Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αστεροειδής ίσως χτυπήσει τη Γη το 2032.


Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να χτυπήσει τη Γη το 2032, αν και η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι πολύ μικρή.


-Σε περίπτωση σύγκρουσης, ο βράχος των 400 μέτρων θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, 50 φορές περισσότερη από το ισχυρότερο όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ.

-Σύμφωνα με το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ο αστεροειδής 2013 TV135 ανακαλύφθηκε από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.

-Μέχρι την Πέμπτη, η ανακάλυψη είχε επιβεβαιωθεί από πέντε ακόμα ομάδες αστρονόμων στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Βρετανία και στη Ρωσία.

Δυνητικά επικίνδυνος

-Ο αστεροειδής χαρακτηρίστηκε ως «δυνητικά επικίνδυνος», καθώς η τροχιά του πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναλύσεις της τροχιάς του, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 63.000 να συγκρουστεί με τη Γη στις 26 Αυγούστου 2032.

Περισσότερα στοιχεία το 2028

-Η τροχιά του θα γίνει καλύτερα γνωστή το 2028, όταν η απόστασή του από τη Γη θα είναι μικρότερη από ό,τι σήμερα. Μέχρι τότε, το ενδεχόμενο πρόσκρουσης θα μπορούσε να έχει αποκλειστεί πλήρως, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti o αστρονόμος Τίμουρ Κριάτσκο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας.

«Ορίστε με τι θα μπορούσε να καταπιαστεί η διαστημική βιομηχανία μας» σχολίασε στο Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός ρωσικού συστήματος αναχαίτισης αστεροειδών.

2013 TV135 βαθμολογήθηκε με 1 στη δεκαβάθμια Κλίμακα του Τορίνο για την επικινδυνότητα αστεροειδών.

-Μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο ένας ακόμα βράχος με την ίδια βαθμολογία -είναι ο αστεροειδής 2007 VK184, διαμέτρου 130 μέτρων, για τον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2.500 να χτυπήσει τη Γη το 2048.

-Για όλους τους άλλους γνωστούς αστεροειδείς, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι «ουσιαστικά μηδενική», σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της NASA.


Tovima
http://www.apocalypsejohn.com/2013/

Δεν υπάρχουν σχόλια: