Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Πρώτα οι νέοι στην αναδιάρθρωση αμπελώνων, με πριμ ως 1.455 ευρώ.


Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν τις ερχόμενες ημέρες και δικαιούχοι θα είναι οι Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, που καλλιεργούν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου.

-Τους κανόνες του προγράμματος αναδιάρθρωσης αμπελώνων για την περίοδο 2017/2018 καθορίζει νέα ΥΑ, που δίνει προτεραιότητα σε αιτήσεις αγροτών έως 40 ετών και κατόχων εκμετάλλευσης έως 20 στρεμμάτων για την εκρίζωση, φύτευση και επανεμβολιασμό των οινοποιήσιμων ποικιλιών.


Οι δικαιούχοι

-Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν τις ερχόμενες ημέρες και δικαιούχοι θα είναι οι εξής:

-Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, που καλλιεργούν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η έδρα της εκμετάλλευσής τους δύναται να βρίσκεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., ή/και διαθέτουν άδειες φύτευσης από μετατροπή ή άδειες αναφύτευσης όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:

i) Βάσει αδειών φύτευσης οι οποίες έχουν προέλθει από μετατροπή, σύμφωνα με την με αριθ. 3535/96221/ 07-09-2015 υπουργική απόφαση «Μετατροπή δικαιωμάτων φύτευσης σε άδειες φύτευσης σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του (ΕΚ) αριθ. 1308/2013» (Β΄1996).

Πιο αναλυτικά οι εν λόγω άδειες μπορεί να αφορούν:

α) δικαιώματα αναφύτευσης προερχόμενα από εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης, β) δικαιώματα αναφύτευσης από μεταβίβαση γ) δικαιώματα φύτευσης προερχόμενα από το Εθνικό Αποθεματικό.

ii) Βάσει άδειας αναφύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καν.(Ε.Ε.) αριθ. 1308/2013.

-Στην περίπτωση iα) η άδεια από μετατροπή μπορεί να λάβει στήριξη στο πλαίσιο του Προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα αυτή ισχύει. Στις περιπτώσεις iβ) και iγ) η άδεια από μετατροπή μπορεί να λάβει στήριξη στο πλαίσιο του Προγράμματος μόνο εντός του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018, δηλαδή μέχρι το οικονομικό έτος 2018, ανεξάρτητα από το εάν η διάρκεια ισχύος της άδειας από μετατροπή εκτείνεται πέραν της ημερομηνίας αυτής.

ΑΡΘΡΟ 4

Χρηματοδότηση του προγράμματος

1. Το ύψος των κονδυλίων και η σχετική έκταση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων καθορίζεται ανά οικονομικό έτος σύμφωνα με το Εθνικό «Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018», όπως κάθε φορά ισχύει.

2. Η συμμετοχή της Ένωσης στις πραγματικές δαπάνες των μέτρων της αναδιάρθρωσης και μετατροπής της παραγράφου 4 του άρθρου 3, χορηγείται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ως κάτωθι:

i. Για τις περιφέρειες που έχουν οριστεί ως λιγότερο ανεπτυγμένες σύμφωνα με το άρθρο 90 του Καν. (Ε.Ε.) αριθ. 1303/2013 Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως κάθε φορά ισχύει, η Ένωση καλύπτει το 75% των δαπανών για όλα τα μέτρα της παραγράφου 4 του άρθρου 3.

ii. Για τις περιφέρειες μετάβασης και τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και για όλα τα μέτρα της παραγράφου 4 του άρθρου 3, η συμμετοχή της Ένωσης είναι 50%.

3. Η ιδία συμμετοχή των παραγωγών είναι 25% για την περίπτωση 2.i και 50% για την περίπτωση 2.ii. της ανωτέρου παραγράφου.

4. Η Εθνική συμμετοχή στην χρηματοδότηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής είναι μηδενική.

5. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που προβλέπεται στο Εθνικό «Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018», όπως κάθε φορά ισχύει, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για αναδιάρθρωση και μετατροπή περισσοτέρων εκτάσεων από τις προγραμματισθείσες.

6. Η αποζημίωση των παραγωγών για την απώλεια εισοδήματος που αναφέρεται στην παράγραφο 5.2 του άρθρου 3 της παρούσας, μπορεί να καλύπτει έως και το 100% της σχετικής απώλειας.

7. Οι οικονομικές ενισχύσεις που αφορούν την αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων καθορίζονται κατ’ αποκοπή ανά μέτρο, σε ευρώ/στρέμμα.

ΑΡΘΡΟ 5

Προϋποθέσεις ένταξης εκτάσεων στο πρόγραμμα και γενικοί όροι εγκατάστασης

Α. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου ταξινομημένες σύμφωνα με την αριθ. 3534/96217/7-9-2015 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών σταφιδοποιίας» (Β΄1995), όπως κάθε φορά ισχύει.

β) είναι καταχωρισμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο.

γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτά αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή δηλώσεις παραγωγής όπου απαιτείται, σύμφωνα με το όσα προβλέπονται από τις Κοινοτικές διατάξεις, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα. Οι εν λόγω δηλώσεις σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο, αποτελούν απόδειξη ότι ο οικείος αμπελώνας συντηρείται ορθά.

δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το πιο πρόσφατο ημερολογιακό έτος.

ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.

στ) ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα καθορίζεται σε μισό (0,5) στρέμμα, όπου φυτεμένη έκταση αμπελώνα εννοείται η έκταση βάση του άρθρου 44 του Καν. (Ε.Ε) 1150/2016.

Β. Η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται:

α) στην ίδια θέση με αυτήν που εκριζώθηκε ή σε διαφορετική τοποθεσία της ίδιας εκμετάλλευσης και σε έκταση ισοδύναμη με αυτήν που εκριζώθηκε.

β) σύμφωνα με τα σύγχρονα συστήματα αμπελοκαλλιέργειας με υποστύλωση ή μη.

γ) σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

-Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, ολοκληρώνονται το αργότερο εντός πέντε (5) αμπελοοινικών περιόδων, αρχής γενομένης από την αμπελοοινική περίοδο υποβολής της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης ανωτέρας βίας.

-Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον οκτώ (8) ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή συνοδεύει το αγροτεμάχιο ανεξάρτητα από τον νόμιμο κάτοχο της έκτασης. Εφόσον η μη συμμόρφωση με την ανωτέρω υποχρέωση είναι αποτέλεσμα ενέργειας ή παράλειψης για την οποία ευθύνεται άμεσα ο παραγωγός, το ποσό της ενίσχυσης μειώνεται ή ακυρώνεται εξ’ ολοκλήρου ή εν μέρει, ανάλογα με τη σοβαρότητα, την έκταση, το διαρκή χαρακτήρα και την επανάληψη της μη συμμόρφωσης, και ενδεχομένως ο παραγωγός υποχρεούται να επιστρέψει την ενίσχυση σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στις εν λόγω διατάξεις.

Κοντονής Γιώργος|  25/09/2017 - 10:42 πμ


Πηγή:http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/elaiones-kai-abelones/arthro/160280/prota-oi-neoi-stin-anadiarthrosi-abelonon-me-prim-os-1455-euro-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: