Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος 2 ηλικιωμένων γυναικών σε χωριό των Σερρών που τις απέσπασαν 150.000 ευρώ-Τις εξαπάτησαν με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στο σπίτι λόγω ηλεκτρολογικής βλάβης-Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή εξαπάτησης τους από επιτήδειους.

 

 -Η μεθοδική έρευνα των Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών είχε ως αποτέλεσμα να εξιχνιαστεί απάτη σε βάρος 2 ηλικιωμένων γυναικών, που έγινε πριν λίγες ημέρες σε χωριό των Σερρών και τις απέσπασαν 150.000 ευρώ.

-Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 2 ημεδαπών ανδρών, για το αδίκημα της απάτης κατά συναυτουργία.

-Ειδικότερα, το πρωί της 4ης Ιανουαρίου 2023 οι προαναφερόμενοι άνδρες, επιβαίνοντας σε όχημα πήγαν στο σπίτι των 2 ηλικιωμένων γυναικών, όπου ο ένας εξ αυτών μπήκε στο σπίτι ως δήθεν υπάλληλος της ΔΕΗ και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

-Ζήτησε από τις 2 ηλικιωμένες να συγκεντρώσουν τα χρήματα που είχαν στο σπίτι, με το πρόσχημα ότι δήθεν κινδυνεύουν να καταστραφούν, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί πυρκαγιά.

-Στη συνέχεια αφαίρεσε τα χρήματα που ανέρχονταν στις 150.000 ευρώ, σύμφωνα με δήλωση των παθουσών και διέφυγε επιβιβαζόμενος στο όχημα που τον ανέμενε ο δεύτερος άνδρας.

Η έρευνα των Αστυνομικών συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

-Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

Για την αποφυγή εξαπάτησης συμβουλεύουμε τους πολίτες:

-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

-Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

-Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

-Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

-Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών.

-Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

-Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης(Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)

-Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα « Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές ».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: