Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Συνελήφθη 38-χρονος Ρώσος σε περιοχή της Χαλκιδικής, «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης που μέσω ιστοχώρου ηλεκτρονικού εγκλήματος νομιμοποιούσε έσοδα από παράνομες δρατηριότητες.


Εκτιμάται ότι από το 2011 έως σήμερα νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον (4) δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).

-Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές των Η.Π.Α. για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος.

-Οι επισταμένες αναζητήσεις του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και η συνεργασία με τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη διεθνώς διωκόμενου «εγκεφάλου» εγκληματικής οργάνωσης.

-Πρόκειται για 38χρονο υπήκοο Ρωσίας, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. όπου διώκεται δυνάμει σχετικού εντάλματος σύλληψης, «Εντολή Προσωρινής Συλλήψεως και Κατάσχεσης Αντικειμένων» από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

-Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την Ελληνική Ποινική Νομοθεσία.

-Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bit coin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bit coin.

-Αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο πρωινές ώρες χθες (25-07-2017) στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

 (2) tablet,

 (5) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

 (1) δρομολογητής (router),

 (1) φωτογραφική μηχανή και

 (4) πιστωτικές κάρτες.

-Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια: