Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πάνδημη υποδοχή στον Προκαθήμενο της Εκκλησία!

-Σύσσωμες οι τοπικές αρχές και πλήθος πολιτών υποδέχτηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας τον οικουμενικό πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή, έπειτα από πρόσκληση του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Προκόπιου και του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή. Στην υποδοχή συμμετείχαν και επικεφαλής άλλων μητροπόλεων, καθώς και εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.

Η προσφώνηση του
δημάρχου Καβάλας
-Ο οικουμενικός πατριάρχης αφίχθηκε αεροπορικώς στο αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας και από εκεί μετέβη οδικώς στη Νέα Καρβάλη, όπου προσκύνησε το ιερό λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Εν συνεχεία, ήρθε στην πόλη της Καβάλας, όπου του επιφυλάχθηκε λαμπρή και θερμή υποδοχή στην πλατεία Ελευθερίας. Προσφωνώντας τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Με ανείπωτη χαρά και έκδηλη ικανοποίηση, σας καλωσορίζουμε στον ιστορικό μας τόπο, με το ένδοξο παρελθόν, το ζωντανό παρόν και τις πολυποίκιλες προοπτικές που υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό για όλους εμάς, το ότι Σεις, η κεφαλή της Ορθοδοξίας, βρίσκεστε σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ, λίγα βήματα μακριά από το σημείο όπου πάτησε ο Απόστολος των εθνών Παύλος, ακολουθώντας το όραμά του και την ένθεη φλόγα της θρησκευτικής του πίστης. Είναι εξαιρετική τιμή για όλους μας, να Σας υποδεχόμαστε σήμερα στην ιστορική πόλη μας, που είναι συνέχεια της αρχαίας Νεάπολης και της Χριστούπολης και να Σας συνοδέψουμε αύριο, βαδίζοντας στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, δίπλα στην περιλάλητη αρχαία Εγνατία οδό, στον ιερό χώρο των Φιλίππων, όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τη νέα θρησκεία του Χριστού και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Η ιστορική αυτή επίσκεψη, μας καθιστά όλους εξαιρετικά υπερήφανους, γιατί πενήντα και πλέον χρόνια, η πόλη μας δεν είχε την ευλογία να υποδεχτεί οικουμενικό πατριάρχη. Υποδεχόμαστε σήμερα (χθες) με αισθήματα αγάπης, έναν σημαντικό θρησκευτικό ηγέτη παγκοσμίου κύρους, που αποτελεί το συνεκτικό δεσμό όλων των ορθοδόξων χριστιανών και το συνδετικό κρίκο των εδώ Ελλήνων με τους απανταχού ομογενείς μας".

Η πολυαρχιερατική
δοξολογία στον Ι.Ν.
Αποστόλου Παύλου
-Τον κ. Βαρθολομαίο, συνόδευαν οι μητροπολίτες Ελβετίας, κ. Ιερεμίας και Μύρων, κ. Χρυσόστομος, καθώς και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς. Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και την Ιερά Σύνοδο εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος συνοδευόταν από τον αρχιγραμματέα, αρχιμανδρίτη Μάρκο Βασιλάκη. Στην πατριαρχική πολυαρχιερατική δοξολογία που πραγματοποιήθηκε, μετά την υποδοχή στην πλατεία Ελευθερίας, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, παραβρέθηκαν, ακόμα, οι μητροπολίτες: Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ. Προκόπιος, Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, Περιστερίου, κ. Χρυσόστομος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κ. Μελέτιος, Ιερισσού και Αγίου Όρους, κ. Νικόδημος, Μηθύμνης, κ. Χρυσόστομος, Γουμένισσας, κ. Δημήτριος, Βέροιας, κ. Παντελεήμων, Ξάνθης, κ. Παντελεήμων, Ελασσόνας, κ. Βασίλειος, Καστοριάς, κ. Σεραφείμ, Σερρών και Νιγρίτας, κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου, κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου, κ. Νικόδημος, Ελευθερουπόλεως, κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, Δράμας, κ. Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου, κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, κ. Ιωάννης. Ο οικουμενικός πατριάρχης θα επισκεφτεί σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, το πρωί το Επιμελητήριο Καβάλας. Στις 12 μ.μ., στο αρχαιολογικό μουσείο, θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης του Δήμου Καβάλας και το απόγευμα, στις 7, θα τιμηθεί από τη διοίκηση του Τ.Ε.Ι. Καβάλας στο μεγάλο αμφιθέατρο του ιδρύματος. Αύριο, Παρασκευή 20 Μαΐου, θα επισκεφτεί το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας. Στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πατριαρχική χοροστασία και θα ακολουθήσει η πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ναό-βαπτιστήριο, ενώ το απόγευμα, στις 5, ο οικουμενικός πατριάρχης θα εγκαινιάσει το συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Παύλος» και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του διαχριστιανικού συνεδρίου, με θέμα: «Παύλος-Φίλιπποι: Δύο χιλιετίες. Το όραμα του Αποστόλου των Εθνών», στο οποίο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπρόσωποι των Εκκλησιών της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Αλβανίας.
Πηγές:   www.xirafi.gr/xirafi/detail.php?ID=21408
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: