Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Απελπιστική κατάσταση η τιμή πώλησης αμνοεριφίων για τους κτηνοτρόφους.

Κάθε χρόνο και χειρότερα για τις τιμές αμνοεριφίων, τα χαρίζουν σε συγγενείς ή τα θανατώνουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι.
-Εξαιρετικά ασύμφορη παραμένει η εκτροφή αμνοεριφίων, με σκοπό την πώληση από τους κτηνοτρόφους, καθώς οι τρέχουσες τιμές απορρόφησης στο κρέας, είναι πολύ χαμηλές και πιο κάτω ακόμα από τα περσινά επίπεδα τέτοια εποχή. Μια κάποια ανάκαμψη στις τιμές παραγωγού, οι οποίες τώρα δεν ξεπερνούν τα 3,50 ευρώ το κιλό, αναμένεται το Πάσχα, οπότε τονώνεται η ζήτηση, ωστόσο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν συμφέρει η εκτροφή των αμνοεριφίων έως τότε.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική και οι τιμές κάθε χρόνο και χαμηλότερες για τον παραγωγό», μας λέει ο Σάκης Λουκμακιάς από την Ξάνθη, όπου οι τιμές για τα αμνοερίφια, για ζων βάρος, αυτή την περίοδο, δεν ξεπερνούν τα 2,10 ευρώ το κιλό.
-Την ίδια ώρα, η τιμή για το σφάγιο κυμαίνεται μεταξύ 3,30 και 3,50 ευρώ το κιλό.
«Δεν μας συμφέρει η εκτροφή ενός νεογέννητου, αφού για να φτάσει στα 20 κιλά ζων βάρος, πρέπει εμείς να το ταΐσουμε με ζωοτροφές, που στοιχίζουν περίπου στα 70 ευρώ. Για το 20κιλό αρνί ή κατσίκι λοιπόν σε ζων βάρος, εμείς δεν θα λάβουμε αν πουλήσουμε το κρέας πάνω από 45 ευρώ συνολικά, οπότε καταλαβαίνετε, ότι μπαίνουμε μέσα», μας εξήγησε ο κ. Λουκμακιάς.
«Αναγκαζόμαστε, είτε να τα καταναλώνουμε όσο μπορούμε, είτε πάλι να τα χαρίζουμε σε συγγενείς και φίλους, καθώς δεν συμφέρει η εκτροφή τους και μπαίνουμε μέσα με τις τροφές», μας είπε ο Παναγιώτης Μαζαράκης, νεαρός κτηνοτρόφος από την περιοχή του Μεσολογγίου.
-Στην περιοχή αυτή, όπως μας εξήγησε, η τιμή για τα αμνοερίφια, δεν ξεπερνά τα 3,30 ευρώ το κιλό αυτή την περίοδο. Η τιμή αυτή αφορά το σφάγιο και όχι ζων βάρος.
«Στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή οι τιμές στο σφαγείο είναι πολύ χαμηλές και κυμαίνονται σε αρνητικά επίπεδα ρεκόρ για τους παραγωγούς, που δεν ξεπερνούν τα 3,50 ευρώ το κιλό. Έτσι, πολλοί αναγκαζόμαστε να τα χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε δικές μας ανάγκες και να μην τα πουλάμε, καθώς οι τιμές αυτές είναι τσάμπα και δεν μας συμφέρει», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.
-Σύμφωνα, πάντως, με την ίδια οι τιμές ίσως ανακάμψουν την περίοδο του Πάσχα, οπότε και αναμένεται να τονωθεί η ζήτηση, φτάνοντας και τα 5 ευρώ το κιλό.
-Σημειώνεται ότι την περίοδο του Φεβρουαρίου συνήθως αλλά και νωρίτερα τον Οκτώβριο γίνονται οι περισσότερες γεννήσεις, ώστε το Πάσχα, τα αρνάκια και τα κατσίκια που προορίζονται για πώληση, να έχουν φτάσει στο επιθυμητό βάρος.
Αλέξανδρος Μπίκας
Πηγή:


Δεν υπάρχουν σχόλια: