροναϊό σε Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από την Σαουδική Αραβία.

-Το  ΚΕΕΛΠΝΟ απέστειλε οδηγίες για γιατρούς προς όλες της Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες τις έχουν ήδη αποστείλει στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας αρμοδιότητάς τους.
-Ο 69χρονος ασθενής είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κορονοϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη.
-Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κορονοϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.
Τα μέτρα προφύλαξης
-Για την προστασία από το MERS - Κορονοϊό τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
-Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).
-Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.
Δείτε εδώ τις αναλυτικές οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους γιατρούς



Δεν υπάρχουν σχόλια: