Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Όταν χάθηκε ο ήλιος


-Το φεγγάρι κάλυψε εντελώς όχι μόνο τον ήλιο, αλλά και τον τελικό του Μουντιάλ χθες Κυριακή στο Νότιο Ειρηνικό, όπου η Γαλλική Πολυνησία και το Νησί του Πάσχα κατακλύσθηκαν από τουρίστες που έφτασαν για να παρακολουθήσουν το θέαμα.
-Ο ήλιος χάθηκε το μεσημέρι (21.15 ώρα Ελλάδας) σε κατοικημένη ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Τόνγκα.
 -Ο κώνος της σεληνιακής σκιάς κάλυψε στη συνέχεια τη Γαλλική Πολυνησία, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου 5.000 περίεργοι, μεταξύ των οποίων διασημότητες όπως ο σκηνοθέτης του "Avatar" Τζέιμς Κάμερον.
-Οι Ταϊτινοι, λάτρεις του ποδοσφαίρου, εγκατέλειψαν οι περισσότεροι τις τηλεοράσεις τους για περίπου τέσσερα λεπτά για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

-Στο Νησί του Πάσχα, σε απόσταση 3.500 χλμ. από τις ακτές της Χιλής, οι 4.000 κάτοικοι και οι ισάριθμοι αστρονόμοι και τουρίστες απόλαυσαν το θέαμα.
-Οι επισκέπτες είχαν κλείσει το ταξίδι τους πριν από περισσότερο από ένα χρόνο για να μπορέσουν να δουν τη σκιά της σελήνης να καλύπτει τα μυστηριώδη γιγάντια πέτρινα αγάλματα του νησιού.
-Η έβδομη ολική έκλειψη ηλίου του 21ου αιώνα κάλυψε ένα στενό διάδρομο μήκους 11.000 χλμ. διασχίζοντας το Νότιο Ειρηνικό και ολοκληρώθηκε στις 23.52 (ώρα Ελλάδας), λίγο πριν πέσει η νύκτα, στην Παταγονία της Αργεντινής, όπου πολλοί τουρίστες είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν το θέαμα.


-Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου 2012.
Πηγή:  http://news247.gr/kosmos/science/ypertheama_ston_notio_eirhniko.403736.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: