Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Έπιασε τα 5 ευρώ το αρνί από το Σάββατο του Λαζάρου.

Τα καλά ντόπια αρνιά είναι πολύ λίγα, ενώ περιορισµένες ποσότητες διαθέτουν φέτος, λόγω βαρυχειµωνιάς και οι χώρες των Βαλκανίων.

-Στα 4,80 με 5 ευρώ πουλάνε από το Σάββατο του Λαζάρου οι κτηνοτρόφοι τα αρνιά που προορίζονται για την ελληνική αγορά του Πάσχα. Όπως ήδη έχει γράψει η εφημερίδα Agrenda η τιμή παραγωγού θα κρινόταν και φέτος στην καταναλωτική ζήτηση της τελευταίας στιγµής γεγονός που επιβεβαιώθηκε.

-Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν κτηνοτρόφοι  τόσο από τη βόρεια Ελλάδα όσο και τη  Θεσσαλία την Μεγάλη Δευτέρα 2 Μαρτίου, οι τιμές στο αρνί έχουν φτάσει τα 5 ευρώ ενώ στο κατσίκι τα ξεπερνούν. 

-Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κοπεί μέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα θα πληρωθεί σίγουρα καλύτερα (από 5 ως και 6 ευρώ το κιλό), αφού τα καλά ντόπια αρνιά είναι πολύ λίγα, ενώ περιορισµένες ποσότητες διαθέτουν φέτος, λόγω βαρυχειµωνιάς και οι χώρες των Βαλκανίων. Λέγεται, µάλιστα, πως οι Βούλγαροι σφάζουν αυτή τη φορά µόνο τα αρσενικά. Στα καλά της υπόθεσης είναι επίσης και το γεγονός ότι τα µεγάλα σούπερ µάρκετ δεν άρχισαν από νωρίς τη «µειοδοσία» µε τις τιµές του οβελία.   

-Με δεδοµένη την έλλειψη αµνοεριφίων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι κτηνοτρόφοι εκτιµούν (ίδια είναι και η εκτίµηση των κρεοπωλών) ότι τουλάχιστον τη Μεγαλοβδοµάδα οι παραγωγοί θα καταφέρουν να πιάσουν πάνω από τα 5 ευρώ (για τα ζώα 8-12 κιλά), ενώ το κατσίκι µπορεί να κυµανθεί και λίγο παραπάνω. «Ζήτηση υπάρχει, τιµές δεν έχουµε», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Καβάλας, Νίκος Δηµόπουλος. Και συµπληρώνει «φέτος είναι µια χρονιά που όλοι προσπαθούν να διώξουν τα αρνιά από τα χέρια τους. Η τιµή σήµερα είναι λίγο πάνω από τα 4 ευρώ. Άλλες χρονιές τέτοια περίοδο η τιµή ήταν στα 5 ευρώ».

-Την εκτίµηση ότι η αγορά θα αντιδράσει την τελευταία στιγµή προκειµένου οι παραγωγοί να πουλήσουν ακριβότερα κάνει και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του δήµου Προσοτσάνης, Κώστας Ακριτίδης ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο πρόβληµα των αθρόων εισαγωγών των ρουµάνικων αρνιών που µπαίνουν πρώτα στην αγορά.

-Tην ίδια στιγµή που στην υπόλοιπη Ελλάδα παραµένει ακόµα ζωντανή η προσδοκία του 5ευρου, στην Κρήτη οι αιγοπροβατοτρόφοι εµφανίζονται απογοητευµένοι αφού σύµφωνα και µε τον Μανώλη Τιτοµιχελάκη, πρόεδρο του Συνεταιρισµού «Κρητικά Μιτάτα», δεν προβλέπονται αγοραπωλησίες πάνω από τα 4,50 ευρώ το κιλό. «Οι κτηνοτρόφοι στο νησί δεν µπόρεσαν να κρατήσουν την ψυχραιµία τους µε αποτέλεσµα να έχουν πουλήσει το µεγαλύτερο µέρος της µειωµένης ούτως ή άλλως παραγωγής τους στα 4,50 ευρώ το κιλό», εξηγεί στην εφηµερίδα Agrenda.

Διαμαντόπουλος Χρήστος|  02/04/2018 - 11:34 πμ
Πηγή:http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/165703/epiase-ta-5-euro-to-arni-apo-to-savvato-tou-lazarou-/


Δεν υπάρχουν σχόλια: