Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ





-Με λαμπρότητα έγινε σήμερα (18-1-2010) η πανήγυρις του Αγίου Αθανασίου στο Καλαμπάκι-Δράμας. Το πρωϊ στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε αρχιερατική λειτουργία  πρωτοστατούντος  του Σεβασμιοτάτου Μητροπλίτου Δράμας κ.κ.Παύλου. Τηρώντας την παράδοση από το έθιμο του «κουρμπανιού» , μετά τον μέγα εσπερινό που τελέσθηκε χθές (17-1-2010) και την περιφορά της εικόνας του Αγίου Αθανασίου, στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετήθηκαν τα καζάνια  όπου οι «κουρμαντζήδες» ανέλαβαν να παρασκευάσουν το «κουρμπάνι». Αφού  τεμαχίστηκε το κρέας τοποθετήθηκε στα καζάνια για να βράσει. Μετά το ολονύκτιο βράσιμο του κρέατος, στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το λεγόμενο πλιγούρι. Όταν βράσει και αυτό, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο.
 
 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι «κουρμπντζήδες» κερνούν από αυτό όλο τον κόσμο που συμμετέχει στο πανηγύρι. Αργά το μεσημέρι, αφού έχει ολοκληρωθεί η παρασκευή του «κουρμπανιού», χτυπούν οι καμπάνες, οι οποίες καλούν τον κόσμο να έρθει στο προαύλιο της εκκλησίας, για τη διανομή του.

Μετά τη διανομή του, οι «κουρμπαντζήδες», μαζί με όλους τους προσκεκλημένους, ξεκινούν το χορό από το προαύλιο της εκκλησίας και τον οδηγούν στην πλατεία, όπου και τον συνεχίζουν με τη συνοδεία νταουλιών και ζουρνάδων.
 
 
 









Δεν υπάρχουν σχόλια: