Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ανάπτυξη με «όπλο» τη γεωθερμία.


Με τη γεωθερμία χρησιμοποιείται ενέργεια χαμηλού κόστους σε θερμοκήπια για την παραγωγή πρώιμων γεωργικών προϊόντων.

-Ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία προκύπτουν από δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, οι οποίες αφορούν στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην πρωτογενή παραγωγή.

-Με ενισχύσεις που φθάνουν έως και το 75% της επένδυσης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένεται ότι θα προκηρύξει τα σχετικά προγράμματα το ερχόμενο καλοκαίρι, προκειμένου να ενισχυθεί η διείσδυση της χρήσης γεωθερμίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Πλούσια

-Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως πλούσια γεωθερμικά πεδία. Είναι πολλές οι περιοχές όπου έχει τεκμηριωθεί η ύπαρξη πεδίων υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας (θερμοδυναμικό μέγεθος).

-Ειδικά τα τελευταία, θεωρούνται κατάλληλα για θέρμανση θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών μονάδων, για αφυδάτωση, προξήρανση και ξήρανση αγροτικών προϊόντων κ.ά.

-Ωστόσο, αν και η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί τη φθηνότερη μορφή ενέργειας (σε ορισμένες περιπτώσεις με κόστος κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα), απαιτεί σημαντικά αρχικά κόστη εγκατάστασης, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των γεωτρήσεων, αλλά και της πολύπλοκης διαχείρισης των ρευστών.

-Γι’ αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες και επενδυτές αποθαρρύνονταν, καθώς δεν μπορούσαν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος ακόμη και για σχετικά μικρές, οικογενειακού τύπου επιχειρηματικές δράσεις στον πρωτογενή τομέα, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά υπήρξαν δυνατότητες ελκυστικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

-Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, «και οι μεγάλοι επιχειρηματίες αγνόησαν έως και το 2013 τη σπουδαιότητα της γεωθερμίας».

-Μεγάλο εμπόδιο, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν το ιδιαίτερα γραφειοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, για το οποίο ετοιμάζονται τροποποιήσεις.

Επενδυτικά σχέδια

-Όπως ανέφερε, υπάρχουν παραδείγματα επενδυτικών σχεδίων που για να υλοποιηθούν απαιτήθηκαν περισσότερα από δύο έτη.

-Πάντως, την τελευταία πενταετία, έχουν μισθωθεί από δήμους και ιδιώτες, επτά από τα πιο σημαντικά γεωθερμικά πεδία στη Βόρεια Ελλάδα.

-Ο κύριος όγκος των αξιοποιήσιμων γεωθερμικών πεδίων για άμεσες θερμικές χρήσεις (θερμοκρασίες έως και 90 βαθμούς Κελσίου) βρίσκεται στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και των νησιών του Αιγαίου.

-Είναι αξιοσημείωτο ότι το γεωθερμικό δυναμικό της Μήλου φθάνει τα 120 μεγαβάτ και αποτελεί το πλουσιότερο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας μας, με θερμοκρασία ρευστού 350 βαθμών Κελσίου. Πολύ σημαντικό πεδίο υπάρχει και στη Νίσυρο, με γεωθερμικό δυναμικό που φθάνει τα 40 μεγαβάτ.

-Το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό στην Ελλάδα ξεπερνά τα 200 μεγαβάτ και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 1.500 μεγαβάτ. Η αξιοποίηση σήμερα στον πρωτογενή τομέα ανέρχεται περίπου στα 80 μεγαβάτ.

-Στη Χρυσούπολη Καβάλας, ο δήμος ολοκλήρωσε το 2016 σημαντικές υποδομές διανομής γεωθερμικής ενέργειας σε αγρότες, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Στο γεωθερμικό πεδίο της Αλεξανδρούπολης, ο δήμος προχωρά σε ένα σημαντικό έργο υποδομών για τηλεθέρμανση δημοσίων κτιρίων και πώλησης ενέργειας σε αγρότες, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

-Επίσης, στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, ο όμιλος Πλαστικά Θράκης λειτουργεί 120 στρέμματα με υδροπονικά θερμοκήπια και αναμένεται να τα επεκτείνει στα 150 στρέμματα έως το 2020.

-Η επένδυση έως σήμερα έχει ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ. Μια άλλη επένδυση 25 εκατ. ευρώ για κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας θερμοκηπίων 120 στρεμμάτων στη Νέα Κεσσάνη Ξάνθης έχει ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ.

-Επίσης, στην περιοχή Ηράκλειας Σερρών γίνεται έρευνα για να επιβεβαιωθεί το γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής, ενώ επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και στη νησιωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα, στη Λέσβο και τη Χίο.

-Με τη γεωθερμία χρησιμοποιείται ενέργεια χαμηλού κόστους σε θερμοκήπια για την παραγωγή πρώιμων γεωργικών προϊόντων, στις υδατοκαλλιέργειες για τη θέρμανση του νερού με οικονομικό τρόπο (τέτοιες μονάδες υπάρχουν στην Ξάνθη), στις κτηνοτροφικές μονάδες για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Χριστίνα Χατζηγεωργίου
Πηγή: http://www.ethnos.gr/agrotis/arthro/anaptyksi_me_oplo_ti_geothermia-65118325/

Δεν υπάρχουν σχόλια: