Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πλημμύρες και ξηρασία ταλαιπωρούν τους αγρότες της Δράμας.


-Αναγκαία καθίσταται η δηµιουργία έργων υποδοµής για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι αγρότες της Δράµας, και όχι µόνο, άλλοτε από πληµµύρες και άλλοτε λόγω ξηρασίας.

-Ο δήµαρχος Δοξάτου, Δηµήτρης Δαλακάκης επισηµαίνει, µιλώντας στην «ΥΧ», ότι βρίσκονται στον ευφορότερο κάµπο της χώρας, αλλά όλες οι υδατορροές που προέρχονται από το Παγγαίο ή τα βουνά της Δράµας καταλήγουν στον κάµπο, στα Τενάγη και στην περιοχή Ξεροχειµάρρου του Δοξάτου και εξαιτίας της µη οµαλής απορροής των υδάτων πληµµυρίζουν εκτάσεις και κινδυνεύουν οικισµοί όπως ο Νεροφράχτης.

«Το δίκτυο του ΤΟΕΒ Βοϊράνης είναι 78.000 στρέµµατα και όλος ο κάµπος έχει συνολική έκταση 140.000 στρέµµατα που µοιραζόµαστε µε Καβάλα και Σέρρες. Εµείς βρισκόµαστε στην καρδιά του κάµπου και διαχειριζόµαστε όλα τα ύδατα. Υπάρχει ένα αποστραγγιστικό δίκτυο που κατασκευάστηκε το 1950, έµεινε ασυντήρητο, και κατά συνέπεια όταν βρέχει πολύ ο κάµπος µετατρέπεται σε λίµνη, οι αγρότες µετακινούνται µε βάρκες».

Αντιπληµµυρικό 50 εκατ. ευρώ

-Η λύση βρίσκεται σε ένα µεγάλο αντιπληµµυρικό έργο που αποτελεί αίτηµα δεκαετιών, περιλαµβάνει δυο περιφέρειες και πέντε δήµους. «Όλα τα ύδατα διοχετεύονται µέσω της κεντρικής τάφρου (Μάνα) σε φράγµα της ΠΕ Σερρών και από εκεί µεταφέρονται διαµέσου Αµφιπόλεως και Στρυµόνα στην εκβολή του ποταµού. Χρειάζεται ένα σύµπλεγµα έργων», εξηγεί. Το έργο υπάγεται στο υπουργείο Υποδοµών που προχώρησε σε διαγωνισµό για εκπόνηση µελέτης, ύψους 3,5 εκ. ευρώ. Ο διαγωνισµός ολοκληρώθηκε, βρίσκεται στη διαδικασία των ενστάσεων. «Η µελέτη θα συνταχθεί αλλά ακολούθως χρειάζεται να βρεθεί χρηµατοδότηση για ένα έργο που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ».

-Ο κ. Δαλακάκης αναφέρει ότι ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, έχει εξασφαλίσει πίστωση για «τη διευθέτηση και οριοθέτηση του χειµάρρου Δοξάτου από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού Δράµας – Καβάλας µέχρι το δηµοτικό διαµέρισµα Νικηφόρου Δήµου Παρανεστίου», ύψους 430.000 ευρώ. Ζητάει να υλοποιηθεί έργο και προς την άλλη πλευρά του χειµάρρου Δοξάτου προς την κατεύθυνση του Νεροφράχτη, έτσι ώστε όλο το νερό να διοχετευτεί προς το Φράγµα Συµβολής. Χρονικός ορίζοντας περαίωσης είναι η τριετία, αλλά ο δήµαρχος εκτιµά ότι θα ολοκληρωθεί το 2018.

Ξηρασία

-Δραµινοί αγρότες µιλούν στην «ΥΧ» για τραγική έλλειψη στις πηγές Κεφαλαρίου και εκφράζουν τον προβληµατισµό τους για την ξηρασία που προκάλεσαν τα έργα κατασκευής του αγωγού ΤΑΠ. Ο δήµαρχος συντάσσεται µε τους αγρότες και αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών προκλήθηκε έντονο φαινόµενο ξηρασίας. «6.000 στρέµµατα έµειναν µε µηδενική παραγωγή, οι αγρότες έχουν καταστραφεί και θα πρέπει το θέµα της αποζηµίωσής τους να αντιµετωπιστεί από το ΥΠΑΑΤ».

Μαρία Αμπατζή- 17.12.2017, 8:19
Πηγή: http://www.ypaithros.gr/plimmires-kai-xirasia-talaiporoun-tous-agrotes-tis-dramas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: