Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

-ΝΕΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΤΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ.


-Την 25-11-2009 από την  Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας απογευματινές ώρες στην Δράμα συνελήφθησαν δύο (2) άτομα, κάτοικοι Δράμας, 32 και 36 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι όταν περιήλθαν πληροφορίες στους Αστυνομικούς ότι διαθέτουν ναρκωτικά - κάνναβη σε χρήστες έναντι χρηματικού αντιτίμου, εντοπίστηκε κατ΄αρχήν ο (α΄) δράστης έξωθεν της οικίας του, και σε νομότυπη κατ΄οίκον έρευνα που ακολούθησε με συνδρομή Αστυνομικού σκύλου και του συνοδού του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολική ποσότητα (2.584 γρ. ) κάνναβη σε φούντα, (163) φυσίγγια πυροβόλου όπλου διαμετρήματος 9Χ18 mm, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε ο (β΄) δράστης έξωθεν της οικίας του και σε νομότυπη κατ΄οίκον έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν  (12 γρ.) κάνναβη σε τρίμματα και ένα έυχρηστο πιστόλι μάρκας MAKAROV Βουλγαρικής κατασκευής διαμετρήματος 9Χ18 mm  με γεμιστήρα εντός της οποίας υπήρχαν έξι (6) φυσίγγια.
-Οι επιτυχίες του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας  συνεχίστηκαν σήμερα (26-11-2009) λίγο πριν το μεσημέρι όταν σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Α.Δ.Δράμας και αξιοποίηση των πληροφοριών που συνέλεξε η Ο.Π.Κ.Ε. Α.Δ.Δράμας, συνελήφθησαν δ'υο (2) άτομα ομογενείς από το Καζακστάν, οι οποίοι διακινούσαν στην αγορά και ειδικότερα τη λαϊκή αγορά της Δράμας λαθραία τσιγάρα. Ειδικότερα κατελήφθησαν να κατέχουν προς πώληση συνολικά (23.357) πακέτα τσιγάρα διαφόρων τύπων και προέλευσης χωρίς να έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι δασμοί και φόροι.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ




ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
-Ένα από τα έθιμα που έφεραν οι κάτοικοι του Καλαμπακίου από το Κρυόνερο της Ανατ.Θράκης είναι τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Σύμφωνα με το έθιμο οι Θρακιώτες το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, οι άντρες (τα παλληκάρια), μαζεύονταν στην πλατεία του χωριού, σχημάτιζαν ομάδες καλαντιστών, μοίραζαν τις περιοχές που θα ψάλλει η κάθε ομάδα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα ψάλανε στα σπίτια τα κάλαντα. Συγκεκριμένα μπαίνοντας στην αυλή του σπιτιού άρχιζαν να ψάλουν τον "Χριστό", στη συνέχεια τον "Αφέντη" για τον νοικοκύρη του σπιτιού,  εάν το σπίτι αυτό είχε κόρες ψάλανε την "περδικούλα" και εάν είχε γυιούς ψάλανε τον "παλληκαρά". Επίσης εάν το ζευγάρι ήταν νιόπαντρο ψάλανε το "κρατεί΄ν ο μάης τη δροσιά". Το έθιμο αυτό εξακολουθεί να αναβιώνει μέχρι σήμερα από τους κατοίκους του Καλαμπακίου.


1.- Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
Χριστός γεννιέται χαρά ΄ς τον κόσμο
χαρά ΄ς τον κόσμον΄ τον κόσμον όλον.
‘Σ τον κόσμον όλον ‘ς τους αρχαγγέλους
‘ς τους αρχαγγέλους ‘ς τους αποστόλους.
‘Σ τα Σμύρνια να πάσουν μαμή να φέρουν
κι ώστε να πάσουν και να γυρίσουν.
Κυρά αφεντούσα ξιλευθερώθει
ξιλευθερώθει Χριστόν Αφέντη.
Χριστόν Αφέντη σαν ήλιος φέγγει
σα νιό φεγγάρι, σαν παλληκάρι.

2.- ΑΦΕΝΤΗΣ
Εμείς που είπαμ΄το Χριστό
να πούμ’ και τον Αφέντη.
Βαρειά κοιμάται Αφέντης μας
και πώς να τον ξυπνήσ’ με.
Φέρτε νερμήλια δώδεκα
Νεράντζια δεκαπέντε
τρία γυαλιά ροδόστομο
να σκ’ ώσουμ΄τον Αφέντη.
Σαν ήπιε κι εξαγρύπνησε
τον γρίφον του γυρεύει.
Χίλιοι πήραν τον γρίφον του
χίλιοι τον πλαγινόν του.
Ν’ εσένα αφέντη μ’ δεν σε πρέπ’
ς’ αυτήν την παλιοχώρα
ν’ εσένα αφέντη μ’ σ’ έπρεπε
ανάμεσα ‘ς την Πόλη.
Να κάθεσαι να τρώς να πίν’ ς

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΤΙΑΣ

Σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από το κέντρο της Δράμας, ο επισκέπτης της περιοχής συναντά ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, το περίφημο δάσος της Ελατιάς, του οποίου ο πλούτος σε πανίδα και χλωρίδα στα βουνά της Κεντρικής Ροδόπης αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό μας και τη βόρεια Ελλάδα. Από την πόλη ακολουθούμε βορειοανατολική πορεία με κατεύθυνση το Σιδηρόνερο, 45 χλμ. από τη Δράμα.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ













-Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας σήμερα (9-11-2009) πρωϊνές ώρες με την σύλληψη τριών (3) νεαρών ατόμων οι οποίοι ενώθηκαν μεταξύ τους ως ομάδα για την διάπραξη διακεκριμμένων κλοπών και διαρρήξεων διαμερισμάτων στην περιοχή μας και ειδικότερα στην πόλη της Δράμας με την μέθοδο της θραύσης ομφαλού (μύλου) κλειδαριάς εισόδου αυτών. Οι δράστες οι οποίοι είναι οι δύο ομογενείς από την Γεωργία και ο τρίτος υπήκοος της Γεωργίας, κάτοικοι Θεσ/νίκης, μετά την διάρρηξη και διάπραξη κλοπών σε δύο (2) διαμερίσματα στην πόλη της Δράμας, σήμερα (9-11-2009) περί ώρα 12.40΄ , επιχείρησαν να διαφύγουν με ενοικιαζόμενο Ι.Χ.Ε. αυτ/το που είχαν στην κατοχή τους, έγιναν όμως αντιληπτοί από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας και με συνδρομή Αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Δράμας ακινητοποιήθηκαν , προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Δράμας και με τα διαρρηκτικά εργαλεία που βρέθηκαν στην κατοχή τους διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τους δράστες κλοπών που τελέσθηκαν σήμερα σε δύο (2) διαμερίσματα της Δράμας, καθώς και σε σωρεία κλοπών με την ίδια μεθοδολογία που τελέσθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Δράμα.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΔΡΑΜΑ: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ ΟΡΟΣ


Πάνω από τη λεκάνη του Νευροκοπίου, στο κέντρο του νομού, φαντάζει γεωγίγαντας και παρατηρητής της γειτονικής Βουλγαρίας και παράλληλα συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα βουνά της χώρας



Το Ορος Φαλακρό αποτελείται στην ουσία από ένα σύμπλεγμα τριών κυρίων όγκων, το βορειοδυτικό με ψηλότερη κορυφή το «Αγιο Πνεύμα» και υψόμετρο 1.629 μ., το νοτιοδυτικό με κορυφή τον «Αγιο Παύλο» στα 1.768 μ. και το ανατολικό με κορυφή τον «Προφήτη Ηλία» στα 2.232 μ., που περιβάλλεται και από τις κορυφές «Βάρδενα» και «Χιονότρυπα».
Το νοτιοδυτικό τμήμα του βουνού, γυμνό στη μεγαλύτερη έκταση, έκρυβε στο εσωτερικό του έναν πραγματικό θησαυρό για τους κατοίκους του, το περίφημο μάρμαρο της περιοχής, που κράτησε τον πληθυσμό στον τόπο και έφερε ανάπτυξη.
Ο φαρδύς ασφαλτοστρωμένος δρόμος εγγυάται την ευχάριστη και άνετη ανάβασή μας στο βουνό, με τα λατομεία μαρμάρου όμως να επιβαρύνουν αισθητικά και ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον...
Το γεωλογικό υπόστρωμα του Φαλακρού αποτελείται από γρανίτες, αλλά κυρίως από μάρμαρα με την ιδιαιτερότητα της παρουσίας καρστικών φαινομένων, δηλαδή παρουσία υπόγειων αγωγών με συνέπεια την άμεση απομάκρυνση του νερού της βροχής.
Αποτέλεσμα λοιπόν αυτών των φαινομένων είναι η τροφοδοσία των πηγών Μυλοποτάμου και Δράμας και η αδυναμία δημιουργίας εδάφους υψηλής βλάστησης, εξ ου και η ονομασία «Φαλακρό».
Ομως το βουνό για εμάς κάθε άλλο παρά δικαιολογεί το όνομά του, αφού οι κάμποι χάνονται βαθιά κάτω στα πόδια μας και σιγά σιγά το αραίωμα στα μαυρόπευκα δηλώνει το πλησίασμα στην αλπική ζώνη.