Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΕΙ.
-Η Τρόϊκα εισηγείται στην Κυβέρνηση πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών σταθμών της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες και η ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. προτείενι την πώληση σε ιδιώτες των λιγνιτικών κοιτασμάτων Βεύης, Φλώρινας, Δράμας και Ελασσόνας.
-Εξελίξεις αναµένονται τους προσεχείς µήνες και στο «µέτωπο» των τιµολογίων καθώς, σύµφωνα µε το µνηµόνιο που έχει υπογραφεί µε την τρόικα, θα πρέπει ως το τέλος Σεπτεµβρίου να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγµα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισµό των τιµών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο «εξορθολογισµός» µεταφράζεται σε αυξήσεις για ορισµένα τιµολόγια και µειώσεις για άλλα, προκειµένου κάθε κατηγορία κατανάλωσης να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να µη υπάρχουν οι λεγόµενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις», δηλαδή η έµµεση επιδότηση µίας κατηγορίας καταναλωτών από µία άλλη. Χθες πάντως, µε απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτη, ανεστάλη η εφαρµογή της ρήτρας καυσίµου στα τιµολόγια της ΔΕΗ, που σηµαίνει ότι από 1ης Αυγούστου «παγώνουν» τα τιµολόγια.
Πηγή: http://www.hxo.gr
-Η Τρόϊκα εισηγείται στην Κυβέρνηση πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών σταθμών της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες και η ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. προτείενι την πώληση σε ιδιώτες των λιγνιτικών κοιτασμάτων Βεύης, Φλώρινας, Δράμας και Ελασσόνας.
-Μπορεί η αποστροφή του Ουµπέρτο Έκο να αναφέρει ότι τον Άυγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, τα τελευταία δύο χρόνια όµως για τη Δράµα, οι ειδήσεις του Αυγούστου αφορούν τα λιγνιτικά κοιτάσµατα του κάµπου και το απειλητικό για το µέλλον του τόπου µας ενδεχόµενο αξιοποίησης τους.
-Πέρυσι τέτοιον καιρό είχαµε τη γνωστοποίηση του εγγράφου της κυβέρνησης της Ν.Δ. µε το οποίο δεσµεύονταν απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισµού της Ε.Ε. ότι τα λιγνιτικά κοιτάσµατα στη Βεύη, τη Θεσσαλία, τη Δράµα και της Φλώρινας θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες και όχι από τη ΔΕΗ. Μάλιστα το έγγραφο έθετε χρονοδιάγραµµα ενός χρόνου για την τέλεση των διαγωνισµών για την εκµετάλλευση των κοιτασµάτων στις παραπάνω περιοχές.
-Υπήρξε άµεση κινητοποίηση των φορέων του νοµού που οδήγησε σε οµόφωνο ψήφισµα του Νοµαρχιακού Συµβουλίου, κατά της εκµετάλλευσης των λιγνιτών και στη δηµιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.
-Παρά τις συνεχείς οχλήσεις µέχρι σήµερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ταχθεί στο πλευρά των φορέων και των κατοίκων της Δράµας απέναντι στην απειλή αξιοποίησης του λιγνιτικού κοιτάσµατος και καταστροφής του κάµπου της Δράµας. -Σήµερα που στη χώρα µας υπάρχει το ιδιότυπο καθεστώς διακύβερνησης µε την τρόικα να δίνει τις κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει η εκλεγµένη από το λαό κυβέρνηση, το ζήτηµα της απελευθέρωσης -ουσιαστικά πρόκειται για το άνοιγµα της σε πολυεθνικές και στη δηµιουργία ολιγοπωλίων – της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προτείνει να δοθούν τα προναφερθέντα λιγνιτικά κοιτάσµατα σε ιδιώτες, για να µην πωληθούν µονάδες της ΔΕΗ!
-Το θέµα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς δεν αποκλείεται να συνδεθεί το θέµα αν εγερθούν αντιδράσεις, µε την εκπλήρωση των όρων που τίθενται για την καταβολή των δόσεων του δανείου από το µηχανισµό στήριξης Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.
-Με όλα τα παραπάνω η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα οφείλει άµεσα να συγκληθεί και να οργανώσει τις κινήσεις της για την ενηµέρωση των πολιτών και για την διατράνωση της αντίθεσης της κοινωνίας µας στο εφιαλτικό ενδεχόµενο της αξιοποίησης των λιγνιτών.
-Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από το Νοµάρχη Δράµας κ. Κώστα Ευµοιρίδη ο οποίος σε δήλωση που διένειµε αναφέρει: „Αναφορικά µε τα δηµοσιεύµατα που αφορούν στην πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών µονάδων, καθώς και το ρεπορτάζ της ΝΕΤ της 3ης Αυγούστου 2010 όπου αναφέρθηκε και η Δράµα, ο Νοµάρχης Δράµας, κ. Κωνσταντίνος Ευµοιρίδης, και το Νοµαρχιακό Συµβούλιο Δράµας παραµένουν αταλάντευτοι στις θέσεις τους, οι οποίες εκδηλώθηκαν µε προηγούµενες αποφάσεις και ψηφίσµατα του Νοµαρχιακού Συµβουλίου. Δηλώνουµε δε ότι παραµένουµε σε ετοιµότητα και παρακολουθούµε τις εξελίξεις. Είµαστε έτοιµοι να προβούµε σε όποιες ενέργειες κριθούν αναγκαίες µε µόνο γνώµονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.»
-Σε ότι αφορά το ρεπορτάζ για το θέµα, σε συνάντηση, που είχε χθες για το συγκεκριµένο ζήτηµα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρµπίλη µε τους εκπροσώπους της «τρόικας» (ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η υπουργός επανέλαβε την αρνητική θέση της κυβέρνησης προς το αίτηµα αυτό, όπως έγινε και την περασµένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση µε τον γενικό γραµµατέα Ενέργειας κ. Κ. Μαθιουδάκη.
-Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις - τις οποίες δεν απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εφόσον οδηγούν σε ισοδύναµο αποτέλεσµα, δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - στις οποίες -όπως µετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ- περιλαµβάνεται η πώληση της παραγόµενης ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προς τους πιθανούς ανταγωνιστές της. Αρµόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς θα ανακοινωθούν το Σεπτέµβριο.
-Η πρόταση, πάντως, για πώληση ενέργειας, βρίσκει αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ.
-Επίσης άλλη εναλλακτική πρόταση, σύµφωνα µε παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς, αφορά την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών µονάδων στα βεβαιωµένα κοιτάσµατα, που βρίσκονται στην Ελασσόνα και τη Δράµα, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαιτούµενες άδειες, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και εφόσον ενταχθεί η κατασκευή νέων λιγνιτικών µονάδων στον ενεργειακό σχεδιασµό. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύµφωνη τη ΓΕΝΟΠ, µένει όµως να απαντηθεί αν συµφωνούν τα υπόλοιπα µέρη.
-Η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την πρώτη στιγµή τη διαφωνία της µε την προοπτική πώλησης µονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, µε δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή όσο και του γεν. γραµµατέα Ενέργειας, Κ. Μαθιουδάκη ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικά, νοµικά και οικονοµικά προβλήµατα στην υλοποίηση της πρότασης. Ένα από τα ζητήµατα που τίθενται είναι ότι, µε νόµο που ψηφίστηκε το 2001, πριν εισαχθεί η ΔΕΗ στο Χρηµατιστήριο, αναγνωρίστηκε ότι η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζοµένων, οι οποίοι ως τότε ασφαλίζονταν στην επιχείρηση, είναι ενσωµατωµένη στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία περιλαµβάνει και τις µονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Σύµφωνα µε τις αναλογιστικές µελέτες και την επικαιροποίηση, που γίνεται έκτοτε, η περιουσία αυτή εκτιµάται σε 11,8 δισ. ευρώ. Τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις αυτές έχουν εκφράσει, επίσης, ο γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αµυνας, Π. Μπεγλίτης.
-Η «θεωρία» πίσω από την πρόταση για πώληση µονάδων είναι ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν πρόσβαση µόνο σε «ακριβό» συγκριτικά καύσιµο, το φυσικό αέριο, µε αποτέλεσµα η ΔΕΗ, που διαθέτει λιγνιτικές µονάδες, να έχει συγκριτικό πλεονέκτηµα.
Πηγή: http://www.hxo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου