Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Μέχρι 25/7 οι αιτήσεις για τα προγράμματα αγροτικής εστίας του Ο.Γ.Α. στα ΚΕΠ


Ξεκίνησαν από 7/7 οι αιτήσεις στα ΚΕΠ για τα προγράμματα τις αγροτικής εστίας του ΟΓΑ. Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 25/7.

-Δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες θέτει σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ. Η συνολική δαπάνη ξεπερνάει για το 2017 τα 14 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες.

-Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες - δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ από 7/7 έως 25/7. Από 5/7 μέχρι 25/7 υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα Αγροτικής Εστίας έτους 2017 από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr-προγράμματα Αγροτικής Εστίας). Τα αποτελέσματα αναμένονται 1η Αυγούστου.

-Το ποσό των 14,1 εκατομμυρίων ευρώ θα διοχετευθεί σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ΟΓΑ και έμμεσα στις τοπικές οικονομίες. Μόνο από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών, τοπικές κοινωνίες και τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με χρηματοδοτική «ένεση» που μπορεί να αγγίξει τα 8 εκ. ευρώ.

-Ειδικά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το 2016 καταγράφηκε αύξηση των συμμετεχόντων κατά 30% σε σχέση με το 2015. Σε αυξητική τροχιά κινήθηκε τη διετία 2015 - 2016 και η συμμετοχή στα εκδρομικά προγράμματα.

-Παρόλα αυτά η συμμετοχή δεν καλύπτει το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, γι αυτό και ο Οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να την αυξήσει.

-Στο πλαίσιο αυτό καλεί όλους τους δικαιούχους να σπεύσουν να επωφεληθούν από τις παροχές του ΛΑΕ.

-Για τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού η επιδότηση του ΟΓΑ φτάνει έως τα 23 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα, ενώ ειδικά για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα φτάνει στα 35 ευρώ, επειδή ο Οργανισμός καλύπτει το άθροισμα συμμετοχής ΛΑΕ και δικαιούχων. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ αγροτών (ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 6ήμερες διακοπές με μέγιστη συμμετοχή ανά ημέρα 15 ευρώ, η οποία για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιορίζεται σε μόλις 3 ευρώ. Όσοι επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς θα έχουν δωρεάν διαμονή και θα πληρώσουν μόνο το πρωινό τους, εφόσον αυτό παρέχεται.

-Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος, τα εκδρομικά πακέτα είναι 4ήμερα (3 διανυκτερεύσεις). Ο ΟΓΑ επεκτείνει την διάρκειά τους εισακούοντας ένα αίτημα των ίδιων των δικαιούχων, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των επιδοτούμενων διανυκτερεύσεων λόγω και της οικονομικής κρίσης.

-Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και προστατευόμενα μέλη τους. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και 14 χρόνια, από συστάσεως ΛΑΕ, οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν εφόσον είναι ενήμεροι και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μητρώο δικαιούχων των παροχών του 2017 περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ έως και το Α' Εξάμηνο του 2016 ή έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι αυτές.

-Οι παροχές του ΛΑΕ έχουν πλέον ως αποκλειστικό πόρο την εισφορά των ασφαλισμένων, η οποία ορίστηκε στο 0,25% του εισοδήματός τους και σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνεται στα 12 - 15 ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων αγροτών.

-Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουν άνευ κλήρωσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα τετραπληγίας - παραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση.

-Αναλυτικό Πρόγραμμα ΛΑΕ πατήστε εδώ
Πηγή:http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/164934/oga-eos-25-7-oi-aitiseis-gia-ta-programmata-agrotikis-estias-sta-kep

Δεν υπάρχουν σχόλια: