Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΔΡΑΜΑ: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ ΟΡΟΣ


Πάνω από τη λεκάνη του Νευροκοπίου, στο κέντρο του νομού, φαντάζει γεωγίγαντας και παρατηρητής της γειτονικής Βουλγαρίας και παράλληλα συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα βουνά της χώρας



Το Ορος Φαλακρό αποτελείται στην ουσία από ένα σύμπλεγμα τριών κυρίων όγκων, το βορειοδυτικό με ψηλότερη κορυφή το «Αγιο Πνεύμα» και υψόμετρο 1.629 μ., το νοτιοδυτικό με κορυφή τον «Αγιο Παύλο» στα 1.768 μ. και το ανατολικό με κορυφή τον «Προφήτη Ηλία» στα 2.232 μ., που περιβάλλεται και από τις κορυφές «Βάρδενα» και «Χιονότρυπα».
Το νοτιοδυτικό τμήμα του βουνού, γυμνό στη μεγαλύτερη έκταση, έκρυβε στο εσωτερικό του έναν πραγματικό θησαυρό για τους κατοίκους του, το περίφημο μάρμαρο της περιοχής, που κράτησε τον πληθυσμό στον τόπο και έφερε ανάπτυξη.
Ο φαρδύς ασφαλτοστρωμένος δρόμος εγγυάται την ευχάριστη και άνετη ανάβασή μας στο βουνό, με τα λατομεία μαρμάρου όμως να επιβαρύνουν αισθητικά και ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον...
Το γεωλογικό υπόστρωμα του Φαλακρού αποτελείται από γρανίτες, αλλά κυρίως από μάρμαρα με την ιδιαιτερότητα της παρουσίας καρστικών φαινομένων, δηλαδή παρουσία υπόγειων αγωγών με συνέπεια την άμεση απομάκρυνση του νερού της βροχής.
Αποτέλεσμα λοιπόν αυτών των φαινομένων είναι η τροφοδοσία των πηγών Μυλοποτάμου και Δράμας και η αδυναμία δημιουργίας εδάφους υψηλής βλάστησης, εξ ου και η ονομασία «Φαλακρό».
Ομως το βουνό για εμάς κάθε άλλο παρά δικαιολογεί το όνομά του, αφού οι κάμποι χάνονται βαθιά κάτω στα πόδια μας και σιγά σιγά το αραίωμα στα μαυρόπευκα δηλώνει το πλησίασμα στην αλπική ζώνη.
Εκεί κοντά και το Χιονοδρομικό Κέντρο σε υψόμετρο 1.999 μέτρων, ενώ οι κορυφές του Προφήτη Ηλία, της Βάρδενας και της Χιονότρυπας, όταν ελευθερώνονται από τα χιόνια, εμφανίζουν και αυτές τα υπέροχα αγριολούλουδα του Φαλακρού.
Οι πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου εκθέτουν διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας, με τον μεγάλο συρόμενο αναβατήρα να χαράζει απόσταση 1.200 μέτρων.
Φυσικά και οι φανατικοί του «snowboard» θα γοητευτούν από τις χιονισμένες πλαγιές του Φαλακρού, ενώ οι «κολλημένοι» με τα ντεσιμπέλ θα ξεφαντώσουν με τα snowmobiles.
Στις εγκαταστάσεις του κέντρου οι επισκέπτες φυσικά θα βρουν και εξοπλισμό και έμπειρους εκπαιδευτές του σκι γενικότερα.

Στην Πετρούσα και στον Γρανίτη
Πετρούσα

Φαράγγι-Πετρούσας
Φαράγγι-Πετρούσας
Δυτικότερα της Δράμας προς το Νευροκόπι, εστιάζοντας το βλέμμα προς τη μεγάλη πτύχωση του Φαλακρού, ο δρόμος μάς φέρνει στην Πετρούσα. Κοσμήματα της περιοχής τα ερείπια ναού του 19ου αιώνα αφιερωμένου στην Παναγία, με μεγάλο αριθμό ρωμαϊκών και βυζαντινών γλυπτών στους τοίχους σαν οικοδομικά υλικά, καθώς και το φαράγγι.
Αν όμως κάποιος βιαστεί και πει ότι αυτό το έκανε αποκλειστικά η δύναμη της φύσης, να πούμε ότι οι κάτοικοι με την εθελοντική εργασία τους -με εκατοντάδες ημέρες εργασίας- και τη δεινότητά τους στο κτίσιμο της πέτρας εκμεταλλεύτηκαν τις κλίσεις του φαραγγιού στο βορινό σημείο του χωριού και δημιούργησαν εκκλησία και καθιστικά!
Και φυσικά είναι και το αμφιθέατρο με τη σκηνή απέναντι, με τέτοιες δυνατότητες ακουστικής, ώστε μοναδικές παραστάσεις και αρχαίου θεάτρου να πραγματοποιούνται!
Πύργοι
 Πύργοι
Βορειότερα τώρα, με προορισμό το ιδιαίτερης ομορφιάς φαράγγι στους Πύργους. Μπροστά μας ορθώνονται λοιπόν οι «πύργοι» του Φαλακρού, και το θέαμα γίνεται μοναδικό, καθώς οδηγούμε στον κεντρικό δρόμο του χωριού με τις απέναντι κορυφές να μας κόβουν την ανάσα. Στη συνέχεια του οδοιπορικού μας και μετά τη διασταύρωση για το χωριό του Βώλακα, σειρά έχει ο μικρός γραφικός οικισμός του Γρανίτη.
Αγγίτης ποταμός
Αγγίτης ποταμός
Το χωριό είναι χτισμένο στο ομώνυμο ρέμα, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο, γεμάτο πεύκα, έλατα, οξιές, καρυδιές και φουντουκιές.
Τα καλντερίμια της περιοχής είναι στρωμένα με υλικό από τα παλιά λατομεία γρανιτόπετρας. Ο Γρανίτης προσφέρεται για φαγητό στα παραδοσιακά ταβερνάκια που βρίσκονται στον δρόμο μας, με λιχουδιές ντόπιας παραγωγής, χωρίς να εξαιρούνται τα κλασικά, τσάι του βουνού, μέλι και καρύδια.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει, όχι μόνο το καινούργιο χωριό Γρανίτης επάνω στον δρόμο, αλλά ιδιαίτερα το παλιό στ αριστερά του δρόμου και κάτω, με το παμπάλαιο μοναστήρι των Ταξιαρχών του 1870 στην άκρη του.
Γρανίτης

Γρανίτης
Στα χρόνια του μεσοπολέμου ο Γρανίτης ήταν σπουδαίο κέντρο παραθερισμού για όσους βασικά έπασχαν από φυματίωση, αφού η πενικιλίνη δεν υπήρχε τότε. Κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής συναντούμε εδώ, και πιο συγκεκριμένα αγροτόσπιτα του λεγόμενου ανοικτού τύπου, που βέβαια είναι υπεραιωνόβια...

Βώλακας, Νευροκόπι, Εξοχή

Βώλακας
Βώλακας
Το οροπέδιο του Βώλακα βρίσκεται στα 830 μέτρα υψόμετρο και οι κάτοικοι του χωριού, ντόπιοι στην καταγωγή, ασχολούνται με την εξόρυξη του μαρμάρου και την υλοτομία.
Το «κατακόκκινο χωριό» Βώλακας, αφού όλα τα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές, ανταγωνίζεται χρωματικά τη βλάστηση και ολόκληρη η περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο. Στο κέντρο του Βώλακα δεσπόζει ο ναός του Προφήτη Ηλία με το λιθόκτιστο πυργόσχημο καμπαναριό του περασμένου αιώνα.
Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, που ξεπροβάλλει μπροστά μας ανάμεσα στα γύρω βουνά και όχι σπάνια τυλιγμένο σε ομιχλώδες πέπλο.
Πρώτος σταθμός μας το Οχυρό, χωριό αναπόσπαστα δεμένο με την Ιστορία, αφού γνωστή είναι η περίφημη γραμμή των οχυρών του Β Παγκοσμίου Πολέμου και η ηρωική αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων στρατιωτών ενάντια στις Γερμανικές δυνάμεις τον Απρίλιο του 1941.
Οχυρό Λίσε
Οχυρό Λίσε
Στο ύψωμα κοντά στην κοινότητα του Οχυρού, αξίζει να πεζοπορήσετε στο απόρθητο φρούριο Λίσε. Οι δαιδαλώδεις υπόγειες στοές, τα πολυβολεία του, όπως και το μικρό μουσείο, σίγουρα δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν...
Από το Οχυρό συνεχίζουμε τον δρόμο προς την έδρα του δήμου, το Κάτω Νευροκόπι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μ.

Κ.Νευροκόπι
Κ.Νευροκόπι
Κ.Νευροκόπι
Το Κάτω Νευροκόπι κρατάει γερά τα πρωτεία στα πανελλήνια ρεκόρ πολικών θερμοκρασιών, εκεί στην παράξενη ανάσα των συνόρων.
Στην ιστορική για τους εθνικούς αγώνες της κωμόπολη, διοικητικό αλλά και οικονομικό σήμερα κέντρο της περιοχής, δεσπόζει η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με πολύτιμες τοιχογραφίες στο εσωτερικό και εντυπωσιακό καμπαναριό στην αυλή.
Στη συνέχεια, η ακρότατη Εξοχή και εμείς δεν έχουμε παρά να διεισδύσουμε περισσότερο προς τα βόρεια και τον συνοριακό σταθμό της Εξοχής.
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με χρονολογία ανέγερσης το 1866 μ.Χ., μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, όπως και τα απομεινάρια ενός μουσουλμανικού τεμένους με ενδιαφέρουσα διακόσμηση στο εσωτερικό του, μας καλούν να σπαταλήσουμε χρόνο...
Στην ακριτική Εξοχή μερικά παλιά σπίτια με ξυλοδεσιές καταρρέουν και αφού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για κατοικίες, ότι χρήσιμο φεύγει (!) για να λειτουργήσει σαν συνδετικός ιστός για κάπου αλλού...
Τελωνείο Εξοχής
Τελωνείο Εξοχής
Εδώ στην Εξοχή συναντούμε και πανομοιότυπα δίχωρα σπιτάκια με τζάκι, μικρά και χαριτωμένα, που όμως έχουν ηλικία 70 χρόνια και περισσότερο και λειτούργησαν σαν πυρήνες για τον επαναπατρισμό των Ποντίων κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τώρα χωρίς στέγη και με φυτρωμένα δένδρα μέσα τους, αποπνέουν τον απόηχο άλλων εποχών και άλλων κοινωνιών...

Βόρεια του Φαλακρού...
 Με κατεύθυνση ανατολική και παράλληλα με την ελληνοβουλγαρική μεθόριο, ξεκινάμε από το Κάτω Νευροκόπι για να περάσουμε το πανύψηλο Φαλακρό, από τη βορινή του πλευρά, όμως, και να βρεθούμε στη Δράμα αρκετά ανορθόδοξα.

Λευκόγεια
Αντιαρματικές πυραμίδες
Αντιαρματικά
Η περιοχή είναι καταπράσινη και μόνη παραφωνία οι παλιές τσιμεντένιες αντιαρματικές πυραμίδες. Με κατεύθυνση για Παγονέρι, και στην πρώτη επισήμανση πάμε για το φράγμα Λευκογείων και την τεχνητή λίμνη στ αριστερά μας. Δασωμένο το μέρος, λόφοι που εναλλάσσονται σε καταιγιστικούς ρυθμούς, η διαδρομή ασφάλτινη και ελικοειδής, μια πραγματικά φοβερή φύση εκεί που τελειώνει η Ελλάδα...
Η εκκλησία με το καμπαναριό μάς εντοπίζει το Λιβαδάκι και μας καλεί σε έναν οικισμό μάλλον ανάμνηση, αλλά με τόσες αυθεντικές μορφές!
Παγονέρι
Παγονέρι-Εκκλησία
Πηγαίνοντας για Αχλαδιά, ένας σβησμένος δρόμος, που περισσότερο φαίνεται σαν φαρδύ χορταριασμένο μονοπάτι στα αριστερά, οδηγεί στη σβησμένη από τον χρόνο Κοινότητα του Κριθαρά και στο καταπληκτικό σκηνικό της εκκλησίας του! Στη συνέχεια μπαίνουμε στην Αχλαδιά, που θα λέγαμε ότι είναι ένα ανοικτό χωριό, δηλαδή τα σπίτια έχουν αέρα το ένα με το άλλο, αλλά οπωσδήποτε δεν χαρακτηρίζονται από αρχιτεκτονική ομοιογένεια. Αμέσως μετά την Αχλαδιά στρίβουμε αριστερά για Παγονέρι σε δύο χιλιόμετρα και η πινακίδα με φόντο τις άγριες κορυφές του Φαλακρού, μας πληροφορεί κατά λέξη για το συγκεκριμένο παραδοσιακό χωριό του νομού Δράμας: «Οασις εν τη σχισματική ερήμω», κατά τον Μακεδονικό Αγώνα...
Υπαρξη ταπητουργικού εργαστηρίου στο Παγονέρι, αρχιτεκτονική άλλων εποχών, το σχολείο σε αργία, αλλά οπωσδήποτε μια ατμόσφαιρα που προσκαλεί και προκαλεί. Πλακόστρωτη η πλατεία, από πάνω η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα παλιά σπίτια, αλλά και στα καινούργια, υπάρχει πυκνοδομημένη ξερολιθιά από σχιστολιθικές πλάκες. Συνεχίζουμε για Ποταμούς, ο δρόμος αλλού πολύ γρήγορος, αλλού με συνεχείς στροφές, η κυκλοφορία οπωσδήποτε ελάχιστη.
Τα... μυστήρια του Μααρά
Μααράς
Μααράς
Σπήλαιο Μααρά

Είσοδος στο σπήλαιο Μααρά
Ενας υπόγειος ποταμός με κρυστάλλινα νερά και στη γύρω περιοχή απολιθωμένα οστά και χαυλιόδοντες από μαμούθ
Τα σπήλαια στα προϊστορικά χρόνια, κυρίως, λειτούργησαν σαν καταφύγια ανθρώπων, με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα καθ όλα αποδεκτό φυσικό περιβάλλον. Η πυξίδα της αστείρευτης διάθεσής μας για ανακάλυψη εικόνων και παραστάσεων που δίνουν ξεχωριστό νόημα στη ζωή μας, δείχνει τώρα προς την επικράτεια της Προσοτσάνης.
Κάπου εκεί κοντά υπάρχει και ένα σπηλαιολογικό διαμάντι με αναμφίβολη αξία και αναγνώριση. Ενας υπόγειος ποταμός με κρυστάλλινα νερά που συγκαταλέγεται στους τρεις του παγκοσμίου στερεώματος, και στην εγγύς περιοχή απολιθωμένα οστά και χαυλιόδοντες από μαμούθ, οδηγούν τους παλαιοντολόγους μέχρι το 75.000 π.Χ. και βέβαια η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας έχει ήδη αποκαλύψει σημαντικά παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα.
Οσο δε για τους επισκέπτες υπάρχει διάδρομος τεχνητός, που οδηγεί σε βάθος 600 μέτρων, ανάδρομα πάντα στη ροή του ποταμού Μααρά.
Πάγιο μέλημά μας δεν είναι μόνον η ανάδειξη άγνωστων ταξιδιωτικών πτυχών, αλλά και η έντυπη εκπομπή μηνυμάτων σχετιζόμενα με τη δημιουργία, την αειφόρο ανάπτυξη και φυσικά τη αισιοδοξία πάντα σε ορθολογιστικές βάσεις.
Αντιμετωπίζοντας τη νέα «χρήση» του σπηλαίου, πρέπει να συνειδητοποιούμε απόλυτα ότι βρισκόμαστε εντός ενός μοναδικού μνημείου της φύσης, το οποίο εκτός από αξιοθέατο και αρχαιολογικός χώρος, είναι και ζωντανός οργανισμός που οφείλουμε να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.

Στην Καλή Βρύση με το Ιερό του Διονύσου
Καλή Βρύση
Άγρια άλογα
Στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Αγγίτη και κοντά στο γραφικό χωριό Καλή Βρύση υπάρχει ένα αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο. Εκεί γύρω αφθονούν οι αμπελώνες, και βέβαια οι άνθρωποι πριν από αιώνες, τιμούσαν τον θεό της χαράς, του οίνου και του ξεφαντώματος.
Το 1995 διενεργήθηκε συστηματική ανασκαφική έρευνα στη θέση αυτή και αποκαλύφθηκε ορθογώνιο, μνημειακού χαρακτήρα κτίριο με προσεγμένη τοιχοδομία, που περιέχει λατρευτικά στοιχεία τοπικού χαρακτήρα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Καλής Βρύσης κρύβει το ιερό του Διονύσου σε περιοχή όπου και τώρα τα αμπέλια κυριαρχούν, όπως γίνονταν βέβαια και πριν από χιλιετηρίδες.
Συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για την άψογη οριοθέτηση του χώρου, την καθαρότητα που επικρατεί, τα καλλωπιστικά δένδρα που φυτεύτηκαν και βέβαια γι αυτό το υπέροχο ξύλινο και χαλύβδινο στέγαστρο, που με τις κολόνες μόνο στις δύο πλευρές δεν βαραίνει καθόλου τον στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο και τον προστατεύει χωρίς να τον φορτίζει αισθητικά!
Το Φαλακρό μπροστά μας, αριστερά στο βάθος το Μενοίκιο, πίσω δεξιά το Παγγαίο, όλος ο χώρος τοποθετημένος χωροταξικά κατά τέτοιον τρόπο, που πραγματικά να ανοίγει η καρδιά σου...
Απόηχος της διονυσιακής λατρείας είναι τα σημερινά παραδοσιακά δρώμενα της Καλής Βρύσης, στις αρχές του Γενάρη, ενώ η πομπή των «μπαμπούγερων» παραπέμπει στην πομπή των «Αγροτικών Διονυσίων».

Σκι στο Αγιο Πνεύμα και στη Χιονότρυπα
Χιονότρυπα
Χιονότρυπα


Το Φαλακρό με το φανταστικά αναμορφωμένο χιονοδρομικό κέντρο είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα με την τριπλή πίστα του «Ζυγάντη» οδηγεί στα ουράνια και στο αλπικό σαλέ, με τη θέα να σου κόβει την ανάσα στα γιγάντια καζάνια!

Με θέα την οροσειρά του Πιρίν
Ποταμοί
Ποταμοί
                                  Γέφυρα στον ποταμό Νέστο στους Ποταμούς
Η εναέρια διθέσια καρέκλα πέρα από την πρόκληση της μαύρης πίστας του «Δύσωρου», χαρίζει και αεροπορική θέα στους Ποταμούς και τον ποτάμιο ιστό στα βόρεια του νομού, ο συρόμενος αναβατήρας «Γέτας» αγγίζει τη Χιονότρυπα, ο επίσης συρόμενος «Ηδωνός» φτάνει στην κορυφή του Αγίου Πνεύματος για θεϊκές προσεγγίσεις, και ίσως κατασκοπευτικές ματιές πέρα στη βουλγαρική οροσειρά του Πιρίν!
Πολλά ακόμη lift εξυπηρετούν συνολικά τις είκοσι και πλέον πίστες του χιονοδρομικού κέντρου, με συνολικό μήκος περισσότερο από 22 χιλιόμετρα.
Ενα έξοχο κέντρο, με απίστευτη υποδομή και εξυπηρέτηση και παραδειγματική για αρκετά άλλα χιονοδρομικά διοικητική μέριμνα. Τέλος, όταν όλα τα άλλα χιονοδρομικά της χώρας «κατεβάζουν ρολά», εσείς κάτω από εκπληκτική ηλιοφάνεια θα απολαμβάνετε το τέλειο χιόνι μέχρι τα μέσα Μαϊου, λόγω προσανατολισμού και υψομέτρου!


Εκκλησία Βώλακα
ΑPARTMENS MARILIA
Στο παληό αλώνι
Στο παληό αλώνι
«Στο Παλιό Αλώνι του κ. Θανάση»: Υπό τύπον υστερόγραφου τώρα, μία απόλυτα δοκιμασμένη πρόταση για διαμονή στις γειτονιές του Φαλακρού, αφού στον Βώλακα υπάρχει ένας υποδειγματικός και ποιοτικός ξενώνας που λέγεται «Στο Παλιό Αλώνι του κ. Θανάση».
Δύο δυναμικές νεαρές γυναίκες, η Μαρία και η Ελισάβετ Τόλιου, συνδυάζουν ρομαντικές καταβολές και κοσμοπολίτικες αντιλήψεις και ένας ακούραστος φυσιοδίφης θείος, ο κύριος Κωνσταντίνος Στάικος, κάνουν ουσιαστικά τη διαφορά.
Με δυναμικότητα ο ξενώνας γύρω στα 25 δωμάτια, με μίνι γυμναστήριο και σάουνα και που φυσικά λειτουργεί ολόκληρο τον χρόνο. Εντυπωσιακή και η είσοδος και επάνω το σαλόνι, κάτι σαν εκθεσιακός χώρος, σαν λαογραφικό μουσείο και συγχρόνως μια διάχυτη ατμόσφαιρα παλαιού αρχοντικού. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπουμε νέους ανθρώπους με παράλληλα νέες αντιλήψεις, ένας πραγματικά δυνατός κρίκος να συνδέει παρελθόν με παρόν και μέλλον.
Εδώ «Στο Παλιό Αλώνι του κ. Θανάση» θα μπορούσε ο επισκέπτης να δοκιμάσει και την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, αφού η γιαγιά Ελισάβετ ζωντανεύει φαγητά προηγούμενης γενιάς, όπως είναι ο τραχανάς, το κους-κους, ο γιουφκάς, που μοιάζει πολύ με τις χυλοπίτες, ή το παραδοσιακό βωλακιώτικο λουκάνικο.

Πώς θα πάτε
• Στην πρωτεύουσα του Νομού, στην πόλη της Δράμας, οδικά πηγαίνετε από Αθήνα σε 650 χιλιόμετρα και από Θεσσαλονίκη σε 150 χιλιόμετρα.
• Φυσικά η Δράμα συνδέεται και με τις πόλεις Καβάλα, Σέρρες και Ξάνθη, όπως και με τα χωριά του Νομού με λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
• Το τρένο σταματάει στον Σταθμό της Δράμας, αλλά και αεροπορικώς η Δράμα εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, που απέχει 68 χιλιόμετρα.
• Η οδική πρόσβαση προς τα ψηλά του Χιονοδρομικού Κέντρου γίνεται από τη δυτική πλευρά του Φαλακρού, όπου πηγαίνοντας για Νευροκόπι στρίβουμε δεξιά για Βώλακα, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τη Δράμα.
• Το Νευροκόπι βρίσκεται 42 χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Δράμα, και από εδώ η Εξοχή 9, το Λιβαδάκι 19 και οι Ποταμοί 28 χιλιόμετρα.
Χρήσιμα τηλέφωνα

• Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας: 25210-62300
• Αστυνομική Δ/νση Δράμας: 25210-22341
• Τμήμα Τροχαίας Δράμας: 25210-22340
• Δημαρχείο Κ. Νευροκοπίου: 25230-22510
• Δημαρχείο Προσοτσάνης: 25220-22170
• Δασαρχείο Δράμας: 25210-57822
• Σπήλαιο Μααρά: 25220-60460
• Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας: 25210-31365
• Νοσοκομείο Δράμας: 25210-23351
• Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού: 25230-81000

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?

1 σχόλιο:

dimotis-paggeou είπε...

Εκπληκτικό το αναδημοσιεύσαμε, φοβερές φωτογραφίες και καλό κείμενο.