Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Λιπάσματα «μαϊμού» στα χέρια αγροτών.


Επιτήδειοι καταφέρνουν και πωλούν παράνομες ουσίες, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, σε Eλληνες παραγωγούς, κυρίως μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο.

-Για τα παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα προβλέπεται επιβολή προστίμου από 1.000 έως και 30.000€ αλλά και ποινή φυλάκισης έως και έναν χρόνο.

-Φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα «μαϊμού» εξακολουθούν να φτάνουν στα χέρια αγροτών μέσω... υπόγειων διαδρομών. Παρά τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι αποδεκατισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες και την αλλαγή της νομοθεσίας που πλέον επιβάλλει υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες, επιτήδειοι καταφέρνουν και πωλούν παράνομες ουσίες σε Eλληνες παραγωγούς, κυρίως μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο.

-Τα συγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, βάσει των ποσοτήτων που έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν τα απαγορευμένα σκευάσματα, τα οποία είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στη δεύτερη κατηγορία καταχωρίζονται ουσίες, οι οποίες δεν είναι παρά απλή σκόνη (π.χ. ασβέστης), οπότε αποτελούν απειλή μόνο για την τσέπη των αγροτών και την παραγωγή τους, καθώς ούτε ασθένειες μπορούν να αντιμετωπίσουν, ούτε παράσιτα να εξουδετερώσουν.

-Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την επταετία 2003 - 2010 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 419.400 ευρώ ενώ την εξαετία 2011 - 2016 συνολικά 1.381.255 ευρώ. Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν 43 παραβάσεις για χρήση παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα) το 2011, 42 το 2012, 40 το 2013, 71 το 2014 και 39 το 2015. Το 2016 έχουν καταγραφεί μόνο 14 παραβάσεις, όμως ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή πολλών υποθέσεων από τους αρμοδίους.

-Το πρόβλημα σίγουρα δεν είναι μόνο ελληνικό. Προσπάθειες για την καταπολέμησή του καταβάλλονται σε όλα τα κράτη- μέλη. Ωστόσο, στη χώρα μας, η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας που πλήττει τον αγροτικό κόσμο οδηγεί περισσότερους παραγωγούς στην αγορά φθηνών, αν και μη εγκεκριμένων, φαρμάκων. Oπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το φαινόμενο της διακίνησης και χρήσης παράνομων ουσιών για γεωργική χρήση έχει ενταθεί στα χρόνια της ύφεσης. Οι ποσότητες που εντοπίζονται από τους αρμόδιους φορείς προέρχονται συνήθως από την Τουρκία ή από χώρες των Βαλκανίων (π.χ. τη Βουλγαρία).

-Να σημειωθεί ότι το 2014 το νομικό πλαίσιο για τη διακίνηση και εμπορία φυτοφαρμάκων είχε αυστηροποιηθεί (ν. 4235/2014), εισάγοντας το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων από ειδικό επιστήμονα (γεωπόνο, τεχνολόγο γεωπονίας).

Για τα παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα προβλέπεται επιβολή προστίμου από 1.000 ευρώ έως και 30.000€, ο διπλασιασμός του σε περίπτωση υποτροπής και η επιβολή φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα έτος για τους παραβάτες.

-Τα πρόστιμα επιβάλλονται σε περίπτωση κατοχής ανεκτέλεστων ή ανυπόγραφων συνταγών χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Επίσης, τιμωρούνται και στην περίπτωση που η πώληση γίνει χωρίς την παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα ή υπαλλήλου-πωλητή, αρμόδιου για την εκτέλεση συνταγής γεωργικών φαρμάκων. Αντίστοιχα πρόστιμα προβλέπονται και για τον υπεύθυνο επιστήμονα του καταστήματος.

-Ωστόσο, πολύ σοβαρό ρίσκο παίρνουν και οι παραγωγοί που χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες για την προστασία των εκμεταλλεύσεών τους.

-Η νομοθεσία ορίζει ότι σε περίπτωση κατοχής, διακίνησης ή χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποστερούνται των κοινοτικών ενισχύσεων.

-Όσον αφορά στην εκπαίδευση, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν πιστοποιητικό γνώσεων ορθολογικής χρήσης.

-Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» εφάρμοσε σύστημα κατάρτισης και πιστοποίησης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, υλοποίησε 571 προγράμματα κατάρτισης και διενέργησε εξετάσεις, μέσω των οποίων χορηγήθηκε το σχετικό πιστοποιητικό σε περίπου 19 χιλιάδες άτομα.

-Σε κάθε περίπτωση, όσοι παραγωγοί αγοράζουν γεωργικά φάρμακα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις παράνομες συσκευασίες συνήθως δεν αναγράφονται στοιχεία όπως διεύθυνση, συστατικά, περιεκτικότητα, παρά μόνο ένα τυχαίο όνομα παραγωγού.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ 


Πηγή:http://www.ethnos.gr/agrotis/arthro/lipasmata_maimou_sta_xeria_agroton-65132764/

Δεν υπάρχουν σχόλια: