Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Το πρώτο κρούσμα λύσσας σε σκύλο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης - Οδηγίες προφύλαξης.

-Το πρώτο κρούσμα λύσσας σε σκύλο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγορίτσα Μπάκα, εντοπίστηκε στην αγροτική περιοχή της Σίνδου...
-Συγκεκριμένα όταν ιδιοκτήτης αγροκτήματος στην περιοχή ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο σκύλος του ενεπλάκη σε μάχη με την αλεπού, που μάλιστα συμπεριφερόταν περίεργα καθώς έδειχνε ήρεμη και φιλική.Ακολούθησαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και η επιβεβαίωση του κρούσματος.
 -Μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν άμεσα στον αντιλυσσικό εμβολιασμό και την καταγραφή των ποιμενικών σκύλων, δεδομένου ότι η Χαλκιδική γειτνιάζει με τη Θεσσαλονίκη και ενόψει καλοκαιριού περιμένει αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή. 
-“Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ούτως ή άλλως στην περιοχή υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση λύσσας, λόγω γειτνίασης με περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, όπως η Πέλλα και το Κιλκίς” σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μπάκα και γνωστοποιεί ότι έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε επαγγελματίες υγείας στη βόρεια Ελλάδα, που γίνονται σταδιακά και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα. 
-Στο μεταξύ, ένα μήνα νωρίτερα, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαφειάδης υπογράμμιζε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι καθώς, λόγω του καλού καιρού, πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν στην ύπαιθρο για μια ανοιξιάτικη εξόρμηση, θα πρέπει να έχουν το νου τους ώστε να μην προσεγγίζουν περιοχές όπου ζει η κόκκινη αλεπού. Σχολίαζε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος της λύσσας δεν έχει παρέλθει, αντίθετα αυξάνεται λόγω της παρουσίας των εκδρομέων στη φύση. 
-Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, ανέφερε ότι οι φορείς που θα εμπλακούν στην δασοπροστασία αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η λύσσα είναι παρούσα στη βόρεια Ελλάδα. 
-Στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της λύσσας, καλούνται οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων να να εμβολιάσουν σκύλους και γάτες κατά της λύσσας, οι κυνηγοί να εμβολιάσουν τα κυνηγόσκυλά τους και οι κτηνοτρόφοι να εμβολιάσουν τα σκυλιά τους και τις γάτες, αν υπάρχουν στα ποιμνιοστάσιά τους. Εξάλλου, βάσει της νομοθεσίας, οι δήμαρχοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
-Στους πολίτες συνιστάται να αποφεύγουν την επαφή με άγρια ζώα ή ζώα που δεν γνωρίζουν και να ειδοποιούν την οικεία διεύθυνση κτηνιατρικής σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων ή ζώων που δείχνουν άρρωστα ή συμπεριφέρονται περίεργα. Επιπλέον προτείνεται σε περίπτωση δαγκώματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμο όλων των πληγών με άφθονο νερό και σαπούνι, κατόπιν να εφαρμόζεται αλκοολούχο ή ιωδιούχο αντισηπτικό και να αναζητείται, το συντομότερο δυνατόν, ιατρική βοήθεια. Για το συμβάν θα πρέπει να ενημερώνεται η οικεία διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. 
-Παράλληλα ζητείται η συμμόρφωση στις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών και ο αυστηρός έλεγχος κατά την αγορά κυνηγόσκυλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία. 
-Συνιστάται, τέλος, στους πολίτες να μην αφήνουν εκτεθειμένη ζωοτροφή σε εξωτερικούς χώρους και τα απορρίμματα να εναποτίθενται σε κάδους που ασφαλίζονται με κάλυμμα ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση αδέσποτων ζώων, ιδιαίτερα σε αγροτικές και δασικές περιοχές.

makeleio.gr


Οδηγίες προφύλαξης και αντιμετώπισης, εάν μας δαγκώσει ζώο, δίνει το υπουργείο Υγείας.
Μέτρα για να αποφύγουμε δάγκωμα

Καθώς η αποφυγή της έκθεσης στον ιό της λύσσας έχει ένα μόνο τρόπο, την αποφυγή του δαγκώματος, το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει:
Αποφύγετε την επαφή με τα ζώα της άγριας πανίδας ή με ζώα που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα ή συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο. Σε τυχόν εντόπιση τέτοιων ζώων, να ειδοποιείτε το οικείο τμήμα Κτηνιατρικής, ή Θηροφυλακή ή Δασική υπηρεσία της περιοχής.
Εμβολιάζετε τα κατοικίδιά σας κατά της λύσσας (σκύλοι, γάτες ή άλλα κατοικίδια ζώα), σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Ο εμβολιασμός κατά της λύσσας στα ζώα συντροφιάς είναι υποχρεωτικός.
Αποφύγετε την επαφή των κατοικίδιων ζώων σας με ζώα της άγριας πανίδας. Τα δεσποζόμενα ζώα θα πρέπει να περιορίζονται σε προστατευμένο χώρο (π.χ αυλή). Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λουρί με περιορισμένο μήκος κατά τη διάρκεια της βόλτας. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δαγκωθεί ή δεχθεί επίθεση από ζώο της άγριας πανίδας ή ζώο με υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά ή με εμφανή ασθένεια, θα πρέπει να αναφερθεί το συμβάν στον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζώο και στο τοπικό τμήμα Κτηνιατρικής.
Μην αφήνετε εκτεθειμένα σκουπίδια ή ζωοτροφή, ιδιαίτερα αν υπάρχει παρουσία άγριων ζώων στην περιοχή, μπορεί να προσελκύσουν ζώα της άγριας πανίδας.
Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης λόγω παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς. Δυνητική έκθεσή τους σε ζώο αν δεν παρατηρηθεί άμεσα μπορεί να μη γίνει αντιληπτή εγκαίρως.
Μέτρα μετά από πιθανή έκθεση στον ιό
Αν παρά τις προσπάθειες προφύλαξης δεν τα καταφέρουμε και κάποιο ζώο μας δαγκώσει, τότε πρέπει να εντοπισθούν όλες οι πληγές, να πλυθούν καλά με άφθονο νερό και σαπούνι επί 15 λεπτά ή έστω με νερό. Αφού ξεπλυθούν, πρέπει να γίνει καλή εφαρμογή οινοπνεύματος ή ιωδίου και να σπεύσουμε το συντομότερο σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας για άμεση ιατρική βοήθεια.
Επίσης:
• Για το συμβάν οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν την οικεία Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
• Συγκρατείστε στη μνήμη σας και περιγράψτε στον θεράποντα και τους επαγγελματίες υγείας τα χαρακτηριστικά του ζώου (είδος, μέγεθος, χρώμα κλπ.), τη συμπεριφορά του, αν πρόκειται για προκλητική επίθεση- φυσιολογική αντίδραση του ζώου σε εξωτερικό ερέθισμα (π.χ. σε ενόχληση, απειλή, αίσθηση εισβολής στην περιοχή του, σε προσπάθεια να το ταΐσουν ή να το χαϊδέψουν μη επαρκώς γνωστά του πρόσωπα), αν έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν επιθετική συμπεριφορά, την τοποθεσία όπου έγινε το συμβάν και που κατευθύνθηκε το ζώο μετά
• Πάρτε τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του ζώου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), και ενδεχομένως του κτηνίατρου που το παρακολουθεί, σε περίπτωση που είναι δεσποζόμενο, Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν παρατήρησε τις τελευταίες ημέρες ενδείξεις ασθένειας ή αλλαγής συμπεριφοράς του ζώου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: