Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

-Tα νέα αβάσταχτα μέτρα και όποιος αντέξει!!!!


Σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι, ψαλίδι σε συντάξεις και αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ
Αθήνα
-Νέα επώδυνα μέτρα, με περαιτέρω μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε 30.000 υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ.Μόσιαλος μετά τη συνεδρίαση.
-Τα βασικότερα μέτρα έχουν ως εξής:
  • Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ
  • Οι συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα μειωθούν κατά 20%, για το ποσό πέραν των 1.200 ευρώ
  • Μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, για τους οποίους το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα περικοπεί κατά 40%.
  • Σε εφεδρεία θα μπουν εντός του έτους 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο στενό δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • Το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο θα είναι ενιαίο, για το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων
  • Επισπεύδονται οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και η αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα
  • Σημειώνεται τέλος ότι το νέο φορολογικό, που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, «θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή»
-Η επέκταση του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω της ΔΕΗ «τουλάχιστον μέχρι το 2014» περιλαμβάνεται επίσης στις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης.
-Κρίσιμο δε ερώτημα είναι αν αυτά είναι τα τελικά μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης ή με την έλευση της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξουν και νέες «αποκαλύψεις».
-«Οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμως, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014».
-«Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ακόμη.
-Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα έχει την Πέμπτη, στη 1:00 μ.μ., ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
.
Από 1η Νοεμβρίου οι «ψαλιδισμένες» συντάξεις
-Η νέα μείωση κατά 20% στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, θα εφαρμοστεί άμεσα και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2011, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στο κεντρικό δελτίο του Mega.
-Δηλαδή συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 60 ευρώ (δηλ. 20% Χ 300 ευρώ).
-Σε ό,τι αφορά τον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών, η μείωση που επίσης θα εφαρμοστεί από 1η/11/2011 θα φθάνει το 40%.

-Για παράδειγμα, συνταξιούχος κάτω των 55 ετών που λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 160 ευρώ (δηλ. 40% Χ 400 ευρώ).
-Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι και αυτές θα εμφανιστούν μειωμένες από 1 Νοεμβρίου 2011, δεδομένου ότι μετά την πίεση της τρόικας και την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών η επιβολή των περικοπών - που ούτως ή άλλως προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο- επισπεύδεται.
-Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι το ποσοστό μείωσης ποικίλλει αναλόγως με το πόσο ελλειμματικό είναι το εξεταζόμενο Ταμείο. Υπάρχουν επικουρικά ταμεία που δεν εμφανίζουν ελλείμματα και επομένως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που δίνουν, εξήγησε.
-Ωστόσο για το μεγαλύτερο από άποψη δικαιούχων επικουρικό ταμείο, το ΕΤΕΑΜ, η μείωση της επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται στο 15%, σύμφωνα με τον υπουργό.
-Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήδη έχει μειωθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 10% και κατά 15% για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και σημείωσε ότι η μείωση αυτή θα αυξηθεί στο 20% και στο 30% για τα παχυλά εφάπαξ.
-Από τα παραπάνω μέτρα το υπουργείο Εργασίας θα εξοικονομήσει 1 δισ ευρώ σε ετήσια βάση, εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι απώλειες για το υπουργείο Εργασίας έφθασαν φέτος λόγω της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας στα 4 δισ. ευρώ. Τα 3 δισ. τα καλύψαμε μέσω κυρίως του ελέγχου και της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
-Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε διαψεύδοντας φήμες που έχουν κυκλοφορήσει, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα κατώτατα όρια και ότι δεν πρόκειται να ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης σε όσους είναι κάτω από 55 ετών.
-Στην καίρια δε ερώτηση αν αυτά είναι τα τελικά μέτρα ή με την έλευση της τρόικας την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις, ο υπουργός τόνισε ότι η τελική συμφωνία θα κλείσει την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας όμως πως με αυτά τα μέτρα καλύπτονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

«Θα μείνουμε στο ευρώ, εγγυημένοι οι στόχοι μέχρι το 2014»

-Στην ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως τα μέτρα στέλνουν «το μήνυμα στις αγορές και τους εταίρους μας πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ο Ηλ.Μόσιαλος ανέφερε πως τα μέτρα εγγυώνται την τήρηση των στόχων μέχρι το 2014.
-Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν όταν φτάσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση του Ηλ.Μόσιαλου

-«Η Κυβερνητική Επιτροπή εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012 και επιτρέπουν την ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας μέχρι το 2014.
» Οι συζητήσεις με την Τρόικα θα ολοκληρωθούν – όπως ανακοινώθηκε χθες – μετά την άφιξη των επικεφαλής της στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
» Είναι όμως απολύτως δεδομένη η θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας να καταστεί και πάλι μια δημοσιονομικά ανεξάρτητη και ισότιμη χώρα – μέλος της ευρωζώνης φτάνοντας το ταχύτερο δυνατόν σε πρωτογενή πλεονάσματα.
» Οι επιλογές αυτές στέλνουν και στους εταίρους μας και στις αγορές το μήνυμα πως η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μένοντας πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
» Επειδή οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:
Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.
Β) Το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.
Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων, του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».
Πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231129521

Δεν υπάρχουν σχόλια: