Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ενημερώνει τους καταναλωτές ενόψει των εορτών του Πάσχα.


-Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της αυξημένης ζήτησης ορισμένων κατηγοριών τροφίμων ζωικής προέλευσης την περίοδο του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

-Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία και υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής

-Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές

-Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και σήμανση προέλευσης (συνήθως ορθογώνια σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής:

-Αμνοερίφια ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (Ελλάς) χρώματος μπλε

-Αμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης (π.χ. Βουλγαρία) χρώματος μπλε

-Αμνοερίφια που εσφάγησαν στην Ε.Ε. (εκτός Ελλάδας) φέρουν ωοειδή σφραγίδα και σφραγίδα προέλευσης σε χρώμα επιλογής της χώρας προέλευσης (π.χ. ερυθρό ή μπλε)

-Αμνοερίφια που εσφάγησαν εκτός Ε.Ε. φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα προέλευσης σε χρώμα καστανό

-Απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο οποίο δεν έχουν διενεργηθεί οι παραπάνω έλεγχοι και το οποίο δε φέρει σήμανση καταλληλότητας.

-Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί) δεν πρέπει να φέρουν αλλοιώσεις( όπως αλλαγή χρώματος, οζίδια, κύστεις, δυσάρεστη οσμή κλπ) και πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες, όπου προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.α). Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τα νωπά παραπροϊόντα.

-Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (θερμοκρασία μικρότερη των -18οC) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους, η οποία φέρει τις απαραίτητες επισημάνσεις σχετικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

Β.  Όσον αφορά τα αυγά:

1.-Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:

-μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

-κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)

-κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)

2.-Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού

3.-Το χρονικό διάστημα διατήρησης των αυγών είναι  28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος

-Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

-Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: