Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Επιστρέφονται παρακρατήσεις επιδοτήσεων από την 1η Δεκεμβρίου στους αγρότες.


-Επιστροφές παρακράτησης άμεσων ενισχύσεων ύψους 16.182.344 ευρώ αντιστοιχούν στους έλληνες αγρότες, σε σύνολο επιστροφών 433 εκατ. ευρώ για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Το εν λόγω ποσά αυτό προέρχεται από το αποθεματικό αντιμετώπισης γεωργικών κρίσεων του οικονομικού έτους 2017, και αποτελείται από χρήματα που παρακρατήθηκαν από τις άμεσες ενισχύσεις του τρέχοντος έτους και μπορούν να επιστραφούν από την 1η Δεκεμβρίου 2017.

-Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, παρά τις κρίσιμες καταστάσεις στον τομέα της γεωργίας κατά το παρελθόν έτος, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια που διατίθενται στο αποθεματικό της κρίσης το 2017, καθώς:

-Πρόσθετα μέτρα στήριξης για ορισμένους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως τα οπωροκηπευτικά, τα γαλακτοκομικά και άλλοι τομείς του ζωικού κεφαλαίου χρηματοδοτήθηκαν από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2017.

-Οι αγρότες που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες την άνοιξη του τρέχοντος έτους έχουν υποστηριχθεί με υψηλότερες προκαταβολές για άμεσες ενισχύσεις για το 2018, καθώς και παρεκκλίσεις από ορισμένους όρους σχετικά με τις πληρωμές οικολογικού ελέγχου.

-Σημειώνεται πως η ιδέα του μηχανισμού αποθεματικών και επιστροφών γεωργικής κρίσης συμφωνήθηκε στη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής το 2013 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά το οικονομικό έτος 2014. -Η παρακράτηση ισχύει μόνο για άμεσες ενισχύσεις άνω των 2.000 €.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/agrotika/184347/epistrefontai-parakratiseis-epidotiseon-apo-tin-1i-dekem

Δεν υπάρχουν σχόλια: