Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τριήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καβάλα!

-Οριστικοποιήθηκε στην Καβάλα το πρόγραμμα της επίσημης τριήμερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη γειτονική Καβάλα, από τις 18 έως τις 20 Μαΐου.
Ο Πατριάρχης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καβάλας, αλλά και θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του ΤΕΙ Καβάλας, ενώ θα εγκαινιάσει το συνεδριακό κέντρο «Ο Απόστολος Παύλος» στη Λυδία και θα κηρύξει την έναρξη του Διεθνούς Διαχριστιανικού Συνεδρίου «Παύλος – Φίλιπποι. Δυο χιλιετίες. Το ευρωπαϊκό όραμα του Αποστόλου των Εθνών».
 -Επίσης, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις και συναντήσεις με τοπικούς φορείς, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν προετοιμάσει η μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και οι τοπικές αρχές.
-Η άφιξη του οικουμενικού πατριάρχη έχει οριστεί για τις 4 μ.μ. της Τετάρτης 18 Μαΐου στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή. Αμέσως μετά ο κ. Βαρθολομαίος θα σταθεί καθ΄ οδόν στη Νέα Καρβάλη, για να προσκυνήσει το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον ομώνυμο ναό. Η επίσημη, παλλαϊκή υποδοχή του θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα, στην κεντρική πλατεία της Καβάλας (πλατεία Ελευθερίας) – με τη σχετική προσφώνηση  κι αντιφώνηση - κι από εκεί με τη συνοδεία του κλήρου της πόλης, των εκπροσώπων, των αρχών και του λαού θα μεταβεί πεζή στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Παύλου για την επίσημη δοξολογία (γύρω στις 6 το απόγευμα).  
-Κατά τη δεύτερη μέρα της παρουσίας του κ. Βαρθολομαίου στην Καβάλα ξεχωρίζει η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Καβάλας (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αρχαιολογικό μουσείο), όπως και η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ΤΕΙ Καβάλας, σε σχετική τελετή που θα φιλοξενηθεί στο ΤΕΙ.
-Η τελευταία μέρα της επίσκεψης του πατριάρχη είναι και η πιο βεβαρημένη από πλευράς προγράμματος: Καθώς την Παρασκευή 20 Μαΐου τιμάται η μνήμη της ισαποστόλου Λυδίας (της πρώτης Ευρωπαίας που βαφτίστηκε χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο, στους Φιλίππους), ο οικουμενικός πατριάρχης θα χοροστατήσει το πρωί σε πατριαρχική χοροστασία και θα προεξάρχει σε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, όπου θα συλλειτουργήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 
-Την Παρασκευή 20 Μαΐου ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας θα προεξάρχει της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί στον υπαίθριο χώρο του βαπτιστηρίου της Αγίας Λυδίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της μνήμης της. Επίσης, θα καθαγιάσει τον χώρο όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βαφτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο η πρώτη ελληνίδα και ευρωπαία χριστιανή. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα εγκαινιάσει το συνεδριακό κέντρο και την έκθεση φωτογραφίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, με τίτλο: «Οι Ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης πριν τα μεταρρυθμιστικά διατάγματα των ετών 1839-1856».
Βαπτιστήριο Λυδίας
-Το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, ενώ για το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του Συνεδριακού Κέντρου «Ο Απόστολος Παύλος», στη Λυδία Καβάλας (πρώην δήμος Φιλίππων). Αμέσως μετά τα εγκαίνια θα ακολουθήσει η έναρξη του Διεθνούς Διαχριστιανικού Συνεδρίου (που έχει οργανώσει η μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου) με θέμα: «Παύλος – Φίλιπποι. Δυο Χιλιετίες. Το ευρωπαϊκό όραμα του Αποστόλου των Εθνών».
-Παράλληλα με το συνέδριο, θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο και έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης. Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Καβάλα, ο κ. Βαρθολομαίος θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Επιμελητηρίου Καβάλας, αλλά και εκπροσώπους άλλων φορέων, ενώ θα παρακαθίσει σε επίσημα γεύματα και δείπνα που θα παρατεθούν προς τιμήν του.
Πηγή:www.xronos.gr/detail.php?ID=68390

Δεν υπάρχουν σχόλια: