Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Μειώνεται από το 24% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα, 1η Ιουλίου, για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών που συνδέονται κυρίως με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.


-Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 70 του νόμου 4472/2017, στο μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται από σήμερα τα εξής αγαθά και οι εξής υπηρεσίες:

1. Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδή και αιγοειδή, ζωντανά. Εξαιρούνται τα άλογα ιπποδρομιών.

2. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτες, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή.

3. Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά, ζωντανά, που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφονται για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αντί εντομοκτόνων).

4. Σπέρματα και σπόροι που προορίζονται για σπορά.

5. Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστων δημητριακών, έστω και τεμαχισμένα, αλεσμένα, συμπιεσμένα ή συσσωματωμένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες), τεύτλα κτηνοτροφικά, ρίζες κτηνοτροφικές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφικά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφικά προϊόντα, έστω και συσσωματωμένα με μορφή σβόλων.
6. Υπολείµµατα και απορρίµµατα των βιοµηχανιών ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασµένες για ζώα. Εξαιρούνται τα παρασκευάσµατα των τύπων που χρησιµοποιούνται για τη διατροφή των ζώων.

7. Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστη.

8. Λιπάσματα.

9. Εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντικά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζονται σε μορφές ή συσκευασίες για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσματα άλλα από εκείνα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση. Εξαιρούνται τα εντομοαπωθητικά, τα απολυμαντικά για οικιακές χρήσεις, τα εντομοκτόνα και κατσαριδοκτόνα που παρουσιάζονται σε φιάλες με προωθητικό αέριο ή σε σκόνη για οικιακές χρήσεις.

10. Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

Εκτός από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα παραπάνω αγαθά, η παράγραφος 2 του άρθρου 70 του νόμου 4472/2017 προβλέπει επίσης ότι στη λίστα των αγαθών για τα οποία ισχύει συντελεστής 13% αλλάζουν από αύριο και τα εξής:

* Στην κατηγορία των ψαριών διευρύνονται οι εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τον μειωμένο συντελεστή 13% και μετατάσσονται στο υψηλό συντελεστή 24%, τα συκώτια, αυγά, σπέρματα, πτερύγια, κεφάλια, ουρές, νηκτικές κύστες και άλλα βρώσιμα εντόσθια ψαριών.

* Στην κατηγορία των «άλλων φυτών», για τα οποία ισχύει ο συντελεστής 13% προστέθηκαν: Βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδείς και ριζώματα γενικά σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση, φυτά φυτωρίου, άλλα φυτά και ρίζες κιχωρίου, φύτρα μανιταριών.

Πηγή:http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/163780/gia-poia-agatha-kai-ypiresies-meionetai-ayrio-o-fpa-apo-to-24-sto-13

Δεν υπάρχουν σχόλια: