Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Πανήγυρις Αγίου Αθανασίου 2018 στο Καλαμπάκι!


-Πανήγυρις του Αγίου Αθανασίου σήμερα, και στο Καλαμπάκι από το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου πρωτοστατούντος του Αρχιαμανδρίτη κ.κ.Αλεξίου.

-Στην λειτουργία παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Δήμου Δοξάτου κ.Ιωάννου Χρήστος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμπακίου κ.Βέτος Γρηγόριος, μέλη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου και πλήθος κόσμου.

-Μετά την Θεία λειτουργία, με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου πέριξ της πλατείας δρόμους του Καλαμπακίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν αρκετά καλές εκτός από τον κρύο άνεμο που φυσούσε από το πρωί.

-Στη συνέχεια από τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας ξεκίνησαν οι παραδοσιακοί χοροί από μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμπακίου με τα νταούλια και τους ζουρνάδες, και κατευθύνθηκαν χορεύοντας στην κεντρική πλατεία του Καλαμπακίου όπου συνεχίσθηκαν οι χοροί.

-Παράλληλα ο κόσμος περνούσε μπροστά από τους πάγκους που έστησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Καλαμπακίου όπου κορίτσια του Συλλόγου τους κερνούσε το παραδοσιακό κουρμπάνι μαζί με τσίπουρο.

-Τηρώντας την παράδοση από το έθιμο του «κουρμπανιού» , μετά τον μέγα εσπερινό που τελέσθηκε χθές (17-1-2018) στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ.Παύλου, στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετήθηκαν τα καζάνια  όπου οι «κουρμπαντζήδες» με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, ανέλαβαν να παρασκευάσουν το «κουρμπάνι».

-Αφού  τεμαχίστηκε το κρέας τοποθετήθηκε στα καζάνια για να βράσει. Μετά το ολονύκτιο βράσιμο του κρέατος, στο ζωμό του κρέατος προστίθεται σπασμένο σιτάρι, το λεγόμενο πλιγούρι. 

-Όταν βράσει και αυτό, το «κουρμπάνι» είναι έτοιμο. Παρά τον κρύο και παγωμένο αέρα που φυσάει συνεχώς από το βράδυ και όλη μέρα σήμερα, δεν περίσσεψε το κέφι των κατοίκων του Καλαμπακίου και των φιλοξενουμένων και μετά το εκκλησίασμα με ζουρνάδες και νταούλια ξεκίνησε το πανηγύρι.

-Σήμερα το απόγευμα μετά το κτύπημα της απογευματινής καμπάνας ώρα 15.00΄μοιράζεται το κουρμπάνι σε όλους τους  κατοίκους και φιλοξενούμενους που παρευρέθηκαν  στην πανήγυρη του Αγ.Αθανασίου.

-Παρακολουθείστε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τις σημερινές εκδηλώσεις της πανήγυρις.









Δεν υπάρχουν σχόλια: