Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλοι κυνηγοί…με ηχομιμητική συσκευή για ορτύκια στην Ξάνθη! Μηνύσεις σε 4 άτομα.



-Έστησαν το μηχάνημα για να προσελκύσουν τα ορτύκια 
-Σε κίνδυνο ο πληθυσμός των ορτυκιών στην Ξάνθη.

 -Τέσσερις κυνηγούς συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω το πρωί της Δευτέρας θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης να κυνηγούν ορτύκια στον κάμπο χρησιμοποιώντας ηχομιμητική συσκευή.

-Και στους τέσσερις υποβλήθηκαν μηνύσεις, καθώς από τη σχετική νομοθεσία απαγορεύεται η χρήση των εν λόγω μηχανημάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για κυνηγούς του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης οι οποίοι έχουν εκδώσει άδεια θήρας για τη φετινή κυνηγετική περίοδο. 

-«Οι θηροφύλακες που εντόπισαν το μηχάνημα υπέβαλαν μηνύσεις σε τέσσερα άτομα που βρέθηκαν κοντά σε αυτό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο βαθμός εμπλοκής του καθενός από τους τέσσερις αυτούς κυνηγούς στην υπόθεση» εξηγεί ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Καραγιάννης. Όπως είναι γνωστό ήδη από τις 20 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος για φέτος, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Φεβρουαρίου. 

-«Επιτρέπεται το να κυνηγάει κανείς ορτύκια αλλά όχι με αυτές τις συσκευές. Κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μας» σημειώνει ο κ. Καραγιάννης, εξηγώντας πως «από το 1996 έχουμε αυτό το πρόβλημα και βλέπουμε ότι εξαφανίζονται τα ορτύκια από την Ξάνθη και κινδυνεύουν να μπουν στο κόκκινο βιβλίο. Εμείς κάνουμε συνεχώς σεμινάρια στους κυνηγούς ενημερώνοντάς τους για αυτή την κατάσταση ωστόσο κάποιοι επιτήδειοι δεν το καταλαβαίνουν, χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές και μαζεύουν όλα τα ορτύκια σε μια περιοχή». 

-Ωστόσο όπως παρατηρεί ο ίδιος το φαινόμενο αν και υπαρκτό βρίσκεται σε συρρίκνωση, καθώς πέρσι την αντίστοιχη περίοδο είχαν εντοπιστεί πάνω από 15 ηχομιμητικές συσκευές στην Ξάνθη, ενώ φέτος μέχρι στιγμής μόλις μια. «Το κράτος δεν μας καλύπτει με τους φύλακες και εμείς πρέπει να προστατεύουμε τα θηράματά μας. Με δικά μας οχήματα, χρήματα και προσωπικό κάνουμε ελέγχους σε όλο τον Νομό» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης.

-Από την πλευρά του Δασαρχείου όπως έγινε γνωστό υπήρξε ενημέρωση για την κατάθεση των μηνύσεων, ενώ σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθηθεί πλέον η δικαστική οδός.

Με φυσιολογικούς ρυθμούς η έκδοση αδειών.

Ήδη από τις 20 Αυγούστου έχει ξεκινήσει για φέτος η κυνηγετική περίοδος, με την κίνηση που παρατηρείται στο Δασαρχείο Ξάνθης από ενδιαφερόμενους για την έκδοση θήρας να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα μη διαφέροντας από την περσινή χρονιά.
-Όπως σημειώνει ο Δασάρχης Ξάνθης το προσωπικό της υπηρεσίας επαρκεί για τους απαραίτητους ελέγχους κατά τη διάρκεια του κυνηγού, ωστόσο ο διαθέσιμος στόλος οχημάτων παρουσιάζει προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την παλαιότητα των οχημάτων και τον αριθμό αυτών.


http://www.thrakitoday.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: