Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Καλλιέργεια Bρόμης: Λύση δοκιμασμένη στα δύσκολα.


-Καλλιέργεια με προσιτό κόστος παραγωγής που προσφέρει μια λύση σίτισης, ειδικά στην εκτατική κτηνοτροφία, και αποτελεί πηγή έξτρα εισοδήματος για τους παραγωγούς, χαρακτηρίζουν τη βρόμη οι παραγωγοί.

-Μιλώντας στην «ΥΧ», σημείωσαν ότι με την πάροδο του χρόνου οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα στράφηκαν στα σύνθετα μείγματα ζωοτροφών, κάτι που συνετέλεσε στη συγκράτηση των εκτάσεων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 καλλιεργήθηκαν 456.762 στρέμματα βρόμης για καρπό. Τα πρωτεία στην καλλιέργεια διατηρεί η Δυτική Ελλάδα, συγκεντρώνοντας το 1/3 της έκτασης πανελλαδικά.

-Οι μεγαλύτερες εκτάσεις βρίσκονται σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Ηλεία, Αχαΐα και Φθιώτιδα. Η βρόμη αξιοποιείται εντός ΕΕ σε ποσοστό 75% της παραγόμενης ποσότητας στις ζωοτροφές, ενώ κάποιες ποσότητες κατευθύνονται για την παραγωγή βιοενέργειας και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Στα μέσα Ιουνίου το αλώνισμα, χωρίς απρόοπτα η παραγωγή

«Στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουμε με τα σιτάρια και κατά τις 15-20 Ιουνίου, εάν δεν έχουμε βροχές, υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε το θέρισμα της βρόμης», δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσαρτσιαφλής. -Ο ίδιος τη χαρακτήρισε ως μια καλλιέργεια με προσιτό κόστος παραγωγής που αποτελεί καλή λύση για ξηρικά και φτωχά εδάφη.

Στα ορεινά χωράφια της περιοχής, καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα, όπως μας εξήγησε, αλλά η τάση είναι πτωτική. Σύμφωνα με τον κ. Τσαρτσιαφλή, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση στις εκτάσεις για διάφορους λόγους. «Αρκετοί παραγωγοί προτιμούν πλέον να βάζουν ψυχανθή. Επιπλέον, ένα σημαντικό μειονέκτημα της βρόμης σε σχέση με άλλα δημητριακά είναι ότι δεν μπορεί να αλεστεί». Στα 300 κιλά/ στρέμμα τοποθετεί ο ίδιος την απόδοση ενός καλού χωραφιού μια τυπική χρονιά της καλλιέργειας.

-Ο παραγωγός Μιλτιάδης Σαμακοβλής περιμένει να περάσουν οι μέρες για να θερίσει τη βρόμη που καλλιεργεί σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, λίγο έξω από την Κατερίνη. «Η καλλιέργεια αποτελεί οικογενειακή παράδοση», μας εξηγεί. «Λογικά, θα πάμε προς τα μέσα Ιουνίου. Μια φυσιολογική απόδοση σε ένα καλό χωράφι είναι 300-400 κιλά/στρέμμα» δηλώνει στην «ΥΧ» ο ίδιος. Η βρόμη είναι το τελευταίο από τα σιτηρά που θερίζεται, γιατί «αργεί να ξεραθεί». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν στραφεί στις ζωοτροφές της βιομηχανίας, ωστόσο υπάρχουν πάντα που αυτοί ξέρουν και ζητάνε για τα άλογα ή τα πρόβατά τους. «Βάζω βρόμη για να ξεκουράσω το χωράφι, καλλιεργώ την ντόπια ποικιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

-Χωρίς απρόοπτα περιμένει τον θερισμό «προς τα μέσα Ιουνίου» ο Χρήστος Φερσίδης, παραγωγός από την Καλλιθέα Ελασσόνας. Ο ίδιος καλλιεργεί μια μεγάλη έκταση στρεμμάτων βρόμης σε μονοκαλλιέργεια, κυρίως για σανό. «Στη βρόμη για καρπό, μια καλή χρονιά μπορεί να δώσει πάνω από 400 κιλά/στρέμμα», διευκρινίζει.

Από τα 18 λεπτά η τιμή παραγωγού, ελάχιστη η διαφορά εγχώριας – εισαγόμενης

-Έως και 25 λεπτά/κιλό διαθέτει τη βρόμη του ο κ. Σαμακοβλής ανάλογα με τη ζήτηση, είτε σε εμπόρους είτε απευθείας σε κτηνοτρόφους όπως μας είπε, διευκρινίζοντας ότι η τιμή αυτή είναι αποκλειστικά για τον καρπό.

-Από την πλευρά του, ο κ. Τσαρτσιαφλής μας ανέφερε ότι η τιμή ξεκινάει από τα 18 λεπτά και μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 λεπτά/κιλό. Αν και ποσότητες βρόμης εισάγονται από Ρουμανία και Βουλγαρία, διαδεδομένη είναι η ντόπια ποικιλία, γιατί, όπως μας είπαν, δίνει αυξημένη παραγωγή και περισσότερο σανό. «Η ντόπια ποικιλία δίνει έως και 100 κιλά/στρέμμα παραπάνω», υποστήριξε ο κ. Σαμακοβλής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος καλλιεργεί τη συγκεκριμένη ποικιλία, επειδή τη βρήκε στα χωράφια της οικογένειάς του. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στην τιμή της ντόπιας από την εισαγόμενη», σημείωσε ο κ. Τσαρτσιαφλής, προσδιορίζοντάς τη στο ένα λεπτό.

Σταθερές οι εκτάσεις πανευρωπαϊκά, αύξηση στα αποθέματα

-Σχεδόν το 100% της παραγόμενης βρόμης στην ΕΕ διακινείται ενδοκοινοτικά. Σε σύνολο ετήσιας παραγωγής 301 εκατ. τόνων δημητριακών, η βρόμη καταλαμβάνει το 2,7%, σύμφωνα με τη Eurostat (2016).

-Η παραγωγή της υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με το καλαμπόκι, το σιτάρι και το κριθάρι, ενώ βρίσκεται μόλις 0,1% πάνω από τη σίκαλη. Όπως αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι χώρες που συγκεντρώνουν το 70% της παραγόμενης βρόμης στην ΕΕ είναι οι Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Ισπανία, Γερμανία και Σουηδία. Για την τρέχουσα χρονιά, εκτιμάται  ότι οι εκτάσεις θα είναι ίδιες σε σχέση με πέρσι, με εξαίρεση την αύξηση της καλλιέργειας στη Γαλλία. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε συνολική έκταση 20,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων εντός ΕΕ. Όπως σημειώνεται στην ίδια έκθεση, για το 2018 προβλέπεται μικρή αύξηση στην παραγωγή (8,2 έναντι 8,1 εκατ. τόνων). Το ίδιο ισχύει και στις ποσότητες των αποθεμάτων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700.000 τόνους, αυξημένα κατά περίπου 8% σε σχέση με πέρσι.

-Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια, αύξηση στην κατανάλωση παρουσιάζει η «βιομηχανική» βρόμη για ανθρώπινη κατανάλωση, ιδιαίτερα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.



Πηγή: http://www.ypaithros.gr/kalliergeia-vromi-dokimasmeni-sta-diskola/

Δεν υπάρχουν σχόλια: