Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Χωρίς απόφαση από βδομάδα πληρωμή των 8 ευρώ για καρτελάκι στο σκληρό σιτάρι.


-Στη μηχανή της γραφειοκρατίας δείχνει να έχει «κολλήσει» το ζήτημα της πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που μοιάζει δύσκολο να ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στην ενίσχυση για το σκληρό σιτάρι.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία οι παραγωγοί δήλωσαν ότι καλλιέργησαν περί το 1,5 εκατ. στρέμματα από τα 2,5 εκατ. που ορίζεται η έκταση αναφοράς, με συνολικό προϋπολογισμό στα 12 εκατ. ευρώ.

-Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι του υπουργείου προσπαθούν να «βολέψουν» το συνολικό μπάτζετ ύψους 12 εκατ. ευρώ, με τα μειωμένα στρέμματα που καλλιέργησαν για το 2017 οι παραγωγοί καθορίζοντας το ύψος της ενίσχυσης όχι στο επίπεδο της ενδεικτικής τιμής, αλλά περί τα 8 ευρώ το στρέμμα.

-Η εν λόγω απόφαση μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων μέχρι την Παρασκευή.

-Ωστόσο, από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος του οργανισμού Γιώργος Κέντρος αναφέρει στο Agronews ότι «αν βγει η απόφαση μέχρι και αύριο, είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε και την Παρασκευή. Αν όχι πάμε από βδομάδα».

-Η υπογραφή της απόφασης για τη συνδεδεμένη στο σκληρό έχει πάει πίσω τον προγραμματισμό της πληρωμής και των 5 συνδεδεμένων των οποίων οι αποφάσεις με το ύψος της ενίσχυσης εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με αρχικό πλάνο να πληρωθούν την περασμένη Παρασκευή.

-Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2017 στα όσπρια, τα κτηνοτροφικά  και σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική) και τους καρπούς με κέλυφος ορίστηκαν στο μισό της ενδεικτικής, σύμφωνα με τις αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Η μεγάλη διαφορά από το ύψος της ενδεικτικής τιμής οφείλεται στο γεγονός ότι η επιλέξιμη έκταση ξεπερνά την έκταση αναφοράς, με την πολιτική ηγεσία να οδηγείται στην απόφαση να υπολογιστεί η συνδεδεμένη από τη διαίρεση του ετήσιου μπάτζετ προς την επιλέξιμη έκταση.

-Αντίθετα, σύμφωνα με τις αποφάσεις, αύξηση παρουσιάζει η συνδεδεμένη ενίσχυση στα σπαράγγια που ορίστηκε στα 60,2 ευρώ το στρέμμα.

-Ειδικότερα, ο καθορισμός του ύψους ενίσχυσης, ανά καλλιέργεια, έχει ως εξής:

- καλλιέργεια οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, συνδεδεμένη ενίσχυση  ύψους 16,366 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 8,722 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση  ύψους 15,407 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια σπαραγγιών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 60,2 ευρώ το στρέμμα,

- καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 12,574 ευρώ το στρέμμα.

Δούσκα Ελένη|  14/02/2018 - 03:54 μμ
Πηγή: http://www.agronews.gr/business/olokliromenes-parousiaseis/arthro/164520/horis-apofasi-apo-vdomada-pliromi-ton-8-euro-gia-kartelaki-sto-skliro/

Δεν υπάρχουν σχόλια: