Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Από αύριο τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ.


-Τα περιμέναμε σήμερα, όμως μάλλον θα έρθουν αύριο. Ο λόγος για τα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προς μη μισθωτούς ασφαλισμένους, τα οποία θα αναρτηθούν αύριο για να είναι αξιοποιήσιμα από τους ενδιαφερόμενους.

-Βέβαια, αν δεν δοθεί παράταση που φαντάζει δύσκολο, τότε οι περίπου 1,4 εκατ αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, θα έχουν μόλις τρεις μέρες περιθώριο, έως την Παρασκευή 28 Απριλίου για να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα την οφειλή τους.

-Αιτία της νέας καθυστέρησης, είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επιδίωξαν να διορθώσουν λάθη από την προηγούμενη αποστολή ειδοποιητηρίων.

-Όπως είναι γνωστό είχαν βρεθεί μερικές χιλιάδες ειδοποιητήρια που είχαν σταλεί είτε σε συνταξιούχους, είτε σε πολίτες που είχαν αλλάξει επάγγελμα, εδώ και χρόνια.

-Στελέχη του υπερ – Ταμείου κύριας ασφάλισης, επισήμαιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για να διορθωθούν τα λάθη που εντοπίστηκαν. AdTech Ad Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως θα καθυστερήσουν και άλλο οι εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%).

-Μάλιστα, δεν φαντάζει εύκολο να προστεθούν οι παραπάνω εισφορές στα ειδοποιητήρια των περίπου 350.000 μη μισθωτών ασφαλισμένων που υποχρεώνονται να τις καταβάλλουν πριν από τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

-Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως γίνεται αντιληπτό, θα συσσωρευτούν εισφορές έως πέντε μηνών, που θα πρέπει να επιμεριστούν μετά στις επόμενες καταβολές, γεγονός που θα προκαλέσει νέα επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Μια επιβάρυνση για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται.

-Η αδυναμία ύπαρξης της σωστής βάσης δεδομένων έχει δημιουργήσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα που θα κληθεί η διοίκηση του ΕΦΚΑ να διαχειριστεί κατά τους θερινούς μήνες. Ακόμα και έτσι όμως δεν λείπει η αισιοδοξία για τα έσοδα του Φορέα, αφού στο πρώτο δίμηνο εισπράχθηκαν περίπου 307 εκατ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί κοντά στο 61,15% του συνόλου των βεβαιωμένων οφειλών που ήταν 502 εκατ. ευρώ.

-Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εσόδων τότε στο πρώτο τρίμηνο ο ΕΦΚΑ θα καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση ήθελε ότι θα προέκυπτε έλλειμμα 175 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

-Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι όταν έρθει η ώρα του συμψηφισμού, δηλαδή μάλλον από τον Σεπτέμβριο και μετά, μιας και τότε θα είναι εφικτό να υπολογιστούν οι εισφορές σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2016, αντί για εκείνες που έχουν υπολογιστεί τώρα, από τα εισοδήματα του 2015, τα έσοδα είναι πιθανό να μειωθούν αισθητά.

Αγγελόπουλος Βασίλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: