Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Ανοίγει ο β’ κύκλος του Αναπτυξιακού.


-Από 10 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για αγροτικές επενδύσεις στη Γενική Επιχειρηματικότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2017 είναι 390 εκατ. Ευρώ.

-Λίγο πριν φύγει το 2017, και με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό (σ.σ. το υπουργείο Οικονομίας με ανακοίνωσή του είχε κάνει λόγο για την τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου), ανοίγει ο δεύτερος κύκλος του Αναπτυξιακού, με το καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας να είναι το πρώτο που μπαίνει στη γραμμή εκκίνησης.

-Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή θα χρειαστεί να περιμένουν μερικές μέρες ακόμα αφού, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, ειδικά για αυτά, το σύστημα θα δέχεται αιτήσεις υπαγωγής από την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018. 

-Σημειωτέον ότι εντός των ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα άλλα τρία καθεστώτα του Αναπτυξιακού (Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Νέες ανεξάρτητες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους).

-Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Επιχειρηματικότητα φαντάζει ως το πλέον βατό και «φιλόξενο» για τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου –και όχι μόνο– πρόγραμμα του Αναπτυξιακού, γεγονός που έχει να κάνει τόσο με το εύρος των επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να ενταχθούν, όσο και με τον «κουμπαρά» των συνολικών ενισχύσεων. Ειδικότερα, η Γενική Επιχειρηματικότητα προβλέπεται να πάρει τη μερίδα του λέοντος από το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί σε φοροαπαλλαγές (250 εκατ. ευρώ σε σύνολο 490 εκατ. ευρώ), αλλά και από το «ζεστό χρήμα» που αφορά επιχορηγήσεις, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση νέων θέσεων απασχόλησης (140 εκατ. ευρώ από συνολικά 260 εκατ. ευρώ), με τον συνολικό προϋπολογισμό για το 2017 να ανέρχεται σε 390 εκατ. ευρώ.

-Δικαιούχοι είναι, μεταξύ άλλων, ατομικές επιχειρήσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, εμπορικές εταιρείες, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.).

Κατώφλι τα 50.000 ευρώ

-Το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι 50.000 ευρώ, ενώ το ποσό της ενίσχυσης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, τα 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ ανά όμιλο.

-Το «μενού» των ενισχύσεων –οι οποίες μπορούν να δοθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά– έχει ως εξής:

Φορολογική απαλλαγή: Συνίσταται στην απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών.

 Επιχορήγηση: Προσφέρεται μόνο σε ειδικές κατηγορίες σχημάτων και επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, Κοιν.Σ.Επ., σε εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια στους κλάδους αγροδιατροφής, τεχνολογίας, πληροφορικής, επικοινωνίας και επιτυγχάνουν αυξημένη προστιθέμενη αξία.

 Επιδότηση Χρηματοδοτικής Μίσθωσης

 Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

 Μπόνους για κτηριακά, εξοπλισμό

-Οι δαπάνες που ενισχύονται μέσω της Γενικής Επιχειρηματικότητας Καλύπτονται δαπάνες που αφορούν:

Α) Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού: Κτηριακά (κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων), αγορά παγίων, εξοπλισμός, μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης, εκσυγχρονισμός ειδικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Β) Άυλα στοιχεία ενεργητικού: Μεταφορά τεχνολογίας, συστήματα διασφάλισης και ελέγχου.

Γ) Μισθολογικό κόστος νέων θέσεων εργασίας.

Δ) Λοιπές Δαπάνες: Συμβουλευτικές υπηρεσίες και δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

-Για συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και για επενδύσεις που αφορούν στην αγροδιατροφή και κάποιους άλλους κλάδους προσφέρεται, πέραν των άλλων ενισχύσεων, και το κίνητρο της επιχορήγησης.

Πηγή: http://www.ypaithros.gr/podariko-anaptixiakos-b-kiklos/



Δεν υπάρχουν σχόλια: