Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δημιουργία Δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Παρέμβαση» στον Δήμο Δοξάτου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη δημιουργία της Δημοτικής Κίνησης «Ανοιχτή Παρέμβαση» στο Δήμο Δοξάτου και ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ.

-Στο Δήμο Δοξάτου, μετά από πρωτοβουλία ενεργών πολιτών και αφού προηγήθηκε μια δημιουργική συζήτηση για την προοπτική του Δήμου μας, δημιουργήθηκε η Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Παρέμβαση» με στόχο και φιλοδοξία να παρέμβει ΣΗΜΕΡΑ στα ουσιαστικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία για να δώσουμε όραμα και προοπτική ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ.

-Στην πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 26/01/2012 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Καλαμπάκι, ψηφίστηκε η διακήρυξη αρχών της Κίνησης, δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων, ενώ ορίστηκε προσωρινή Συντονιστική Γραμματεία για την εκπροσώπηση της Κίνησης μέχρι την εκλογή Συντονιστικής Γραμματείας και επικεφαλή της Κίνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

-Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη αρχών, «Η Δημοτική Κίνηση Ανοιχτή Παρέμβαση αφορά στο Δήμο Δοξάτου, αποτελεί Κίνηση Πολιτών και είναι ανοιχτή σε όλους τους ενεργούς δημότες που επιθυμούν να συντονίσουν τη σκέψη και τη δράση τους και δε βολεύονται να «ασκούν» το δημοκρατικό τους καθήκον για μια μόνο στιγμή κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αποτελεί παρέμβαση ιδεών, οραμάτων, λόγου και δράσης, ώστε να διεκδικήσουμε μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή, σύγχρονη, διαφανή, δημοκρατική, κοινωνικά ευαίσθητη, συμμετοχική, αποτελεσματική. Η Κίνηση αυτή είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη από οποιαδήποτε παρέμβαση, κηδεμονία ή στήριξη κομμάτων, κρατικών φορέων, εταιρειών και οργανισμών, μηχανισμών πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Είναι, όμως, απόλυτα εξαρτημένη από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τα προβλήματα, τις ανάγκες , τις ανησυχίες τους και τις προτάσεις τους.»

Η Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Παρέμβαση» για την καλύτερη επικοινωνία με τους δημότες και φίλους δημιούργησε σελίδα στ face book με ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.facebook.com/kinisi.politon.doxato



-Για τη Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Παρέμβαση» Δήμου Δοξάτου

-Τα μέλη της προσωρινής Συντονιστικής Γραμματείας

Παπάζογλου Μιχάλης, Θεοδωρίδου Αθανασία, Χατζηαθανασιάδης Νίκος, Ξανθόπουλος Αλέξανδρος



ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΑΡΧΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»

ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ

-Τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης, που δεν είναι ούτε απλά ούτε μόνο οικονομική. Ταυτόχρονα, αποτελεί πεδίο εφαρμογής σκληρών πολιτικών λιτότητας, που έχουν φέρει σε αδιέξοδο μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, κυρίως νέους. Η ρήξη του κοινωνικού ιστού αποτελεί όχι απλά αδιαμφισβήτητο γεγονός, αλλά επικίνδυνη υποθήκη για το μέλλον του τόπου μας. Το κληροδότημά μας στην επομένη γενιά επισφαλές: αξίες και οράματα, όπως η ελευθερία του ανθρώπου, η ισότητα και η ισονομία, το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρεπή εργασία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν το ζητούμενο, ενώ δεδομένη είναι η διάχυτη αίσθηση της ήττας και της «χαμένης υπόθεσης».
-Με την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, χωρίς προοπτική σταθερής δουλειάς, με τη μετανάστευση να αποτελεί τη μόνη προοπτική για το πιο μορφωμένο και εξειδικευμένο κομμάτι της νεολαίας, με την ανασφάλεια στη θέση της ελπίδας για το αύριο, με το παλιό να καταρρέει συμπαρασύροντας κάθε οικείο τρόπο διαχείρισης ακόμη και της απλής καθημερινότητας, ακούμε παραινέσεις να μείνουμε ήσυχοι θεατές και όχι πρωταγωνιστές της ζωής μας. Η δημιουργία ενός νέου οράματος αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή και θα γίνει έτσι ή αλλιώς. Το ζητούμενο είναι τι όραμα και ποια προοπτική. Θα διατυπώσουμε με σαφήνεια ένα όραμα για τον τόπο μας, που θα «πατάει» γερά στις αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της ελευθερίας και αυτοδιάθεσης του ανθρώπου, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης ή θα παραδοθούμε για άλλη μια φορά στο φτηνό λαϊκισμό και στον κοινωνικό κανιβαλισμό.

-Θα παραδώσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας αμαχητί, θα αναθέσουμε τη λύση των προβλημάτων μας σε φωτισμένους ή μη εκπροσώπους, ή θα συμμετέχουμε με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις μας σε μια μάχη ωραία, για να στρέψουμε τη ρότα του καραβιού σε άλλη κατεύθυνση; Ξεκινώντας από αυτά που μας ενώνουν, από το μικρό μας τόπο, το δήμο μας.

-Στην Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν δικαίωσε ό,τι ευαγγελιζόταν: στη θέση της αποτελεσματικότητας η γραφειοκρατία, αντί για περισσότερη δημοκρατία η Δημοτική αρχή γίνεται απόμακρη εξουσία. Οι δομές αποκέντρωσης στη διοίκηση, όπως τα τοπικά συμβούλια, οι Επιτροπές Διαβούλευσης κ.α., δε συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων, παρέμειναν γράμμα κενό. Βασικός λόγος η αδυναμία τους να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, εξαιτίας της μη μεταφοράς σ’ αυτά εξουσίας και αρμοδιότητας, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς όμως δέσμευση υλοποίησης των προτάσεών τους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλος λόγος ήταν και η έλλειψη ουσιαστικής χρηματοδότησης. Αν προσθέσουμε και τις εγγενείς αδυναμίες λειτουργίας τους, τότε το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο: Δήμοι δημαρχοκεντρικοί με τους Δημάρχους όχι σε ρόλο συντονιστών αλλά διεκπεραιωτών των πάντων. Επιπλέον, σε Δήμους με ιδιαιτερότητες στη δομή, όπως ο «Καλλικρατικός» Δήμος Δοξάτου, που δεν ανταποκρίνεται στο διοικητικό μοντέλο ενός αστικού κέντρου με δορυφόρους τις συνοικίες ή τα μικρότερα χωριά, αλλά απαρτίζεται από χωριά με ισοδύναμο πληθυσμό και ανάπτυξη στη θέση του αστικού κέντρου, το μοντέλο λειτουργεί χαοτικά και ανταγωνιστικά. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας μια άλλης φιλοσοφίας στη διοίκηση και μιας διαφορετικής προσέγγισης στην τοπική ανάπτυξη, ώστε να καταφέρει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και τις ανάγκες των δημοτών του.  Μιας φιλοσοφίας που θα αμβλύνει τις αντιθέσεις ενισχύοντας τη σύνθεση, θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες του καθενός χωρίς να υποκλίνεται σε στείρους τοπικιστικούς ανταγωνισμούς και θα προωθεί την ισόρροπη ανάπτυξη κάθε κοινότητας, με βάση έναν κεντρικό σχεδιασμό που θα προκύψει από κοινή διαβούλευση, … θα υλοποιείται στην πράξη και δεν θα εξαντλείται στους προεκλογικούς λόγους και στα σχέδια που καταλήγουν σε συρτάρια.

-Με βάση αυτές τις σκέψεις, εμείς που υπογράφουμε αυτή τη Διακήρυξη αρχών και δεσμεύσεων δημιουργούμε τη Δημοτική Κίνηση Ανοιχτής Παρέμβασης στο Δήμο Δοξάτου με πρώτο στόχο να ανοίξουμε καταρχήν τη συζήτηση για το Δήμο που θέλουμε και οραματιζόμαστε.

Μια συζήτηση ανοιχτή προς όλους, που θα θέσει τις βάσεις ενός σχεδίου δεσμευτικού για τη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συζήτηση αυτή θα αφορά:
• Τη διασφάλιση της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων και τη διαχείριση των οικονομικών το Δήμου.

• Τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων όχι ως οργάνων επικύρωσης απλώς σχεδίων και προϋπολογισμών, αλλά ως κυττάρων δημοκρατίας που θα αντανακλούν τη σκέψη, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των δημοτών με υποχρέωση ουσιαστικού απολογισμού έργου.
• Την ορθή διαχείριση της περιουσίας του Δήμου και την οργάνωση των υπηρεσιών με ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του.
• Τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας του Δήμου με κοινωνικά δίκαιο σύστημα δημοτικών τελών και αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού προγράμματος που δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης στο Δήμο. 

• Την ανάπτυξη κάθε διαμερίσματος με βάση τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες που αυτό έχει, ώστε να προκύπτει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια για τους κατοίκους του αλλά και η ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου. Το Καλαμπάκι αποτελεί την διοικητική έδρα του Δήμου μας με τα μεγάλα διαμερίσματα όπως το Δοξάτο, ο Άγιος Αθανάσιος και τα Κύρια σε ισοδύναμους αναπτυξιακούς ρόλους που αφορούν τομείς όπως ο αγροτοκτηνοτροφικός, η μεταποίηση και η ιστορική-τουριστική ανάπτυξη.. των Πηγών, του Δοξάτου και του Κεφαλαρίου.

• Την οργάνωση της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας σε όλες τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
• Την ανάδειξη του πολιτισμού ως πρωταρχικού μοχλού ανάπτυξης του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, ώστε να διαμορφώνονται οι όροι της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες του Δήμου.
• Τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των διαμερισμάτων, στοιχείο ουσιαστικό για την διαμόρφωση κοινής συνείδησης και συμπόρευσης.

Η ενδεικτική αυτή ατζέντα συζήτησης και διαμόρφωσης ενός προγράμματος παρέμβασης αποτελεί βάση για συζήτηση και διαβούλευση που θα καθορίσει και την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη της ομάδας αυτής.

Με τη Δημοτική Κίνηση Ανοιχτής Παρέμβασης θέλουμε να

• Δια - κινήσουμε καταρχήν ιδέες και όραμα 

• Παρα- κινήσουμε τους συνδημότες μας σε δράση 

• Ανα- κινήσουμε τα λιμνάζοντα ύδατα της σκέψης

• Μετα - κινήσουμε τη συζήτηση και αντιπαράθεση από τις μικρές διαφορές και τους προκλητούς ανταγωνισμούς στις θέσεις και τα προγράμματα.

-Η Δημοτική Κίνηση Ανοιχτής Παρέμβασης αφορά στο Δήμο Δοξάτου, αποτελεί Κίνηση Πολιτών και είναι ανοιχτή σε όλους τους ενεργούς δημότες που επιθυμούν να συντονίσουν τη σκέψη και τη δράση τους και δε βολεύονται να «ασκούν» το δημοκρατικό τους καθήκον για μια μόνο στιγμή κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια.

-Αποτελεί παρέμβαση ιδεών, οραμάτων, λόγου και δράσης, ώστε να διεκδικήσουμε μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή, σύγχρονη, διαφανή, δημοκρατική, κοινωνικά ευαίσθητη, συμμετοχική, αποτελεσματική.

-Η Κίνηση αυτή είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη από οποιαδήποτε παρέμβαση, κηδεμονία ή στήριξη κομμάτων, κρατικών φορέων, εταιρειών και οργανισμών, μηχανισμών πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Είναι, όμως, απόλυτα εξαρτημένη από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τα προβλήματα, τις ανάγκες , τις ανησυχίες τους και τις προτάσεις τους. 

-Η λειτουργία της και ο τρόπος λήψης αποφάσεων διέπονται από τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ισότιμης συμμετοχής και της αποτελεσματικότητας και καθορίζονται από κανονισμό λειτουργίας.

http://www.dramania.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: