Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ξεκίνησε η αξιολόγηση για τους νέους αγρότες.


Η εξέταση των αιτήσεων αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και τις 16 Ιουνίου. Oι πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν γίνει έως τις 29 Μαΐου.

-Η αξιολόγηση των φακέλων που είχαν υποβάλει νέοι αγρότες στο πρόγραμμα «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ), ξεκίνησε, έστω και με καθυστέρηση.

-Η εξέταση των αιτήσεων αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και τις 16 Ιουνίου - οι πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν γίνει έως τις 29 Μαΐου, όσο για τη δεύτερη φάση, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η πρώτη.

-Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να... τρέξουν γρήγορα την αξιολόγηση προκειμένου το πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων αγροτών να «κουμπώσει» με τα επόμενα προγράμματα, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούν τη -Μεταποίηση και τα Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και υποδομών.

-Στο σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι οι συγκεκριμένες δράσεις να συμπέσουν με την ένταξη των νέων αγροτών στο ΠΑΑ. Ετσι θα μπορέσουν, πέρα από την ενίσχυση που θα λάβουν για τα πρώτα τους βήματα στον αγροτικό χώρο, να προχωρήσουν παράλληλα και σε επενδύσεις ώστε να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

-Ο στόχος είναι να ανανεωθεί ο γερασμένος αγροτικός πληθυσμός, καθώς όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία μόνο 5,2% των Ελλήνων παραγωγών είναι κάτω των 35 ετών.

-Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι οι αιτήσεις των νέων αγροτών έφτασαν τις 14.760, αν και το πρόγραμμα δεν προβλέπεται να μπορεί να «σηκώσει» περισσότερες από 12.000. Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, έχουν ζητήσει την απορρόφηση και όσων επιλαχόντων πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν και να επενδύουν στον πρωτογενή τομέα και δεν αποκλείεται αν μείνουν εκτός του προγράμματος, άρα και εκτός οικονομικής στήριξης, να εγκαταλείψουν τον αγροτικό χώρο.

-Να σημειωθεί ότι προ ημερών η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) είχε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει τις διαδικασίες ώστε να «ανοίξει» το πληροφοριακό σύστημα για να ξεκινήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων.

-Παράλληλα, οι περιφερειάρχες έκριναν επιβεβλημένο ότι πρέπει να «τρέξουν» αμέσως και οι δράσεις που αφορούν την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τους νέους γεωργούς.

-Κι αυτό διότι ούτε οι νέοι αγρότες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση πληρωμής, αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης. Η σχετική απόφαση για την έναρξη των μαθημάτων είχε υπογραφεί στις αρχές Μαρτίου από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Χαράλαμπο Κασίμη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πηγή:http://www.ethnos.gr/agrotis/arthro/ksekinise_h_aksiologisi_gia_tous_neous_agrotes-65118317/



Δεν υπάρχουν σχόλια: