Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Ο Δήμος Δοξάτου ενημερώνει για τον Καθαρισμό οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες ενόψει αντιπυρικής περιόδου.

 

                          Καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες ενόψει

                                                   αντιπυρικής περιόδου

 Αγαπητοί Συμπολίτες,

ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως και 31η Οκτωβρίου 2023,

                                                      ενημερώνουμε

όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, επί εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100μ.) από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και επί εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για την υποχρέωση καθαρισμού από 1η μέχρι την 30η Απριλίου 2023 καθώς και την υποχρέωση συντήρησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου των ως άνω χώρων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ή η ταχεία επέκτασή της, στα πλαίσια των όσων ορίζονται και ισχύουν από τις 28-3-2023 σύμφωνα με την υποπερ. 26 της περ. β της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006, Α΄114).

Στο παραπάνω άρθρο καθώς και στην υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2549 Β/19-4- 23) αναγράφεται ρητά η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων ως κάτωθι:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων και αύξηση του ύψους έναρξης της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

                                              ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

 -Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης αυτού, θα επιβάλλεται άμεσα και χωρίς προειδοποίηση ή πρόσκληση συμμόρφωσης στους υπόχρεους το πρόστιμο, της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114) με ελάχιστη τιμή τα 200 ευρώ. Σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού του ακινήτου από τον Δήμο, θα καταλογίζεται επιπλέον η δαπάνη καθαρισμού στους υπόχρεους.

-Ο Δήμος Δοξάτου προσβλέπει στην συνεργασία των δημοτών του και απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες, επικαρπωτές κλπ., οικοπέδων να μεριμνήσουν έγκαιρα για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

                                                         Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

                                                       ΖΕΚΕΡΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: