Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ενημερωθείτε και προστατευθείτε!

-->
-Συνολικά 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην περιοχή της Μακεδονίας οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την Άννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Ραμποϊών.
Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν θορυβηθεί και ανησυχούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία μας, μετά από λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) δίνει σύντομες και εύστοχες απαντήσεις στις απορίες του κοινού, σχετικά με τη νέα αυτή απειλή για τη δημόσια υγεία.
-->
Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
-->-Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου(West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.

-->
Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
-->
·         -Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).
·         -Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
·         -Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
-->
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;
-->
-Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
-->
·         Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
·         Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.
·         Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα τηςσοβαρής 
-->νόσου -->περιλαμβάνουν  πονοκέφαλουψηλό -->πυρετό,δυσκαμψία -->αυχένααπάθειααποπροσανατολισμόκώμα,τρόμοςσπασμούςμυϊκή --> αδυναμία -->
·         και παράλυση.
-->
Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;
-->
-Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνοςεπώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
-->
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
-->
-Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.
-->
Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
-->
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).
-->
Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου;
-->
-Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού.
-->
Γιατί λέγεται ιός του Δυτικού Νείλου;
-->
-Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.
-->
Σε ποιες χώρες υπάρχουν κρούσματα του Δυτικού Νείλου;
-->
-Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μ. Ανατολή (Ισραήλ), την Ευρώπη, την Αυστραλία, ενώ το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.
Από το 1996, μετά την πρώτη μεγάλη επιδημία στη Ρουμανία, έχουν αναφερθεί σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία). Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία εμφανίζονται κρούσματα σε ανθρώπους σε ετήσια βάση. Το 2009 εμφανίστηκαν σποραδικά κρούσματα στην Ιταλία και εφέτος (2010) στην Πορτογαλία.
Εξάλλου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται περιστασιακά κρούσματα σε άλογα και άγρια πτηνά και διαπιστώνεται η μόλυνση των κουνουπιών.
-->
Υπάρχει πιθανότητα να μολυνθώ αν κάνω μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση;

-->
-Παρότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναφορές για μετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος μετάδοσης.
-->
Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση;
-->
·         -Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
-->
·         -Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες.
Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
·         Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
·         -Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
·         -Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
·         -Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
·         Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι
·         -Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
·         Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
·         -Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
·         -Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
·         -Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
·         -Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
-->Πηγή: http://health.in.gr/news


-->Φόβοι για τον ιό του δυτικού Νείλου από το κουνούπι ‘τίγρης’
 
-->   -Κόκκινος συναγερμός στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας μετά το θάνατο δύο ατόμων και τη νοσηλεία τουλάχιστον 20, οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και εμφάνισαν ιογενή μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα.
  -Μάλιστα, οι ειδικοί, σε συνεργασία με το Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, έχουν λάβει αίμα από τους ασθενείς και διενεργούν εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ιός που προκάλεσε τις μηνιγγίτιδες και τις εγκεφαλίτιδες κι αν προήλθε ή όχι από τσίμπημα κουνουπιού. 

Οι αρμόδιοι εκφράζουν ανησυχίες ότι πιθανόν να πρόκειται για τον ιό του δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού, μεταξύ των οποίων και το κουνούπι "τίγρης", ωστόσο τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων για την ταυτοποίηση του ιού αναμένονται σήμερα Δευτέρα. 

"Από τις αρχές Ιουλίου νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μας 22 άτομα, τα οποία παρουσίασαν λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδες, ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 10. Περίπου οι μισοί ασθενείς είναι ηλικίας 70 ετών, ενώ οι υπόλοιποι είναι μικρότερης ηλικίας. Όλοι προέρχονται από τις περιοχές του Κιλκίς, των Γιαννιτσών και της Βέροιας. Είναι αλήθεια ότι φέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών αυτών, ενώ καταγράφηκαν και δύο θάνατοι. Προς το παρόν, όμως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια είναι η αιτία που τα προκάλεσε. Για το λόγο αυτό, έχει ενημερωθεί το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ενώ έχει σταλεί αίμα στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση του ιού", δηλώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, Πέτρος Σερίδης.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘΆννα Παπά εξηγεί ότι είναι σε εξέλιξη οι μικροβιολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία που προκάλεσε την κατάσταση αυτή και προσθέτει ότι το ζήτημα είναι ότι οι ασθενείς προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν κουνούπια.

Ειδικότερα για τα δύο νεκρά άτομα, η κ. Παπά επισημαίνει ότι εάν δεν έχει κρατηθεί δείγμα, δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί από τι πέθαναν, ενώ τονίζει ότι προς το παρόν δεν έχει στα χέρια της κάποιο δείγμα από τις δύο θανούσες.

Αναφερόμενη στο τσίμπημα από κουνούπι "τίγρη", η κ. Παπά επισημαίνει ότι συνήθως είναι ασυμπτωματικό σε άτομα μικρότερης ηλικίας ή το πολύ να κάνει πυρετό και κάποιο εξάνθημα. Ωστόσο, στους ηλικιωμένους και τα
-->ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως εγκεφαλίτιδες.  

-->Το επικίνδυνο κουνούπι "τίγρης"
Το τελευταίο διάστημα, το κουνούπι "τίγρης" έχει εντοπιστεί και σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Σύμφωνα με τον Δρ. Βιολογίας και διευθύνοντα σύμβουλο της "Οικοανάπτυξης", Γιώργο Ιατρού, πρόκειται για είδος κουνουπιού το οποίο τσιμπά αποκλειστικά τον άνθρωπο και κινείται όλο το 24ωρο. Οι εστίες του βρίσκονται σε λιμνάζοντα νερά, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλαπλασιάζεται ακόμη και σε πολύ μικρή ποσότητα νερού που μπορεί, για παράδειγμα, να βρίσκεται σε ένα ποτήρι ή σε ένα πλαστικό μπουκάλι αφημένο στο μπαλκόνι.
"Έχουμε εγκαταστήσει πιλοτικά ένα δίκτυο παρακολούθησης των κουνουπιών αυτών στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που κάνουμε στους ορυζώνες της δυτικής Θεσσαλονίκης και στα ανατολικά του νομού. Δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα για πιο συστηματική καταγραφή και αντιμετώπισή του", εξηγεί ο κ. Ιατρού.
Το ασιατικό κουνούπι "τίγρης" αποτελεί δυνητικό φορέα μετάδοσης κατ' ελάχιστον 24 αρμποϊών που είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Είναι φορέας του ιού του δάγκειου πυρετού, τροπικής ασθένειας που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα και για την οποία έως σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο ή εμβόλιο. Μεταδίδει, επίσης, τους ιούς του Δυτικού Νείλου, του πυρετού Chikungunya και διαφόρων εγκεφαλίτιδων.
Σήμερα το είδος αυτό έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου μεταφέρθηκε πιθανότατα με το εμπόριο των μεταχειρισμένων ελαστικών. Συναντάται σε αγροτικές και αστικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χώρους πρασίνου σε όλον τον κόσμο. Ζει περίπου δέκα εβδομάδες, ενώ τα αυγά του επιζούν και τον χειμώνα.
Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 στην Κέρκυρα, ενώ το 2008 επιβεβαιώθηκε η παρουσία του και στην Αθήνα.
Έκτακτα μέτρα από ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 
Για 11 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην Κεντρική Μακεδονία (δύο επιβεβαιωμένα και εννέα πιθανά), τα οποία πιθανώς οφείλονται στον ιό του δυτικού Νείλου ή άλλον παρόμοιο ιό, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι λήφθηκαν μέτρα έγκαιρης διάγνωσης και δήλωσης των περιστατικών, καθώς και ότι έγιναν συστάσεις στις νομαρχίες για τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας. Επιπλέον το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κτλ.
  -->Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης



Δεν υπάρχουν σχόλια: