Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Εκδηλώσεις εορτασμού της 73ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Απριλίου 2014.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


10 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΧΜΠ»
2ο ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


-Το 10 Σύνταγμα Πεζικού «ΧΜΠ» ανακοινώνει ότι, την Κυριακή 06 Απριλίου 2014, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις εορτασμού της 73ης Επετείου της Μάχης των Οχυρών, στα Οχυρά «ΡΟΥΠΕΛ», «ΟΧΥΡΟ» (πρώην ΙΣΤΙΜΠΕΗ) και «ΛΙΣΣΕ».

-Πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου της Μάχης των Οχυρών, όπως παρακάτω:



«ΡΟΥΠΕΛ»
«ΟΧΥΡΟ»
«ΛΙΣΣΕ»
1.
Πέρας Προσέλευσης  Αντιπροσωπειών και Προσκεκλημένων
11:15 Ω
11:15 Ω
11:15 Ω
2.
Πέρας προσέλευσης Επισήμων
11:25 Ω
11:25 Ω
11:25 Ω
3.
Επιμνημόσυνη Δέηση - προσκλητήριο πεσόντων
11:30 Ω
11:30 Ω
11:30 Ω
4.
Ομιλία
11:45 Ω
11:45 Ω
11:45 Ω
5.
Κατάθεση στεφάνων
12:00 Ω
12:00 Ω
12:00 Ω
6.
Σιγή ενός λεπτού – Εθνικός Ύμνος
12:15 Ω
12:15 Ω
12:15 Ω
7.
Πέρας Τελετής.



8.
Επίσκεψη Στοάς Οχυρού - Μουσείου
12:20 Ω
12:20 Ω
12:20 Ω


-Ο-

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ

Ευαγγελίδης Κων/νος

Ταγματάρχης (ΠΖ)


Επέτειος των Οχυρών
Η γιγαντομαχία των οχυρών Μακεδονίας - Θράκης
του Προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Δράμας κ. Πασχάλη Αλπίδη

«Την 5 15 πρωινής σήμερον Κυριακή 6 Απριλίου 1941 η Ελλάς υπέστη Απρόκλητον επίθεσιν από της χιτλερικής Γερμανίας τα ηρωικά Ελληνικά Στρατεύματα Αμύνται τον Πατρίου Εδάφους»
Η αθηναϊκή εφημερίδα «Ασύρματος σε έκτακτη έκδοση της αναγγέλλει την έναρξη της γερμανικής επίθεσης, κοντά της Ελλάδος».
-Βρισκόμαστε στις αρχές του Απρίλη 1941.
-Ο Χίτλερ έχει πλέον επικρατήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και είναι έτοιμος να βάλει σε ενέργεια το σχέδιο «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
-Ο ελληνικός στρατός στην Αλβανία έχει αποκρούσει την εαρινή επίθεση του ιταλικού στρατού, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζονται να δώσουν από κοινού το τελικό χτύπημα στους Ιταλούς διώχνοντάς τους οριστικά από την Αλβανία.
-Η ταπείνωση των συμμάχους τους Ιταλών από τη μία και η αναγκαιότητα διασφάλισης της κυριαρχίας τους στη Μεσόγειο από την άλλη, αναγκάζει τους Γερμανούς να βάλουν σε ενέργεια το «Σχέδιο Μαρίτα», που προέβλεπε επίθεση και κατάληψη της Ελλάδας, μιας επίθεσης που απέβη καθοριστική για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια που η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων ανάγκασε τον Χίτλερ να καθυστερήσει για 40 περίπου ημέρες την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Σοβιετικής Ένωσης , έχοντας πλέον να αντιμετωπίσει, εκτός από τον Ερυθρό Στρατό και το βαρύ ρώσικο χειμώνα.
Αργότερα λίγες ημέρες πριν το τέλος του πολέμου, ο Χίτλερ θα εξομολογηθεί στον Μάρτιν Μπόρμαν:
«Χωρίς τις δημιουργηθείσες από τους Ιταλούς δυσκολίες λόγω της βλακώδους εκστρατείας τους κατά της Ελλάδας, θα είχα επιτεθεί εναντίον των Ρώσων λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
-Το γεγονός αυτό μας οδήγησε, σε αντίθετα από τα σχέδια μας, να επέμβουμε στα Βαλκάνια και να προκύψει έτσι μια καταστροφική καθυστέρηση στην έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα».
Πολεμικό ανακοινωθέν αναφέρει:
«και σήμερον, δευτέραν ημέραν, συνεχίσθη η μετ’ ισχυρών Γερμανικών δυνάμεων επίθεσις τόσον εις την κοιλάδα του Στρυμόνος, όσον και εις το υψίπεδο του Νευροκοπίου μετά της σφοδρότητος και επιμονής.
-Εις την κοιλάδα του Στρυμόνος, τα οχυρά Ιστίμπεϊ και Κελκαγιά, αγωνισθέντα μέχρι εσχάτων και καταστραφέντα υπέκυψαν.
Τα Οχυρά Ρούπελ και Ουσίτα δεχθέντα επανειλημμένας δι’ αρμάτων βολάς σε συνδυσασμό δι’ αεροπορίας και βαρέος πυροβολικού τας απέκρουσαν πάσας.
-Εις το υψίπεδο Νευροκοπίου ο εχθρός, κατόπιν εντατικής προσπάθειας, κατόρθωσε να εισδύσει εντός του οχυρού Περιθώρι.
-Ετέρα προσπάθεια του εχθρού προς το οχυρόν Αισέ δι’ αρμάτων, απεκρούσθη και πολλά εχθρικά άρματα κατεστράσησαν υπό του πυροβολικού μας.
-Η Δυτική Θράκη, δια λόγους επιχειρήσεων και αποφυγήν ανώφελων θυσιών, εκκενούνται εγκαίρως και κανονικώς υπό των εκεί ολιγαρίθμων προκαλυπτικών στοιχείων.
-Τα εν αυτή οχυρά μας Εχίνος και Νυμφαία ανθιστώνται εις τους εχθρικούς προσβολάς απαγορεύοντα την διέλευσιν των βαρέων υλικών του εχθρού.
Εις το Αλβανικόν μέτωπον δι’ ισχυράς επιθετικής μας ενεργείας κατελάβομεν οργανωμένας θέσεως του εχθρού συνελάβομεν δε 500 αιχμαλώτους και άφθονον υλικόν».
-Εκεί ψηλά σε αυτές τις νέες Θερμοπύλες, έγινε τον Απρίλη το 1941 μια υπέροχη θυσία, που δυστυχώς παραμένει άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες και κύρια στους νέους. Εκεί οι πατεράδες, τ’ αδέλφια μας και οι παππούδες μας αντιμετώπισαν τις σιδερόφρακτες στρατιές του Χίτλερ, πολεμώντας σαν αετοί και σαν λιοντάρια και άφησαν τη στερνή πνοή τους εκεί – στις νέες Θερμοπύλες – στα αρχαία Ρουπέλια και στο Κλειδί, όπου ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος τσάκισε τους Βούλγαρους εισβολείς τον Βασιλειά Σαμούλ.
Έστω και για λίγο να σκύψει κανείς στην ιστορία του Έπους του 1940 – 41, θα μείνει άφωνο, μπροστά στις μεγαλειώδεις ηρωικές πράξεις απλών ανθρώπων του λαού, που είχαν βαθιά κλεισμένα στην καρδία τους το σεβασμό και την αγάπη για την πατρίδα τους.
-Σήμερα η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ξανά εξωτερικούς κινδύνους, είναι εθνικό καθήκον όλοι οι Έλληνες να μάθουμε την ιστορία αυτών των περιοχών – παλαιά και σύγχρονη – και τους αγώνες όλων των Ελλήνων για την υπεράσπισή τους.
-Τα ονόματα των Οχυρών, τα παραθέτουμε πάντα για να γνωρίζουμε, ποιά αποτελούσαν την «γραμμή Μεταξά» ήταν:
Ρουπέσκο                                     Παρταλούσκα
Ποποτλίβιτσα                                 Πέρσεκ
Ιστίμπεη                                        Μαλιάγκα
Κεκλαγιά                                       Μπαρτίσοβα
Αρπαλούκι                                     Αη Νικόλα
Παλιουργιώνες                                Καστίλο
Ρούπελ                                          «Μολών Λαβέ»
Καραντάς                                       Αϊσέ
Κάλη Λίσσε                                     Φαλακρό
Πυραμιδοειδές                                 Μπαλαζώρα
Βροντού                                         Ορβήλος
Περιθώρι                                        Νυμφαία
Ντάσαβλι                                        Εχίνος
-Εδώ τελειώνει η ιστορία του πολέμου 1940 – 1941.
-Είναι η τελευταία σύγκρουση στην Ευρώπη με δυνάμεις, μέσα και όπλα τόσο δυσανάλογα.
-Από τη μια ο βαρύς οπλισμός της σύγχρονης τεχνοκρατίας, από την άλλη μέσα αναχρονιστικά στα χέρια ενός λαού μικρού, που αγωνίζεται για την ύπαρξή του και για τις παραδόσεις του.
-Στον αγώνα αυτόν ο Ελληνικός λαός έδωσε το προσωπικό του ύψος, όμοιο σε γενικές γραμμές με το 1821.
-Αν και στην ιστορία οι μάχες των Οχυρών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν γίνει γνωστές σαν οι μάχες του Ρούπελ, στην πραγματικότητα το Ρούπελ ήταν ένα μόνο, ένα από τα πολλά οχυρά της περιοχής, τα οποία αποτελούσαν ένα ισχυρότατο αμυντικό συγκρότημα απέναντι από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
-Η μοίρα ανέδειξε περισσότερο τους ήρωες στρατιώτες του Ρούπελ, όμως το ίδιο απαράμιλλο ηρωισμό έδειξαν και οι υπερασπιστές των υπολοίπων.
-Τέλος βόρεια της Δράμας είχε οργανωθεί το προγεφύρωμα Παπάδων, με ανάπτυξη 20 χιλιομέτρων, στο οποίο είχαν κατασκευασθεί αρκετά πολυβολεία, τόσο με σκυρόδετα έργα, όσο και με πρόχειρα υλικά.
-Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση αυτών των έργων σε όλη την μεθόριο έγινε αποκλειστικά από Έλληνες μηχανικούς μόνιμους και έφεδρους του στρατού.
-Όπως αποδείχθηκε η κατασκευή τους ήταν σωστή και ανθεκτική.
 http://www.dramania.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: